Вондроушова е новата кралица на "Уимбълдън" (видео)

19:18
Вондроушова е новата кралица на "Уимбълдън" (видео)

Маркета Вондроушова е най-новата членка на семейството на шампионките от “Големия шлем”, след като се наложи с 6:4, 6:4 в интригуващ финал на “Уимбълдън” срещу Онс Жабюр.

Чехкинята е първата непоставена тенисистка, покорявала “Уимбълдън”, а още с класирането си на финала тя се нареди в престижната компания на Серина Уилямс. Американската легенда именно през 2018-а (181-ва в света) беше досега единствената непоставена финалистка на “свещената трева” в Лондон.

Вондроушова е 24-тата различна победителка в турнирите от “Големия шлем” и 59-ата в историята на “мейджър” надпреварите. 

За нея това беше втори финал на най-голямата сцена, след като през 2019-а отстъпи на Ига Швьонтек за трофея от “Ролан Гарос”.

Вондроушова е и третата чешка шампионка на “Уимбълдън” след Яна Новотна и Петра Квитова. Естествено, Мартина Навратилова също е родена в Чехия, но след 1975 година се състезава под флага на САЩ.

Онс Жабюр пък трябва за трети път в кариерата си да преглътне разочарованието от загуба на финал в “Шлема” - миналата година на “свещената трева” в “Ол Ингланд клъб” тя загуби от Елена Рибакина, а по-късно на US Open беше надделяна от Ига Швьонтек. 

Тя избухна в сълзи на награждаването и не можеше да скрие огорчението си от новото поражение. Жабюр има осем загуби в общо 12 финала в кариерата си до момента, три от които в "Шлема".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация