Без изненади: ПСЖ спечели титлата във Франция

01:48
Без изненади: ПСЖ спечели титлата във Франция

Пари Сен Жермен отново е шампион на Франция за рекорден 11-и път в своята история! Тази вечер възпитаниците на Кристоф Галтие направиха равенство 1:1 като гост на Страсбург в предпоследния 37-и кръг на Лига 1. Така столичани вече и на теория не могат да бъдат изместени от първата позиция и ще ликуват с титлата, тъй като имат 4 точи повече от преследвача си Ланс. Те обаче не изиграха особено блестящ мач и дори може да се каже, че на моменти бяха надиграни от своя съперник, който отправи двойно повече удари. Въпреки това гостите успяха първи да поведат в резултата с попадение на Лионел Меси в 59-ата минута. Кевин Гамейро възстанови равенството в 79-ата минута, но домакините нямаха сили за нищо повече.

Домакините зарожиха на Хабиб Диало като изнесен нападател и Жан-Рихтер Белегар и Хабиб Диара зад гърба му. В средата на терена пък си партнираха Морган Сансон и Ибрахима Сисоко.

За гостите Кристоф Галтие бе избрал Килиан Мбапе и Лионел Меси да са дуото в атака, а Ренато Санчес, Марко Верати и Витиня да действат в средата на терена.

Парижани създадоха първата опасност в мача. В 10-ата минута Мбапе бе изведен зад защитата от Меси, но вратарят Селс внимаваше и предвидливо излезе, за да блокира удара на нападателя.

Домакините пък можеха да се възползват ог огромна грешка в отбраната на домакините. В 14-тата минута Бичиабу върна неразчетено назад, Диало открадна топката, но от твърде малък ъгъл не успя да насочи топката във вратата.

След това в 22-рата минута отново Диало стреля към вратата на съперника и този път Донарума трябваше да прави важно спасяване под напречната греда.

При последвалия корнер Перен се извиси и стреля с глава, но малко не му достигна, за да отправи по-точен и по-опасен изстрел.

В 29-ата минута отново ПСЖ пък пропусна чудесен шанс. При центриране от корнер Ренато Санчес стреля от воле и Мат Селс направи блестящо спасяване.

В 34-тата минута домакините имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Бичиабу, но дори и след разглеждане с ВАР съдиите не счетоха, че има нарушение на правилата от страна на защитника.

Четири минути по-късно Страсбург имаше за какво да съжалява, след като мощен шут на Диало се отби от гредата.

Второто полувреме започна в по-спокойно темпо. ПСЖ обаче откри резултата с първата си по-добра възможност. В 59-ата минута Мбапе получи в предни позиции, изчака включването на Меси на скорост, който напредна и порази вратата за 0:1.

Домакините реагираха и в 63-ата минута Сисоко стреля от дистанция, но над вратата.

В 70-ата минута Меси опита да върне услугата на Мбапе, като почти по идентичен начин като при гола го изведе на стрелкова позиция, но французинът шутира покрай вратата.

В 79-ата минута Страсбург изравни. Първо удар на Сисоко бе спасен от Донарума, но Кевин Гамерйо внимаваше и успя да добута кълбото във вратата.

В 85-ата минута Мбапе можеше да реши всичко. Той изскочи очи в очи с вратаря на съперника, но не успя да го преодолее.

В 89-ата минута Кевин Гамйеро стреля опасно от фаул, но над вратата.

В крайна сметка мачът завърши без победител, което зарадва и двата отбора. За ПСЖ това означаваше 11-та титла за клуба, който няма как да бъде изместен от първото място, което заема с 85 точки в актива си и 4 повече от преследвача Ланс. Така парижани станаха и най-успешният клуб в историята на Лига 1, изпреварвайки Сент Етиен, който има 10 титли. За Страсбург пък точката официално означава, че клубът остава в елита, като заема 15-ата позиция с 40 точки.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация