Роналдо алармира за сериозен проблем в бразилския футбол

17:21
Роналдо алармира за сериозен проблем в бразилския футбол

Легендата на световния футбол Роналдо алармира, че нивото на работа в школите в бразилските клубове е ниско. Десетилетия наред страната е източник за класни млади футболисти, но според него това вече не е точно така. Феномена дори даде пример с Винисиус Жуниор, отбелязвайки, че той е пристигнал в Реал Мадрид с редица пропуски в подготовката си от годините във Фламенго.

“Вини е пример за състоянието на детско-юношеския футбол в Бразилия в момента - сподели Роналдо в подкаста “Mano a mano”. - Когато дойде в Реал на 18 години, той не можеше да контролира топката с левия си крак. Не бяха го подготвили в технически аспект, защото там това не се развива.”

“Чак в Мадрид, когато започна правилната работа с него, той се преобрази в рамките на две години и днес е футболистът, който има най-голяма роля в това да решава нещата. При това той дойде от школа като тази на голям клуб като Фламенго. Бразилският футбол е назад в сравнение с европейския и ще са нужни 5-6 години, за да се балансират нещата. Хубавото е, че футболният съюз инвестира в обучение на самите треньори”, добави Роналдо.

В момента бившият голмайстор е собственик както на Валядолид в Европа, така и на Крузейро в родината си. Специално за бразилския клуб той вече назначи двама чуждестранни треньори - уругваец и португалец. Роналдо е на мнение, че останалите клубове в страната трябва също да залагат на специалисти от други държави.

“Само в Серия “А” има десетима чужденци сред наставниците. Знам, че ще ме критикуват, че не съм патриот, но предпочитам чужденци. И е важно те да бъдат класни”, завърши бившият съотборник на Христо Стоичков.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация