Барчовски: Сашо ще ги превъзхожда интелектуално със своето IQ, това е извън всякакво съмнение

22:06
Барчовски: Сашо ще ги превъзхожда интелектуално със своето IQ, това е извън всякакво съмнение

Старши треньорът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски заяви, че е щастлив от избора на Александър Везенков да приеме предизвикателството на НБА и да се насочи към Сакраменто Кингс. Спортист номер 1 на България Александър Везенков прие офертата на тима от НБА по-рано днес и ще стане едва вторият българин, играл в лигата след Георги Глушков. 

"НБА е изключително нещо, така че аз съм много щастлив. Имах някакво малко притеснение, че няма да стане, но сега съм много доволен", коментира Росен Барчовски в интервю за БТА. 

"Изборът му е бил много труден, изключително труден. Трябва да направиш избор от едно място, където те боготворят като се започне от собствениците, старши треньора, който ти е като баща, съотборници, публика, която е от най-великите в Европа. Изобщо място, където се чувства перфектно и е лидер, и отборът му играе за първо място, а и със солидно заплащане. Сега това трябва да го напуснеш и да го смениш с една лига, където конкуренцията е зверска и там ще бъде с хора, много от които няма да са чували за Евролигата и че е Най-полезен играч на Евролигата. Ще трябва да се пребори, за да си вземе тази позиция. Точно тук е било решението", каза още Барчовски и добави: "Аз не мисля, че финансите имат такова значение. Най-важното е предизвикателството. Трудният му избор е направен, всички сме доволни, но аз не смятам, че рискът е толкова голям. Той ще успее, защото има страхотни качества, но дори да не успее, ще се върне в Европа, където всички врати са отворени – от Олимпиакос, през Барселона, Реал Мадрид и т.н. Само да е здрав." 

Колкото до интереса и ролята на европейските баскетболисти в НБА в последните години, националният селекционер коментира: 

"Ръководствата и треньорите в НБА започнаха да гледат повече към европейските играчи и да имат малко повече доверие. Нямам съмнение в качествата на Александър Везенков просто, защото го познавам и съм работил с него. Той ще ги превъзхожда интелектуално със своето IQ, това е извън всякакво съмнение, с издържливостта си, скоростта, с която играе, със стрелбата – много качества има. Въпросът е, че трябва да спечели тези играчи, които не се дават лесно. И трябва да ги накара да играят и за него, защото там да доста егоисти."

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация