Триумф за Барса в Шампионската лига

19:30
Триумф за Барса в Шампионската лига

Дамският състав на Барселона триумфира с втория си трофей в женската версия на Шампионската лига! Каталунките осъществиха невероятен обрат и надвиха Волфсбург с 3:2 в зрелищния финал на турнира, който се изигра пред пълните трибуни на 35-хилядния “Филипс Щадион” в Айндховен.

Така възпитаничките на Жонатан Жиралдес за втори път стъпиха на европейския връх, след като го сториха и през 2021 година. За женския състав на Барса това беше трети пореден и общо четвърти финал в ШЛ. Волфсбург пък остава с два трофея в турнира (2013 и 2014 година), след като загуби своя шести финал. За “вълчиците” това е четвърто поредно поражение в директната битка за титлата в състезанието.От друга страна, дамите на Барселона оформиха требъл през тази кампания, като преди това триумфираха в първенството и със Суперкупата на Испания. Единственият трофей, който им убегна през настоящия сезон, е Купата на кралицата, където бяха дисквалифицирани заради използването на нередовна футболистка.

Сблъсъкът започна отлично за Волфсбург, които поведоха още с първата си голова възможност. Това стана в третата минута, когато Ева Пайор отне топката от Люси Броунз пред наказателното поле и с мощен шут, който се оказа неспасяем за Сандра Паньос, реализира деветото си попадение в турнира през сезона, затвърждавайки се като неговия голмайстор. Последва тотален натиск на Барселона, но футболистиките на тима показваха неточност в своите удари. Така се стигна до 37-ата минута, когато именно Пайор центрира перфектно към Александра Поп, която с глава удвои преднината на германките. Освен това нападателката стана едва втората футболистка с голове в четири финала в турнира след легендата на Лион Ада Хегерберг.

След почивката обаче каталунките излязоха още по-мотивирани за велик обрат и успяха да го постигнат в 70-ата минута. Всичко започна в 48-ата минута, когато с прекрасен шут Патрисия Гихаро намали изоставането, възползвайки се от асистенция на Каролин Хансен. Само две минути по-късно полузащитничката се разписа за втори път, като в този случай го направи с глава след центриране на Айтана Бонмати. Ключовият момент дойде в 70-ата минута, когато Катрин Хендрих от състава на Волфсбург допусна фатална грешка, като в опита си да изчисти топката пред вратата си защитничката я прати в тялото на своята съотборничка Лин Вилмс. Това даде възможност на Мариона Калдентей да подаде топката на Фридолина Ролфьо, която реализира шампионския гол.

Секунди преди края на редовното време на терена се появи звездата на Барса и двукратна носителка на “Златната топка” при жените Алексия Путейяс, която по този начин направи своето завръщане след близо едногодишно възстановяване от скъсани кръстни връзки. Именно тя първа вдигна спечеления трофей за радост на феновете на “блаугранас”.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация