Скандал Левски - ЦСКА в парламента

11:43
Скандал Левски - ЦСКА в парламента
Футболът бе основната тема на вчерашното заседание на антикорупционната комисия в парламента. На него бяха привикани всички шефове на 16-е клуба в "А" група, от които се явиха 13 - Тодор Батков ( Левски), Иво Иванов ( ЦСКА), Митко Събев (Черноморец), Венцислав Стефанов (Славия), Николай Гигов (Локомотив Сф), Трифон Попов и Величко Дихонов (Литекс), Николай Галчев (Пирин), Галя Топалова (Локомотив Пд), Никифор Вангелов (Миньор Пк), Димитър Христолов (Ботев) и Ангел Бончев (Спортист Своге). Отсъстваха представители на Сливен, Берое и Локомотив Мездра, съобщава "Меридиан мач".

Телефоните и факсовете на трите тима били изключени. Сменена е и адресната им регистрация, учудиха се от комисията. Те ще дават писмени или устни обяснения в следващите няколко дни защо не са се явили.

След като даде обяснения, собственикът на Левски Тодор Батков не пропусна да атакува вечния съперник ЦСКА.

"Издържането на клуб е някакво апостолство, което граничи с мазохизъм. Искам законът да бъде прилаган по един и същи начин за всички клубове. Не може ЦСКА да дължи 6 милиона, а аз нищо! Те с какво са повече от Левски? Смешно е да се оправдават с думите, че са от вчера начело на клуба и друг е виновен?", заяви адвокатът.

Той допълни, че в българския футбол пари не се перат, а се харчат. Според него Левски е вложил 7 703 000 лева в подобряване и реконструкция на спортната база, 9 359 000 лева пък са платените данъци. Приходите на клуба били 48 000 000 лева, 20 000 000 от които идват от УЕФА. Само около 7-10 млн. лева са от продажба на билети, реклама, тв права и др.
В същото време всички 820 футболисти, картотекирани в отборите от "А" група, ще бъдат проверени от данъчните за укрити доходи. Играчите ще дават обяснения как с минималната заплата, според трудовите им договори, се возят в лимузини за по 60-70 хиляди лева.

От НАП вече привикаха за обяснение защитника на Левски Йордан Милиев, който бръмчи със скъпо ауди.
Още преди месец проверка на Националната агенция по приходите (НАП) установи, че 14 клуба от "А" и "Б" група дължат общо 7.8 млн. лева от данъци и осигуровки. На вчерашното заседание бе поставен срок до края на годината парите да бъдат преведени.

"Ще направим всичко възможно до края на годината корупционните практики и схеми в българския футбол да бъдат разкрити. Затова на НАП ще бъде възложено да направи цялостна проверка. Ще бъдат предоставени документите на МВР. На Върховната касационна прокуратура пък е даден 30-дневен срок, за да информира за завършените преписки и досъдебни производства", обясниха от комисията.

Бе взето и решение на парламентарен контрол да бъдат извикани и министрите, имащи отношение по темата – на МВР, на финансите и на спорта.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация