Десет от Литва се оказаха непреодолимо препятствие за "лъвовете" (видео)

17:56
Десет от Литва се оказаха непреодолимо препятствие за "лъвовете" (видео)

Националният отбор на България остана без победа в европейските квалификации, след като стигна само до 1:1 срещу пълния аутсайдер в група “G” - Литва. По-лошото е, че тимът на Младен Кръстаич не успя да вземе трите точки срещу отбор, който от 17-ата минута играеше с човек по-малко и само се бранеше. Плюс това имаше и  малшанс да направи две принудителни смени още преди почивката, като дори загуби своя капитан.

Гирдвайнис бе точен в 15-ата минута, след като бе изпуснат след центриране от корнер. Ласицкас пък бе изгонен с директен червен картон в 17-ата минута, а Марин Петков изравни в 27-ата минута, отбелязвайки първото попадение за "трикольорите" в тези квалификации.

“Лъвовете” заслужаваха победата предвид видяното, но истината е, че нямаха идея цяло второ полувреме как да стигнат до победен гол. Селекционерът обаче трябва да поеме и своята отговорност, тъй като изборът му на титулярен състав, смените му и тактическите му решения не убеждават, че националният отбор върви във възходяща линия.

Мачът на стадион "Дариус и Гиренос" в Каунас се игра пред около 12 000 зрители, които подкрепяха своя тим и накрая празнуваха предвид хвърлените условия на литовците през всичките 90 минути.

През март "лъвовете" паднаха от Черна гора (0:1) и Унгария (0:3), което им отрежда последното място преди третия тур в групата, с една точка и голова разлика 1:5. Същевременно литовците спечелиха също първа точка. 

Националният селекционер Младен Кръстаич направи цели шест промени от последната среща. Освен това пусна двама дебютанти сред титулярите - вратарят Иван Дюлгеров и десният халф-бек Патрик-Габриел Галчев. Алекс Петков, който за първи път играе титуляр с националната фланелка, Валентин Антов и Илия Груев за тримата централни защитници, докато ляв халф-бек е Марин Петков. Ивайло Чочев се завърна в състава и си партнира със Станислав Шопов, а в предни позиции започнаха Спас Делев, Мартин Минчев и капитанът Кирил Десподов.

Двубоят започна равностойно, но груба грешка на Дюлргеров още в третата минута ,когато не успя да изнесе топката, можеше да донесе гол в неговата врата, но Шешплаукис не успя да засече топката след изстрел на Черних. Другият дебютант Галчев също бе притеснен и върна лошо топката в 15-ата минута, като топката излезе в корнер, след който се стигна до гол във вратата на България

Централният бранител Гирдвайнис изпревари персоналния си пазач Антов и с левия крак прати топката в мрежата с помощта на гредата.

В 17-ата минута Десподов бе изведен, но Ладицкас го фаулира и това му коства директен червен картон.

Домакините направиха моментално рокада, като извадиха нападателят Шешплаукис, докато Сирвис го замени и застана в отбрана

Това помогна на младия тим на Кръстаич да си повярва още повече и да търси моментално изравняване. Голът за “лъвовете” не закъсня и в 27-ата минута Марин Петков изравни. Футболистът на Левски беше оставен непокрит на границата на наказателното поле и със силен удар прати топката в мрежата на на Гертмонас. Това бе негов втори гол от седем мача с националната фланелка и първи за "трикольорите" след 316 минути.

Последваха няколко възможности за ”лъвовете”, но бяха пропуснати. Чочев с хубав изстрел прати топката малко над гредата. Десподов майсторски се освободи от бранителите, а изстрелът му бе избит от Гертмонас. 

Капитанът на Литва Черних се контузи и домакините трябваше да правят втора принудителна смяна, като на негово място се появи Паулаускас, в 37-ата минута.

Шопов и Груев пробваха далечни удари, а в 44-ата минута вратарят Гертмонас спаси своите, като спря удар на Делев с левия крак от седем метра.

На почивката Иван Йорданов и Никола Илиев смениха Шопов и Делев. Уптас пък влезе вместо Вербицкас.

Родните национали владееха топката, но не успяха да създадат сериозни положения. Веднъж защитник изчисти топката на метър пред Чочев, който очакваше да нанесе голов удар. Илиян Стефанов се появи на терена вместо Минчев и веднага пробва слаб удар с глава, който не затрудни Гертмонас.

В 70-ата минута Чочев бе оставен сам в наказателното поле, но защита изби и се стигна за пореден корнер. Вратарят Гертмонас пък изби десетина центрирания след почивката.

При следващата домакините на контраатака пропуснаха да си върнат преднината, като този път Дюлгеров спаси без проблем. Капитанът Десподов бе заменен от Георги Русев в 74-ата минута.

Илиев пропусна да се разпише в 81-ата минута, а Йоан Стоянов смени Галчев, но играчите на Кръстаич продължиха само да търсят гол след центрирания, но без никакъв успех.

Задна ножица на Русев мина покрай гредата, изстрели на Чочев и Стефанов бяха блокирани в 87-ата минута. Нов изстрел на Чочев мина на сантиметри от вратата в 89-ата минута.

Последната секунда на даденото продължение от четири минути Илиев не успя да вкара и срещата завърши 1:1. Така България спечели първа точка, но загуби всякакви шансове да класиране на Евро 2024 година, като остана на последно място в своята група "G".

Сега предстои тежко домакинство в Разград на Сърбия, което ще се играе във вторник от 21:45 часа на стадион "Хювефарма Арена" в Разград. Литва пък гостува в Унгария.

ЛИТВА 1:1 БЪЛГАРИЯ

1:0 Гирдвайнис 15'
1:1 М.Петков 27'

Стартови състави:

ЛИТВА: 12. Гертмонас, 13. Ласицкас, 20. Лекиатас, 4. Гирдвайнис, 3. Бенета, 22. Воробьовас, 18. Вербицкас, 11. Шешплаукис, 15. Гинейтис, 23. Янкаускас, 10. Черних (К);

БЪЛГАРИЯ: 12. Дюлгеров, 5. А. Петков, 23. Антов, 4. Груев, 22. М. Петков, 2. Галчев, 18. Чочев, 7. Шопов, 9. Делев, 19. Минчев, 11. Десподов (К).

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация