Сеск Фабрегас обяви че прекратява футболната си кариера

20:21
Сеск Фабрегас обяви че прекратява футболната си кариера

Бившият футболист на Арсенал, Барселона, Челси и Монако Франсеск Фабрегас обяви в социалните мрежи, че прекратява футболната си кариера.

През състезателния си път 36-годишният испанец е бил световен шампион, два пъти европейски шампион, печелил е на два пъти Премиър лийг и два пъти ФА Къп, както и в Купата на краля, Суперкупата на Европа и Междуконтиненталната купа.

В изявлението си той казва: "С огромна тъга отбелязвам, че е дошло времето да окача футболните си обувки. От първите ми дни в Барса, Арсенал, отново Барса, Челси, Монако и Комо, ще ги ценя всички. От вдигането на Световната купа, Европейските титли, до спечелването на всичко в Англия и Испания и почти всички европейски трофеи, това беше пътуване, което никога няма да забравя".

Всички, които ми помогнаха, моите съотборници, треньори, директори, президенти, собственици, фенове и моят агент. На цялото ми семейство, от родителите и сестра ми до съпругата и децата ми, ценя вашите съвети, менторство и напътствия. На моите противници, които се опитаха да ме повалят, благодаря ви, че ме направихте по-силен. Заслужаваше повече от всичко с всички страхотни спомени и приятели, които намерих по пътя си.

Освен това научих 3 езика и станах по-състрадателен и мъдър по време на пътуванията си. Преживях преживявания, до които не съм предполагал, че ще се доближа и за милион години. И така, след 20 невероятни години, изпълнени с жертви, отдаденост и радост, е време да благодаря и да се сбогувам с красивата игра. Обичах всяка минута. Сеск", пише легендарният халф. 

Фабрегас започва кариерата си в академията на Барселона "Ла Масия", но не получава възможности за първия отбор и през септември 2003 г. преминава в Арсенал. Там той прекара 8 сезона, в които се превърна в неизменна част от "артилеристите", за които записа 303 участия и междувременно става капитан на тима, с който печели ФА Къп. 

През август 2011 г. той се завръща в Барселона срещу неразкрита сума. В продължение на три години Фабрегас играе своята роля в един от най-добрите футболни отбори на всички времена, редом до Лионел Меси, Андрес Иниеста и Чави, а треньор е Пеп Гуардиола. За каталунския тим той записа 151 мача и през това време спечели титлите в Ла Лига, Купата на краля и две Суперкупи на Испания.

През 2014 г. Фабрегас настоява да напусне Барселона и преминава в Челси за 30 млн. паунда. В продължение на пет сезона той има 198 мача за "сините" от Лондон и е неразделна част от състава под ръководството на Жозе Моуриньо и Антонио Конте.  През 2019 г. той напуска Челси и отива в Монако, където прекарва четири години.

За последно Фабрегас игра за втородивизионния Комо, за който записа 17 мача през миналия сезон в Серия "Б". Самият той обяви, че ще стане треньор на втория отбор на италианския тим.

В богатата си футболна кариера на клубно ниво Фабрегас има общо 739 мача, 125 гола и 217 асистенции. Легендарният испански халф е записал 110 срещи и 15 гола за националния отбор на страната си, като бе част от "Ла Фурия" в епохата на абсолютната им доминация на световната и европейската сцена в периода 2008-2012 година. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация