Днес започва изключително важен тест на 'Силвърстоун"

14:41
Днес започва изключително важен  тест на 'Силвърстоун"

От днес стартира един много важен двудневен тест на  пистата „Силвърстоун“ във Великобритания, който ще има огромно отражение върху бъдещето на Формула 1.

На британското трасе ще се проведат изпитания на гумите, които Пирели разработва за сезон 2024 година. Една от целите на италианската компания е догодина да бъдат премахнати чохлите за предварително загряване. Вече бяха направени няколко подобни тест, но този ще бъде най-важният от всички, тъй като след него ще бъде и гласуването дали чохлите да останат, или не.

Напълно очаквано пилотите не са привърженици на идеята да излизат на пистата с напълно студени гуми. Люис Хамилтън, Джордж Ръсел, Макс Верстапен и други вече няколко пъти предупредиха, че това може да доведе до катастрофи, особено в състезанията, в които има директни битки за позиции на пистата.

„Имаме теста във вторник и сряда. Той няма да е последният, защото след него имаме планирани и други, но след него Комисията за Ф1 ще реши дали чохлите ще бъдат забранени, или не – обясни моторспорт директорът на Пирели Марио Изола. – След теста ще направим един сбит доклад, за да не трябва шефовете на отборите да четат 40-50 страници. Ние ще предоставим само най-важните данни на отговорниците за гумите на всеки отбор. Надявам се тяхното решение да се базира на тези данни. Ако решат да продължим с чохлите ние няма да имаме проблем с това.“

Италианецът също така разкри, че гумите, които не се нуждаят от чохли все още са в „ранен етап на развитие“, тъй като от Пирели не са имали шанса да ги тестват в много различни условия, заради ограничените възможности за изпитания.

„Зависи какво имате предвид под „готови“. Новите гуми, тези, които не се нуждаят от чохли са различни от сегашните. Няма как да очаквате фазата на загряване да бъде същата със сегашната, която стартира с гуми, които вече са достигнали 70 градуса. Не сме тествали гумите във всички условия, защото сега не е студено. Направихме един такъв тест с Мерцедес на „Пол Рикар“ в началото на сезона, но тогава смесите не бяха финалните. Така че ние все още сме в началните етапи на развитие.

„Трябва да приемем факта, че без чохли гумите стават различни. Трябва да разберем как това ще се отрази на стратегиите, тъй като ние не искаме шоуто да пострада от премахването на чохлите. Но ние и Формула 1 се разбрахме да работим с посока намаляване на въглеродните емисии и ние се опитваме да сторим точно това“, каза още Изола.

В този тест участие ще вземат отборите на Хаас и Ред Бул, като за „биковете“ на пистата ще бъде Дениъл Рикардо. Хаас пък ще разчита на титулярите си Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен в днешния ден, а утре зад волана на VF-23 ще седне Пиетро Фитипалди.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация