Карлос Алкарас надви Новак Джокович в гладиаторска битка за трофея на "Уимбълдън"

20:55
Карлос Алкарас надви Новак Джокович в гладиаторска битка за трофея на "Уимбълдън"

Карлос Алкарас се настани с гръм и трясък в пантеона на шампионите на “Уимбълдън” след паметен и исторически триумф срещу хегемона на “свещената трева” Новак Джокович.

Първи сет 

Джокович направи първата сериозна непредизвикана грешка след иначе прекрасен сервис по диагонала в полето за равенство и шанс за лесен завършек на мрежата. Сърбинът обаче прати топката в мрежата и трябваше да отразява ранен шанс за пробив, но се справи с директна точка от начален удар. Премина се през още един дюс, преди в крайна сметка с помощта на подаването си Джокович да затвори 7-минутния гейм - 1:0.

Грешка от форхенд на Алкарас и феноменален контраатакуващ прав удар по диагонала в движение на Ноле му осигуриха аванс от 0-30, а още един пресилен форхенд на испанеца вече направи съотношението 0-40. Джокера опропасти първата възможност за пробив с аут от предната страна на ракетата си в сложна ситуация, а Алкарас неутрализира втората със сервис-форхенд - 30-40. Нова непредизвикана от предната страна на испанеца обаче направи брейка факт - 2:0.

Джокович пак трябваше да преминава през напрегната ситуация на свой сервис при 15-30, но се справи с доминиране на две поредни разигравания от основната линия. Първият му ас пък затвори гейма за 3:0 след 18 минути игра.

Алкарас продължаваше да не издържа при размените от дъното на корта и често губеше точки след свои грешки, което го изправи пред нова сериозна ситуация - 15-40. Испанецът ги отрази с поемане на ранен контрол след сервиса си, но после отново се впусна в продължителна размяна от основната линия и сбърка бекхенд за нов брейк-бол. Прекрасен ретур на сърбина провокира нова неточност за 4:0.

Ноле не изпускаше инерцията и спечели категорично най-лесния си сервис-гейм в мача до момента и всъщност първият такъв без особена интрига - 5:0. Именно в следващите минути Алкарас изигра най-добрите си удари в мача досега и заслужи аплодисментите на феновете с елегантен минаващ форхенд за 5:1.

Джокович по прекрасен начин без излишен разход на енергия затвори сета с подаването си за 6:1 след 35 минути игра.

Втори сет

Алкарас започна далеч по-положително втория сет и не само си взе подаването, но и се възползва от моментен спад на съперника. Джокович направи двойна грешка, плюс непредизвикана от бекхенд, за да изостане с 0-30. Феноменално воле и последвал бекхенд-уинър доведоха до 30-30, а впоследствие се стигна до дюс, след като Алкарас пласира изключително остър форхенд по диагонала. Джокера обаче също направи нехарактерна грешка на мрежата и подари на съперника си шанс за пробив, но го отрази с невърнат начален удар. Испанецът стигна до втори брейк-бол, сваляйки топката ниско долу до полето за сервис, а форхенд в аут на Джокович направи пробива факт - 0:2.

Алкарас вече започваше да се чувства уверено в дългите разигравания от основната линия и при постоянните движения по ширината на корта. Джокера не се даваше обаче, макар да стигна до 30-30 с голяма помощ от филето. Една от редките за сета непредизвикани грешки на испанеца вкара гейма в дюс, а догонена къса топка от сърбина му позволи да се добере до шанс за рибрейк. Алкарас прати форхенд по диагонала в аут след изтощителна размяна от дъното на корта и загуби предимството си - 1:2.

Джокович пак трябваше да приеме изоставане 0-30, но в следващите две точки издържа на напрежението и дочака необходимите грешки на съперника за 30-30. Изключителен форхенд-ретур на Алкарас му осигури шанс за пробив, а в следващото разиграване двамата предложиха прекрасни размени на бекхенд по диагоналите и в крайна сметка испанецът сбърка по правата в опит за уинър - дюс. С достигане до къса топка и невърнат начален удар Джокера си взе подаването за 2:2.

Алкарас продължи да поддържа високото ниво от началото на сета, но все така не успяваше да печели лесни точки, защото ретурите на сърбина обикновено бяха чудесни. При 40-30 пък Джокович отново си отвори корта с атака на бекхенд-страната на съперника и последващ форхенд по правата - дюс. Сервис-мрежа послужи на испанеца за авантаж, а впоследствие две поредни грешки на Ноле сложиха край на гейма - 2:3.

Поредният напрегнат момент за Ноле дойде при 0-30, когато Алкарас пласира съвършен бекхенд-уинър по правата. На помощ се притекоха четири последователни начални удара за обрат и завършек на гейма, което не се беше случвало до момента в срещата - 3:3.

Страхотно атрактивно разиграване отиде на сметката на Алкарас за 30-0, а после той заби уинър с над 150км/ч. Ас по диагонала направи резултата 3:4. Джокович започна да отпуска значително ръката с форхендите си по диагонала и независимо че не можеше да разчита на първия си сервис, се добра до 30-15. Бекхенд в мрежата на Алкарас и невърнат начален удар на Ноле доведе до 4:4.

Алкарас доминираше от своето подаване, което не се случваше толкова отчетливо в предишните моменти от мача, но именно с този прийом той се справи със задачата да стигне до 4:5. Фрапантна грешка от водеща позиция при изпълнение на бекхенд по диагонала лиши испанеца от шанса да поведе с 0-30, а вместо това стана 15-15. Двамата си размениха по една неточност за 30-30, след което геймът влезе в дюс, защото Джокович прати форхенд в мрежата. Неуспешна къса топка на Алкарас донесе авантаж на съперника му, който после затвори гейма в щура размяна на технични изпълнения край мрежата, като имаше и помощ от филето - 5:5.

Претендентът сбърка непредизвикано форхенд, но после блесна с чудесно спечелено разиграване от основната линия, благодарение на правия си удар - 15-15. Отново подаването на Алкарас се оказа решаващо за края на гейма и той набързо си гарантира тайбрек - 5:6. Джокович през целия втори сет не можеше да разчита на първия си сервис и тази тенденция се запази и в този крайно важен гейм, като той трябваше да се справя с напрегнат момент при 30-30. Точно тогава обаче два поредни неотразени начални удара му осигуриха тайбрек - 6:6.

Грешка на Алкарас осигури първия мини-пробив на противника му, а сърбинът веднага с две неотразени подавания си натрупа аванс от 3-0. Претендентът отговори обаче по най-добрия начин с две бързи и лесни точки след сервис за 3-2, а Ноле сбърка къса топка за 3-3 и загуби предимството си за нула време. Сервис-мрежа помогна на Джокович за 4-3, но Алкарас си взе двете подавания за 4-5, последното от които чрез съвършена къса топка. Съдията на стола направи официално предупреждение на Джокера за превишаване на времето за изпълнение на сервис, след което той принуди съперника да сбърка на мрежата 5-5. Последва поредно дълго разиграване, завършено с матиране на мрежата и бекхенд-уинър по правата на Новак за сетбол. Непредизвикана от задната страна на ракетата обаче опропасти възможността, а втора поредна такава вече осигури точка за сета на Алкарас - 6-7. Ретур-уинър на испанеца изравни резултата във финала! 

Трети сет

Още в първия гейм от следващия сет Алкарас стигна до точка за пробив с невероятно движение зад основната линия. Ноле я спаси, но веднага след това последва още една и с поредна грешка от бекхенд сърбинът вече изоставаше с пробив. Той се подразни от грешно отсъждане на лайнсмена точно при брейк-бол, която го лиши от страхотен първи сервис - 0:1.

Алкарас се справи със затвърждаването на брейка, пак благодарение на доминиращия си начален удар и независимо от една непредизвикана грешка - 0:2. Играта на Джокера съвсем се разстрои и той продължи с неточностите, след поредната от които се стигна до 15-30. Испанецът можеше да си издейства две точки за пробив с излизане на мрежата, но Джокович му попречи с инстиктивно спасяване. В крайна сметка сърбинът се добра до спечелване на гейма и намали на 1:2.

Ред бе на Алкарас да се поддаде под напрежението и да направи три последователни грешки - две от волета и една от форхенд по правата. Лош отскок подразни Джокович и той не се възползва от първия си шанс, а испанецът отрази втория и така се стигна до дюс. Сервис-мрежа изведе претендента до авантаж, а невърнат начален удар бе достатъчен за 1:3.

Джокера не можеше да си върне силното ниво от първия сет, а и сервисът му все така не помагаше с нужната последователност. От второ подаване той успяваше да поддържа предимство при последващо разиграване, но геймът премина два пъти през дюсове, защото сърбинът правеше грешки. Нова такава даде шанс за пробив на Алкарас, но той пък пресили форхенд и не се възползва. Красив форхенд по обратния диагонал завърши атрактивно разиграване и Ноле стигна до авантаж, само че после със същия прийом пресили и геймът навлезе в 11 минута. Последва нов спор със съдията на сърбина за отброяването на секундите за изпълнение на сервис, а двойна грешка осигури на съперника брейк-бол. Пропуснат форхенд на Алкарас обаче възстанови паритета, а после излизане на мрежата на Джокович го изведе до авантаж. Стигна се до нов дюс, а геймът вече се проточваше 15 минути. Форхенд в аут на Джокера доведе до трети брейк-бол за противника, но той беше отразен с прав удар по обратния диагонал. Пресилен форхенд на 23-кратния шампион вкара гейма в девети дюс, а чудесен удар с предната страна на ракетата на Алкарас му осигури четвърти шанс за пробив. Тя беше отразена със сервис-мрежа, но сгрешен бекхенд-слайс на сърбина подари пета възможност на противника. Първият сервис се притече на помощ за влизане в 11-то равенство, но скоро пак дойде неточност от форхенд и се стигна до шести брейк-бол. Испанецът пресили бекхенд и не се възползва, а впоследствие със смразяващ бекхенд по диагонала размина съперника на мрежата и вкара гейма в 13-ти дюс. Пресилен форхенд на сърбина подари на противника му седми брейк-бол, а още една грешка от тази страна на ракетата сложи край на 26-минутния маратон - 1:4.

Алкарас нямаше никакви проблеми да си затвърди пробива, независимо че дойде в такива изумителни обстоятелства - 1:5. Изключителните изпълнения на испанеца не спираха и с бомби от форхенд той стигна до 0-30, а после Ноле не можа да осъществи къса топка и изостана с 0-40. Страхотен минаващ удар на Карлитос сложи успешен край на сета за него - 1:6.

Четвърти сет 

Джокович отиде до съблекалнята между сетовете, а Алкарас направи двойна грешка за 0-30. Това не му попречи да си поддържа ритъма на начален удар и той направи четири поредни убедителни подавания, за да се измъкне от неудобното положение - 0:1.

Джокович изпитваше познатите вече трудности да печели лесно точките си и да пласира първи сервис, като изостана с 0-30. Форхенд по правата на Алкарас провокира подхлъзване на сърбина, за да се стигне до 15-40. Страхотен бекхенд по правата на Джокера спаси първия брейк-бол, а вторият беше неутрализиран след доминация на сърбина, който впоследствие все пак спечели сета - 1:1.

Алкарас също премина през сравнително маратонски сервис-гейм, преминал през три дюса. Джокович обаче така и не стигна до шанс за пробив, а с бекхенд в мрежата загуби гейма - 1:2. Сърбинът тъкмо беше записал две сравнително лесни точки за 30-0 с успешни излизания напред, когато беше разминат на мрежата с фамозен форхенд за 30-15. Една от позабравените комбинации на само един удар след началния също послужи за 40-30, след което дойде нов минаващ форхенд - дюс. Две поредни отлично проведени разигравания от Джокера сложиха край на гейма за 2:2, а той все повече се самонадъхваше.

Сърбинът пласира няколко чудесни ретура и това му помогна да доминира от основната линия, за да си издейства точка за пробив. Непредизвикана грешка обаче го опропасти, но в следващия момент с нов отличен ретур стигна до втори брейк-бол. И той беше отразен чрез сервис-мрежа на Алкарас, който обаче после сгреши форхенд за трети шанс за пробив. Той вече беше материализиран от Джокера, който матира съперника си на мрежата и поведе с 3:2.

Испанецът определено свали значително нивото си в предишния гейм, а Джокович пласира най-после поредица от успешни начални удари, с които да контролира събитията на корта - 4:2. Алкарас имаше нужда от безпроблемно подаване и изпълни задачата си, за да намали изоставането на 4:3. Джокера отговори на предизвикателството със сервис-гейм на нула, а претендентът очевидно изпитваше една от мини-кризите си на корта в следващия гейм. Както се случваше в първия сет и при постигнатия пробив, така и сега, ретурите на Ноле му издействаха троен брейк-бол - Алкарас направи двойна грешка и предаде сета.

Пети сет

Точно когато мачът навлезе в петия си час Алкарас изпълни съвършен минаващ бекхенд и се добра до шанс за пробив. Той беше отразен обаче с невърнат сервис на Джокера, който стигна и до авантаж, но съперникът му не искаше да се отказва и завърши зрелищно разиграване (14 удара) с минаващ форхенд - втори дюс. Нов неотразен начален удар и пресилен подсечен бекхенд на испанеца сложиха край на гейма - 1:0.

Алкарас направи непредизвикана грешка от форхенд и изостана с 15-30, но веднага компенсира със сервис-мрежа за 30-30. Фантастичен ретур на Джокович му осигури шанс за пробив, който щеше да осъществи, ако не се беше "полакомил" да направи смач на от сервис-линията, вместо да остави топката да тупне. Испанецът си взе гейма с успешна къса топка и последвала порция защитни удари, завършени с контраатакуващ форхенд по правата - 1:1.

Фрапантно пропуснатият шанс за пробив от Джокович сякаш наля сили на Алкарас, който беше и все по-мощно подкрепян от публиката. Той направи супер акция към мрежата за 15-30, а впоследствие сърбинът сбърка елементарно форхенд за 30-40. Ноле се спъна в решителното разиграване и после опита да атакува мрежата, но беше разминат с бекхенд - 1:2. Карлитос затвърди впечатлението, че се намира в много по-добро присъствие на духа от двамата в момента, като затвърди пробива си на нула, завършвайки с ас по правата за 1:3.

Джокович пък счупи ракетата си между геймовете и получи предупреждение от съдията. Това очевидно обаче му подейства обнадеждаващо, защото следващите му сервиси бяха отлични и му помогнаха бързо и лесно да намали изоставането си на 2:3.

Качествен форхенд-ретур на сърбина го изведе до лек аванс от 15-30, но после той пресили връщането на втори сервис и видимо се разочарова от себе си. Втора поредна грешка с предната страна на ракетата обърна развоя на гейма и Алкарас го затвори с ас за 2:4.

Испанецът вдигна отново публиката на крака с минаващ форхенд за 30-30, но Джокера стигна до гейм-бол с бекхенд-уинър по диагонала. В крайна сметка сърбинът продължи да поддържа интригата в сета - 3:4. 23-кратният шампион получи помощ от мрежата за 0-15, но последваха две непредизвикани грешки от неговата ракета - 30-15. Изящна къса на Карлитос му даде още по-добър аванс и той с ас по диагонала се доближи само на гейм от титлата - 3:5.

Джокович набързо стигна до 40-0 чрез подаването си и въпреки че загуби следващата точка, намали на 4:5 и "прехвърли" топката в противниковото поле - 4:5. Алкарас отново заслужи аплодисменти с плонжиращо воле за 30-15, а сърбинът с форхенд-уинър по обратния диагонал се добра до 30-30. Испанецът с невърнат начален удар си осигури мачбол, който реализира с предната страна на ракетата си - титла за Алкарас!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация