Вижте какво ни предложи жребият за новия сезон във Висшата лига

13:18
Вижте какво ни предложи жребият за новия сезон във Висшата лига

Отборът на Манчестър Сити, който само преди няколко дни спечели исторически требъл, започва поредната защита на титлата си в Премиър лийг с гостуване на шампиона от Чемпиъншип Бърнли, чийто мениджър е бившият капитан на "гражданите" Венсан Компани. Тимът на Джосеп Гуардиола има амбицията да стане първият отбор, който печели титлата във Висшата лига в четири поредни сезона. 

Големият конкурент на „гражданите“ за първото място през миналия сезон – Арсенал, пък ще стартира новия опит за атака на върха в английския елит с домакинство на Нотингам Форест. 

Манчестър Юнайтед също има амбицията да се завърне в битката за титлата, след като в предходната кампания обновеният отбор на Ерик тен Хаг прекъсна шестгодишната суша по отношение на трофеите, печелейки „Карабао Къп“. Клубът вероятно ще има скоро и нови собственици, така че феновете на „червените дяволи“ очакват сезона с много надежди. Той ще стартира с двубой на "Олд Трафорд" срещу Уулвърхямптън. 

Нюкасъл проби в топ 4 и ще играе в Шампионската лига. Постижението е огромно, но собствениците и мениджърът Еди Хау имат още по-високо цели. В първия си двубой за новия сезон „свраките“ ще приемат на "Сейнт Джеймсис Парк" Астън Вила, който завърши на седмо място и ще играе в Лигата на конференциите. 

Ливърпул пък направи разочароващ сезон и за първи път от седем години няма да играе в Шампионската лига, след като завърши на пето място. Юрген Клоп обаче вече изрази увереност, че още през следващата кампания отборът ще се върне в битката за титлата. Мърсисайдци ще започнат много мотивирани, а стартът е срещу Челси, който буквално се провали през 2022/23, след като завърши на 12-о място в крайното класиране, въпреки че новите собственици похарчиха 600 милиона паунда за селекция. Лошите резултати доведоха до няколко треньорски смени, но в крайна сметка ръководството гласува доверие на Маурисио Почетино, който ще дебютира като мениджър на "сините от Лондон" в дербито срещу мърсисайдци, което ще се играе на 13 август на "Стамфорд Бридж". 

Брайтън бе сензацията на миналия сезон. Тимът на Де Дзерби игра много приятен футбол и си заслужи правото за първи път в историята си да участва в евротурнирите. „Чайките“ започват с домакински двубой срещу новака Лутън Таун, който ще играе в Премиър лийг за първи път.

Един от бившите клубове на Почетино – Тотнъм, също рестартира след разочароващ сезон с нов мениджър. Това е Анге Постекоглу, чийто дебют във Висшата лига ще бъде в лондонско дерби срещу Брентфорд, в което "шпорите" ще са гост.  

Друг от новаците – Шефилд Юнайтед, домакинства на Кристъл Палас в първия кръг. Уест Хам, който спечели Лигата на конференциите, гостува на Борнемут, докато Евертън приема Фулъм.

Кампанията стартира на 12 август и приключва на 19 май 2024 година. Програмата се завръща към нормалните си параметри за първи път от доста време, тъй като първо пандемията налагаше промени, а миналият сезон стартира със седмица по-рано заради Световното първенство в Катар. В добавка се връща и паузата в средата на сезона, която ще бъде между 13-и и 20-и януари 2024 година. От лигата са поели ангажименти в натоварения график по Коледа и Нова година да няма два кръга с разлика по-малка от 48 часа между тях.

Пълна програма за първия кръг от новия сезон във Висшата лига: 

Петък, 11 август: 

Бърнли – Манчестър Сити 

Събота, 12 август: 

Арсенал - Нотингам Форест 
Борнемут – Уест Хям 
Брайтън – Лутън 
Евертън – Фулъм 
Шефилд Юнайтед – Кристъл Палас 
Нюкасъл – Астън Вила 

Неделя, 13 август: 

Брентфорд – Тотнъм 
Челси – Ливърпул 

Понеделник, 14 август: 

Манчестър Юнайтед – Уувърхямптън

Важни дати:

12 август – старт на сезона във Висшата лига

13-20 януари – зимна пауза

25 февруари – финал за „Карабао Къп“

19 май – финал на сезона във Висшата лига

25 май – финал за ФА Къп

ПЪЛЕН ЖРЕБИЙ ТУК!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация