Откриха статуята на Арсен Венгер пред стадиона на Арсенал

23:11
Откриха статуята на Арсен Венгер пред стадиона на Арсенал

От Арсенал официално откриха статуя пред своя стадион на легендарния мениджър на клуба Арсен Венгер. Тя е изработена от скулптора Джим Гъй, който е използвал бронз като материал. Френският специалист е изобразен как вдига трофея на Премиър лийг, като статуята е с размер 3,5 метра и тежи близо половин тон.

Венгер прекара впечатляващите 22 години (1996 - 2018) начело на Арсенал, като ръководи тима в цели 1235 мача във всички турнири. При него “артилеристите” спечелиха три титли на Англия, като през 2003/04 станаха единственият отбор в историята на Висшата лига без нито един загубен шампионатен двубой за целия сезон. Освен това той е мениджърът с най-много спечелени Купи на ФА, след като изведе лондончани до 7 трофея в турнира. Бившият наставник не успя да триумфира с тима в Европа, като най-близо до този успех беше през 2000-а за Купата на УЕФА (поражение от Галатасарай на финала), както и през 2006-а, когато Арсенал загуби своя първи финал в Шампионската лига с 1:2 от Барселона.

Заради всички тези постижения Венгер стана шестият човек със статуя пред “Емиратс” след Тони Адамс, Денис Бергкамп, Хърбърт Чапман, Кен Фрайър и Тиери Анри. По този повод самият той ще бъде специален гост на клуба за контролата срещу Монако на 2 август, като ще има възможността да види своята статуя на живо.

“Той ни накара да повярваме, че сме направени от стомана. Изгради нови начала. Той имаше желязна воля. Неговият подход беше необикновен. Той беше безстрашен. Обичаме да печели трофеи. Направи ни непробиваеми като титаний. Остави наследство, което да устои на изпитанията на времето. Той е ценен колкото теглото си в злато”, се казва в специалното видео, с което клубът обяви откриването на статуята.

Настоящият мениджър на Арсенал Микел Артета приветства новината за французина, който му беше наставник в тима в продължение на две години. “Това е толкова чудесен знак на почит, с който клубът направи нещо специално за Арсен. Той напълно го заслужава. С тази статуя пред стадиона сега Арсен може да има това признание и да бъде в нашия клуб завинаги. Толкова съм благодарен, че играх за Арсен в този клуб през моята кариера. Той ме избра да бъда един от неговите футболисти, както и за капитан на клуба, което никога няма да забравя”, заяви той пред клубния сайт.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация