Три европейски отбора са сигурни участници в новото световно клубно първенство

22:38
Три европейски отбора са сигурни участници в новото световно клубно първенство

Новият формат на световното клубно първенство, който ще влезе в сила от 2025 година, беше официално потвърден от ФИФА преди няколко дни и в италианските медии още отсега започнаха със сметките кой може да участва в първото издание на обновения турнир, което ще се проведе в САЩ през юни и юли.

Разширеният брой участници е 32 отбора, като разпределението е следното: 12 от Европа, 6 от Южна Америка, по 4 от Северна/Централна Америка, Африка и Азия, както и 1 от Океания. Последната квота е за представител на страната домакин. Европейските квоти ще бъдат разпределени по следния начин: 4 от тях са за първенците в Шампионската лига от 2021 до 2024 година, а останалите 8 се разпределят според клубната ранглиста на УЕФА за същия период от време.

Така първите представители на Стария континент са ясни. Това са Челси (2021 г.), Реал Мадрид (2022 г.) и Манчестър Сити (2023 г.). Така остава само една шампионска квота. Що се отнася до ранглистата, от клубовете извън споменатите три с най-висок коефициент е Байерн (Мюнхен) с 84 точки. Преднината на баварците е толкова голяма, че те също изглеждат сигурни за първото издание на турнира. Останалите отбори от топ 8 в момента са Пари Сен Жермен (66 т.), Интер (60), Бенфика (49), Ювентус (47), Порто (45), Борусия (Дортмунд) (44) и Барселона (42).

Тук обаче трябва да се направи важно уточнение: всяка страна има право на не повече от два участника. Така например Ливърпул има рейтинг, много близък до този на Байерн, но не попада в класацията заради класирането на Челси и Сити. Изключение в този случай може да се направи само ако английски отбор триумфира в ШЛ през следващия сезон. Това важи за Манчестър Юнайтед, Арсенал и Нюкасъл, но не и за мърсисайдци, които със сигурност са аут, тъй като те се класираха за Лига Европа през идната кампания. А иначе сред останалите отбори с реален шанс да си заслужат право на участие са РБ Лайпциг, Севиля, Милан, РБ Залцбург и Наполи.

Друга подробност е, че има голяма вероятност Юве да изпадне от топ 8, тъй като индикациите от ФИФА са, че за тази класация ще бъде взето предвид единствено представянето в Шампионската лига, а “бианконерите” няма да играят в турнира през следващата кампания.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация