Един гол беше достатъчен на Берое, за да оцелее в елита

22:23
Един гол беше достатъчен на Берое, за да оцелее в елита

Берое спечели с 1:0 баража със Спортист Своге във Велико Търново и ще продължи да бъде част от футболния елит на България. В герой за "зелените" се превърна албанският халф Уерди Мара, който реши мача в 35-ата минута. След почивката "шоколадите" на Петър Колев потърсиха изравняването и на няколко пъти бяха близо до него, но не сполучиха. Точно в 90-ата минута беше отменен гол на Спортист заради нарушение в атака на Георги Николов. Така успехът остана за "зелените", които зарадваха агитката си, дошла в старопрестолния град да ги подкрепи.

В ложата на стадион "Ивайло" имаше популярни лица като голмайсторът на "А" група от 2003 година Георги Чиликов, дошъл да наблюдава своя син Павлин, който беше сред титулярите в състава на Спортист (Своге), и легендарният наставник на Етър, Левски, ЦСКА и Унион (Берлин) Георги Василев.  

Симеон Мечев пробва мерника си след 180 секунди игра. Опитният халф на "зелените" шутира от около 20 метра, но топката профуча над вратата на Мартин Величков. Последваха скучни минути, за да дойде удар на Илия Русинов по посока на вратата на Берое в 20-ата минута. Стражът Иван Гошев обаче улови без проблеми. След десет минути Борис Димитров центрира опасно към Георги Николов пред голлинията на заралии, но Гошев успя да избие топката.

В 35-ата минута Берое поведе в резултата и де факто реши сблъсъка. Фаул отдясно доведе до скупчване в наказателното поле на "шоколадите". Топката попадна у Божидар Пенчев, който шутира силно, но вратарят Мартин Величков отби. Последва добавка по диагонала на Уерди Мара, несигурен опит на Величков да избие с една ръка и топката се спря под гредата  - 1:0 за отбора от Стара Загора. 

Второто полувреме започна с по-добра игра на футболистите от Своге. В 60-ата минута Илия Русинов свали с глава топката във вратарското поле на Иван Гошев, но Георги Николов не успя да засече както трябва с глава и стражът на "зелените" улови пред голлинията. 

В 79-ата минута Спортист Своге отново докосна изравняването. Резервата Аюб Тазути центрира меко от свободен удар, последва прехвърлящ изстрел с глава на Павлин Чиликов, но Иван Гошев изби топката в последния момент. 

В самия край на баража дойде време за сериозна драма. Георги Николов посрещна центриране отдясно и с мощен удар с глава заби топката в мрежата за 1:1. Още в реално време обаче се видя, че централният нападател на "шоколадите" повали пред наказателното поле защитника Макс Челич. Реферът Никола Попов прегледа положението с VAR и отмени изравнителното попадение. 

Прекъсването заради преглеждането на гола на тима от Своге доведе до десетминутно продължение на второто полувреме, но представителите на Втора лига така и не достигнаха до изравняването, с което да вкараш баража в продължения - Берое остава в елита. 

Берое 1:0 Спортист Своге 

1:0 Уерди Мара 35'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация