Полша победи Германия в контрола

00:03
Полша победи Германия в контрола

Полша се наложи с 1:0 над Германия в контрола, играна във Варшава. Единственото попадение реализира Якуб Кивиор с глава в 31-ата минута. За германците това беше трети пореден мач без победа след загубата с 2:3 от Белгия и равенството 3:3 срещу Украйна.

Роберт Левандовски водеше нападението на Полша, а по десния фланг започна 37-годишният Якуб Блашчиковски, за когото срещата се превърна в своебразен бенефис с екипа на националния отбор. Ветеранът прекара голяма част от кариерата си в Бундеслигата, след което се завърна в родината си и подписа с Висла (Краков). Днес Куба, както е известен халфът, записа своя 109-и и последен мач за "Дружина полска". 

Селекционерът на Германия Ханзи Флик пусна в предни позиции Кай Хавертц и Джамал Мусиала, а в средата на терена действаха Йошуа Кимих, Флориан Виртц, Бенямин Хенрикс, Емре Джан и Йонас Хофман. Тримата бранители пред Марк-Андре тер Стеген бяха Тило Керер, Малик Тиау и Антонио Рюдигер.

Бундестимът имаше сериозно надмощие в притежанието на топката до почивката и отправи 10 удара към вратата на Войчех Шчесни, но нито един от тях не се превърна в гол. В 13-ата минута Блашчиковски можеше да ознаменува прощалния си мач с гол, но Тиау се намеси добре и му попречи да шутира. Малко по-късно Блашчиковски беше заменен под бурните овации на публиката, а неговите съотборници му направиха шпалир. Ветеранът не сдържа сълзите си, вървейки към тунела на стадиона, където го посрещнаха съпругата и децата му.

В 22-ата минута Тер Стеген отрази удар от малък ъгъл на Камински, а в ответната атака изстрел на Керер не затрудни Шчесни. Стражът на поляците трябваше да се намесва по-сериозно в 29-ата минута, когато Хавертц се освободи от защитник на домакините и опита да открие резултата. Последва и опасно центриране на Емре Джан, но никой от неговите съотборници не можа да засече топката и Ян Беднарек изчисти.

В 31-ата минута домакините спечелиха корнер, след който Кивиор се извиси в наказателното поле и даде аванс на "Дружина полска". Германия продължи да доминира, но Хавертц отново се размина с гола, а при една една от контрите на поляците Шимански имаше шанс да се разпише, но Флориан Виртц се прояви като защитник и предоврати опасността. 

На почивката селекционерът на Полша Фернандо Сантош замени Роберт Левандовски с Аркадиуш Милик, а на мястото на Себастиан Шимански се появи Карол Линети. Робин Госенс влезе се за Германия вместо Йонас Хофман. Госенс веднага се замеси в събитията и негов силен удар извади на показ рефлекса на Шчесни. В 48-ата минута шут на Кимих срещна гредата, а защитата на домакините се задъхваше под непрестанния натиск на Бундестима.

В 57-ата минута съдията Орел Гринфелд даде дузпа за Германия, след като се заблуди, че Беднарек е докоснал топката с ръка след изстрел с глава на Рюдигер. Поляците веднага наобиколиха рефера, който прибегна до помощта на ВАР и правилно отмени наказателния удар, защото в действителност топката срещна гърба на Беднарек.

Хавертц още веднъж имаше шанс за гол в 66-ата минута, но и този път беше спрян от великолепна намеса на Шчесни. Флик усили още повече атаката с включването на Никлас Фюлкруг и Льорой Сане на местата на Мусиала и Хенрикс. В 78-ата минута Тиау отправи мощен удар, който Шчесни видя в последния момент, но съумя да избие топката в гредата. 

Вратарят на поляците не спря да прави чудеса под рамката. В 88-ата минута той попречи на Мариус Волф да изравни, а секунди по-късно и Леон Горетцка се провали в опита си да преодолее Шчесни. Последната възможност за гостите се откри пред резервата Юлиан Брант, но неговият фалцов изстрел мина встрани от целта.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация