Прочетете кой замени Спалети начело на Наполи

00:08
Прочетете кой замени Спалети начело на Наполи

Руди Гарсия ще бъде новият треньор на Наполи. Той ще замести на поста Лучано Спалети. Информацията бе обявена официално в профила в социалните мрежи на отбора.

За последно Руди Гарсия бе начело на Ал-Насър от Саудитска Арабия. Под неговото ръководство тази зима в клуба премина португалската супер звезда Кристиано Роналдо. Въпреки това той не успя да изведе от отбора до шампионската лига в местното първенство и си тръгна през месец април след серия колебливи резултати.

Иначе преди треньорската си кариера Руди Гарсия имаше дългогодишна състезателна кариера като футболист. Той е роден във френския град Немур през 1964 г. и в родината си е носил екипите на Лил, Каен, Мартиг и Корбей-Есон, където и приключва дните си като активен играч през 1996 г.

Веднага след като прекъсва състезателната си кариера се захваща с треньорската дейност. Така през 2008 г. застава начело на бившия си отбор Лил, който е и първото по-сериозно име, което ръководи. Там той постигна и изключителен успех през сезон 2010/2011, печелейки дубъл след като вдигна титлата в Лига 1 и спечели Купата на Фанция. Гарсия бе близо дори до требъл, но щастието не му се усмихна и загуби във финала на Купата на Лигата в продълженията от Марсилия с 0:1.

От същия сезон датира и един неприятен спомен за българския футбол. Именно Гарсия тогава като треньор на Лил пристигна в София за мач срещу тима на Левски в среща от груповата фаза на Лига Европа. Тога “сините” от София водиха на “Герена”, но в заключителните минути на мача Иво Иванов си вкара автогол, който се оказа решаващ. След шестия мач в груповата фаза Лил се оказа само с точка повече от Левски и ако не бяха стигнали до този гол, българите щяха да продължат в директните елиминации. Това направиха тъкмо французите, които завършиха втори в групата, но отпаднаха още от първия опонент - ПСВ Айндховен с общ резултат 3:5.

Руди Гарсия се задържа до 2013 г. В Лил, след което оглавява тима на Рома. Именно под негово ръководство “римските вълци” успяха да се върнат към блясъка от предишните си години и още в първия му сезон в италианската столица той изведе отборът до второто място в Серия “А”.

Това означаваше и директно класиране за груповата фаза в Шампионската лига през следващата кампания, но там отборът от “Вечния град” не се справи убедително в компанията на Байерн (Мюнхен), Манчестър Сити и ЦСКА Москва, сред които завърши на трето място и на пролет продължи в Лига Европа. И там римляните обаче не постигнаха кой знае какво след като отпаднаха по неприятен начин от сънародниците си от Фиорентина на 1/8-финал след загуба с 0:3 и равенство 1:1.

В крайна сметка Гарсия успя да класира за втори пореден сезон на второто място и през сезон 2015/2016 вълците играха отново в групите на Шампионската лига. Тогава те отново се представиха колебливо, но все пак измъкнаха равен при домакинството си на Барселона и дори прехвърлиха групите. Руди Гарсия обаче не успя да изведе отбора си в мач от директните елиминации, защото той си тръгна от италианската столица през януари 2016 г. Това се стигна след като в края на 2015 г. Рома записа поредица от слаби резултати и направи само една победа в рамките на 10 мача.

Последният му мач начело на Рома бе срещу Милан на 9 януари 2016 г., който завърши при равенство 1:1. Така Руди Гарсия се задържа във “Вечния град” в рамките на 118 мача, от които спечели 61, записа 35 равенства и загуби 22 двубоя.

След това специалистът се завърна родната си Франция, където първо ръководи последователно отборите на Марсилия и Лион.

В Марсилия той дойде през октомври 2016 г. и подобно на престоя си в Рома там се задържа почти три години и остана до май 2019 г. На чело на отбора от южна Франция записа 142 мача и спечели 69 сблъсъка, завърши на равно 34 пъти и загуби 39 двубоя. Във френския шампионат изведе отборът си два пъти до петото място и веднъж до четвъртото. Междувременно не успя да постигне нищо сериозно в Купата на Франция и Купата на Лигата на Франция. Междувременно Гарсия бе изключително близо до спечелването на европейски турнир, след като през сезон 2017/2018 класира Марсилия на финала на Лига Европа, но там катастрофира срещу испанския Атлетико (Мадрид) и загуби с 0:3.

Престоят му в Лион пък бе значително по-кратък. Там той бе между октомври 2019 г. и май 2021 г. или иначе казано два пълни сезона. Още през първата си кампания той класира лионци на финала на Купата на лигата на Франция, който обаче загуби срещу хегемона Пари Сен Жермен след изпълнение на дузпи. В Лига 1 пък отборът му претърпя развитие и след като през първата кампания финишира седми, през втория си сезон момчетата на Руди Гарсия завършиха на 4-ото място.

После Гарсия си взе почивка и повече от година не бе по терените. Завърна се през лятото на 2022 г., когато прие поканата на “шейховете” от Ал-Насър и ръководи клуба по-малко от един сезон. Там той бе начело на клуба, където в момента се състезава Кристиано Роналдо в рамките на 26 мача във всички турнири и записа 18 победи, завърши в 5 срещи на равно и отстъпи само 3 пъти. Сега започва нова глава от треньорската му кариера в италианския Наполи. Престои да разберем докъде ще отведе актуалните шампиони от “Ботуша”, но е сигурно, че при неаполитанците отива треньор със сериозна визирна картичка.

Самият Гарсия е развълнуван за предстоящия си престой:

“Какво удоволствие е да стана част от проекта Наполи. Какво удоволствие е да се върна в Италия. Сега съм мотивиран и амбициран както никога досега да продължа да нося високо цветовете на италианския шампион”, написа футболният специалист в профилите си в социалните мрежи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация