Макс Верстапен спечели своята втора победа по свещените улици на Монте Карло

22:59
Макс Верстапен спечели своята втора победа по свещените улици на Монте Карло

Макс Верстапен спечели своята втора победа по свещените улици на Монте Карло, след като спечели Гран При на Монако, седми кръг за сезон 2023 във Формула 1. Нидерландецът триумфира в Княжеството по един доминантен начин, стартирайки от полпозишъна и финиширайки на 27.9 секунди пред Фернандо Алонсо.

На хартия победата на световния шампион изглежда лесна, но това изобщо не бе така. Той напълно контролираше събитията в първите 2/3 от дистанцията, след което над пистата заваля и тя се наводни за само 2-3 обиколки. В този момент настъпи голям хаос, но въпреки един по-сериозен контакт със стената преди „Портие“ нидерландецът остана начело.

В този хаос Алонсо и Астън Мартин изтърваха своя златен шанс да прескочат Верстапен, тъй като спряха в бокса в края на 54-я тур, но малко страна заложиха на медиум, вместо на интермедия. Само обиколка по-късно абсолютно всички пилоти в челото влязоха в бокса, за да преминат към гумите интермедия, а този допълнителен бокс коства над 10 секунди на Алонсо.

Трети в състезанието финишира тръгналият от третото място Естебан Окон, за когото това е първи подиум от победата му в Гран При на Унгария през 2021 година насам. Френският пилот на Алпин запази самообладание през цялото време днес и бе един от първите, които спряха за интермедия.

Четвърти и пети финишираха пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, които бяха големите печеливши от объркването в обиколките, когато започна да вали. Двамата спряха за интермедия заедно с Окон в края на 54-та обиколка, което им позволи да прескочат пилотите на Ферари Карлос Сайнц и Шарл Леклер, които останаха със сликовете обиколка повече.

В крайна сметка Леклер завърши шести, а Сайнц остана осми. Двамата бяха разделени от втория пилот на Алпин Пиер Гасли. Последните точки в днешния ден бяха за двамата пилоти на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри.

Миналогодишният победител в Княжеството Серхио Перес имаше едно изпълнено с инциденти състезание и в крайна сметка финишира едва 16-ти, след като стартира последен. Така той загуби цели 25 точки от съотборника си Верстапен в спора за световната титла.

След седмия кръг за годината двамата са разделяни от 39 точки, като начело е световният шампион, за когото това е четвъртата победа от началото на годината. Трети в подреждането е Алонсо, който изостава с 51 пункта от Верстапен.

Сезон 2023 във Формула 1 продължава идната седмица с надпреварата за Гран При на Испания на пистата „Каталуния“ край Барселона.

ПЪЛНА ХРОНОЛОГИЯ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА ГРАН ПРИ НА МОНАКО ВЪВ ФОРМУЛА 1:

Старт на състезанието! Верстапен нямаше никакви проблеми в спринта до първия завой и поведе пред Алонсо, който стартира с хард, но запази позицията си пред Окон. 

1/78 - Още в края на първия тур Перес влезе в бокса, за да премине от медиум към хард. Заедно с мексиканеца в бокса влязоха още Джоу и Хюлкенберг, които също преминаха към хард. Перес се възползва от по-добрата работа на механиците на Ред Бул и прескочи двамата си съперници. 

3/78 - Комисарите обявиха, че ще разследват Ръсел за некоректно позициониране на стартовата решетка. Британецът стартира осми и запази позицията си в първите обиколки. 

5/78 - Верстапен водеше с 2.2 секунди пред Алонсо, който на свой ред имаше аванс от цели 3.9 пред Окон. Верстапен, Окон и Хамилтън стартираха с медиум, докато Алонсо и двамата пилоти на Ферари - Сайнц и Леклер започнаха с хард. 

7/78 - Добри новини за Ръсел, след преглед на некоректното му позициониране на старта комисарите прецениха, че такова няма. 

9/78 - След ранното си спиране в бокса Перес заличи изоставането си от колоната и настигна Строл, който загуби много в първата обиколка, в която имаше няколко контакта. 

10/78 - Авансът на Верстапен пред Алонсо достигна 3.3 секунди, а Окон вече се движеше на 9.1 зад бившия си съотборник Алонсо. Точно зад пилота на Алпин бе и Сайнц, който имаше преднина от 2.3 пред Хамилтън и Леклер. 

11/78 - Сайнц пробва атака срещу Окон в спирането за шикана след тунела, но се стигна до контакт между двамата, след който предното крило на испанеца се отчупи, но той не спря в бокса за нов нос. 

13/78 - Въпреки че бе с твърдите гуми Алонсо започна да губи сцепление и време от Верстапен. Испанецът се оплака на тима си, че усещането, което получава, е все едно има спукана гума, но екипът му му каза, че такъв проблем няма. 

15/78 - Заради проблемите на Алонсо разликата между него и лидера Верстапен набъбна на цели 6.2 секунди. Добрата новина за испанеца бе, че авансът му пред Окон продължаваше да расте и бе достигнал 12.2 секунди. 

18/78 - Магнусен направи страхотно изпреварване срещу Сарджънт в спирането за "Мирабо" и взе 15-то място от американеца. В края на обиколката пилотът на Уилямс бе изпреварен още от Строл и Перес. 

25/78 - Преднината на лидера Верстапен вече бе цели 11.7 секунди, докато разликата между Алонсо и Окон бе 17.4 секунди. 

31/78 - Верстапен затвори с обиколка съотборника си Перес, който все още бе в дъното на колоната. Заради трафика световният шампион започна да губи от Алонсо, който само в 31-я тур стопи 1.5 секунди на нидерландеца. 

По-назад Хамилтън стана първият от пилотите в челото, който влиза в бокса. Британецът премина от медиум към хард и се върна на пистата на осмата позиция, на 14.3 зад съотборника си Ръсел. 

32/78 - Окон последва Хамилтън в бокса и също премина към хард. Французинът се върна на трасето на 6.2 пред седемкратния шампион, въпреки че самият му стоп беше бавен. 

33/78 - Бавният бокс на Окон принуди Ферари да извикат Сайнц в бокса, но и това не бе достатъчно за испанеца да прескочи своя френски съперник. Пилотът на Ферари премина към медиум. 

35/78 - Перес трябваше да направи втори бокс, тъй като имаше нужда от нов нос след контакт с Магнусен на шикана след тунела обиколка по-рано. След бокса си Перес се върна на 19-то място с гумите медиум. 

39/78 - В средата на дистанцията разликата между двамата водачи бе 8.8 секунди, след като и двамата минаха през първата по-сериозно група от изостанали пилоти. 

44/78 - Леклер влезе в бокса, за да премине от хард към медиум. Монегаскът се върна на трасето на 9.8 зад Хамилтън, запазвайки позицията си зад седемкратния шампион. 

46/78 - Гасли също спря за смяна на гуми, връщайки се на трасето на 1.8 зад Леклер. 

51/78 - На части от пистата започна да превалява леко, но за момента дъждът бе твърде слаб, за да доведе до спирания в бокса. 

53/78 - Дъждът изведнъж се засили и това доведе до голям хаос в части от колоната. Най-мокро бе в секцията около фибата, където пилотите караха с "пешеходно" темпо.  

54/78 - Алонсо влезе в бокса и премина към гуми медиум. Зад него Ръсел, Окон и Хамилтън спряха за интермедия. 

55/78 - Верстапен влезе за интермедия, като същото направиха всичко останали пилоти. След размяната на позициите Верстапен водеше с 22.1 пред Алонсо, а зад него бяха Окон, Хамилтън, Ръсел, Леклер, Гасли и Сайнц, който се завъртя на "Мирабо" със сликовете. 

63/78 - Разликата между двамата водачи 15 обиколки преди финала бе 20.1 секунди, а на 15.8 зад Алонсо бе Окон. 

68/78 - Норис изпревари Цунода в спора за деветото място със страхотна маневра от външната страна на първия завой. 

69/78 - Пиастри също изпревари японският пилот на Алфа Таури, който имаше големи проблеми с поведението на своя болид на мокрото. Маневрата на Пиастри бе сходна с тази на неговия съотборник Норис обиколка по-рано. По-късно в обиколката Цунода излетя от трасето на петия завой и потъна в класирането. 

Край на състезанието! Макс Верстапен спечели своята втора победа в Гран При на Монако, втори в Княжеството завърши Фернандо Алонсо, а на подиума се качи още Естебан Окон. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация