Брахме невиждан срам срещу баскетболните джуджета от Норвегия

23:15
Брахме невиждан срам срещу баскетболните джуджета от Норвегия

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол допусна срамна загуба в първия си мач от третата фаза на предквалификациите за ЕвроБаскет 2025. "Лъвовете" на селекционера Росен Барчовски бяха победени от непретенциозния тим на Норвегия с 80:86 (21:22, 18:27, 8:19, 33:18) при гостуването си. Същият този тим, който през ноември миналата година беше вкарал 36 точки в коша на Северна Македония и още 41 на македонците в последния си официален двубой преди началото на третия етап от предквалификациите.

По този начин норвежците излизат на първото място във временното класиране в група "J" с баланс от 1-0, докато България е на втора позиция с 0-1. Австрия е третият тим в групата, като именно австрийците са следващият съперник на български тим. Мачът ще се проведе в събота от 18:00 часа в зала "Арена Ботевград" и националите ни са задължени да го спечелят. 

Днешният двубой служеше като дебютен с националния екип за Борислав Младенов и Мартин Йорданов. Двамата са част от подмладения състав на "лъвовете", който не можеше да разчита на редица свои лидери от близкото минало, както и на най-голямата си звезда Александър Везенков, който се подготвя за сезона си в НБА. Националите ни допуснаха да изостанат с 21 точки в края на третата четвърт и заслужават поздравления единствено за характера си в последната четвърт, в която завързаха интригата, но не можаха да осъществят пълен обрат. 

Чрез успеха пък Норвегия прекъсна серия от четири поредни поражения, включително унизителни такива от Северна Македония с 36:58 и 41:79. Двама състезатели направиха разликата за скандинавците, като това бяха звездите на тима Харалд Фрай и Крис-Ебу Ндоу, които вкараха общо 50 точки и бяха двигателите на отбора през всичките 40 минути от двубоя. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

За съжаление, началото на двубоя бе доста посредствено за националите ни, които не успяха да отбележат нито една точка в първите две минути и половина, като за този период получиха серия от 0:8 в този период, което предизвика принудително прекъсване от страна на Росен Барчовски. Проблемът се криеше в трите грешки в нападение на "лъвовете", които позволиха на домакините да отбележат лесни точки на бърза атака. Впоследствие отборът на Норвегия достигна и до двуцифрена преднина при 10:0, преди пропадането на българите да бъде потушено от тройка на Иван Алипиев за 10:3. 

Все пак момчетата на Барчовски намериха организацията в играта си в нападение и лимитираха до минимум грешките, за да се доближат на само две точки от своя съперник при 12:10 след тройка на капитана Павлин Иванов. Дълго време обаче тимът на България остана зад опонента си и продължаваше да го гони, но с първото си докосване в мача лидерът на Академик Пловдив Васил Бачев изравни резултата при 17:17 с успешен изстрел зад дъгата. Успешна пресечка на Крис-Ебу Ндоу зад защитата на "лъвовете" позволи на гарда да отбележи 11-ата си точка в мача и отново да донесе аванс на Норвегия при 19:17. Бачев отговори с втората си поредна тройка, но в крайна сметка норвежците бяха лидери след първите 10 минути игра, благодарение на стрелба със сирената на Микел Колстад за 22:21.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Втората четвърт за националите ни започна по подобие на първата - безрезултатно и с няколко неприятни грешки в нападение. Освен това защитата на българския тим продължаваше да се разкъсва заради липса на комуникация, като така отборът на Матиас Екхоф продължаваше да води в резултата при 24:21. След това се стигна до ново равенство, което бе осигурено от добри изяви на Коди Милър-Макинтайър и Константин Костадинов при 26:26. Още преди да се беше стигнало до преполовяването на втората четвърт "лъвовете" успяха да влязат в "бонус"-а, като Алекс Симеонов изведе националите ни с точка аванс при 28:29. Крис-Ебу Ндоу пък вече бе вкарал половината от точките на Норвегия при 30:29 в полза на домакините. 

Той пък вече имаше и подкрепа от своя съотборник Харалд Фрай, който избухна с тройка, а след това отбеляза и веднъж от наказателната линия за 37:31. Павлин Иванов помогна на "лъвовете" да се доближат отново на три точки зад Норвегия, но с още пет поредни точки от Фрай разликата достигна осем в полза на "червените" при 42:34. Двамата с Ндоу вече бяха отбелязали 30 от 42-те точки на тима. И вместо дистанцията да се понижи до края на първото полувреме, норвежците отново се сдобиха с двуцифрена преднина при 49:39, какъвто бе и резултатът след първите две части. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Нямаше особено голяма промяна в резултата след първите две минути игра от третата четвърт, като Норвегия продължаваше да води, този път с точка по-малко при 51:42. Абсолютно всяка атака на домакините минаваше през Харалд Фрай, който обаче очаквано започна да пропуска отдалеч след изумителното си представяне в първото полувреме. В трета поредна четвърт националите ни започнаха мудно, като този път позволиха на норвежците да държат преднината си при 53:42 след нови две точки от Фрай от наказателната линия. 

Грешка на Деян Карамфилов осигури още две лесни точки за отбора на Норвегия, който вече водеше с 13-точкова преднина при 58:45. Кошмарът за българските момчета ставаше все по-голям с течение на третата четвърт и в момент, в който нито Ндоу, нито Фрай бяха на терена, разликата се увеличи с още три точки след тройка на Тобиас Рутегор. България сякаш бе готова да развее белия флаг още след края на третата четвърт, която Норвегия спечели с 21:8 и така си извоюва убедителен аванс от 21 точки при 68:47.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

За първи път изобщо в мача селекцията на Барчовски направи силно начало на четвъртина и с бърза минисерия от пет поредни точки за 45 секунди съумя да стопи малка част от изоставането си - 68:52. Скандинавците продължаваха да диктуват събитията на паркета, преди две поредни тройки на Коди Милър-Макинтайър да върнат надеждите на "лъвовете" при 72:60 в оставащи седем минути на таблото. Серията на националите бе увеличена до осем поредни, след като Иван Алипиев блесна с агресивен пробив за 72:62. Берг и Ндоу обаче не допуснаха да се стига до по-сериозни щети за домакините и двамата удържаха "лъвовете" зад себе си поне временно при 78:64. 

Павлин Иванов показа лидерски качества и реализира много важна тройка, а след това Милър-Макинтайър изригна с още пет поредни точки, за да може България да намали изоставането си до шест при 78:72. За съжаление обаче националите ни не успяха да стигнат до още един кош в следващата си възможност, като вместо това Ндоу записа кош и фал за 81:72. Павлин отново отбеляза ключов изстрел, като на влизане в последните 120 секунди игра резултатът бе 81:74 в полза на скандинавския тим. До края на редовното време обаче домакините запазиха преднината си, като единствената добра новина от двубоя бе, че разликата накрая бе само шест точки в полза на Норвегия - 86:80.

Харалд Фрай поведе колоната за победителите с 27 точки. Крис-Ебу Ндоу допринесе с още 23 точки и 8 борби, а Микел Костад прибави още 10 точки.

Коди Милър-Макинтайър завърши с 20 точки за България. Павлин Иванов влезе в ролята на плеймейкър с 16 точки, 5 борби и 9 асистенции, а Иван Алипиев се отчете с 11 точки и 7 борби. Васил Бачев пък получи неприятна контузия в носа в мач, в който стрелбата му вървеше - 9 точки за 8 минути. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация