Една точка не стигна на Везенков и Олимпиакос за заслужен успех в Евролигата

22:00
Една точка не стигна на Везенков и Олимпиакос за заслужен успех в Евролигата

Отборът на Реал Мадрид е европейски клубен шампион по баскетбол за 11-и път в своята история. “Лос бланкос” победиха Олимпиакос на Александър Везенков със 79:78 (17:24, 28:21, 14:18, 20:15) след изумителен победен кош на легендата на “белите” Серхио Люл при оставащи три секунди до финалната сирена. По този начин воденият от старши треньора Чус Матео тим печели първата си европейска титла от 2018-а насам - годината, в която Лука Дончич изведе отбора към върха на Стария континент.

От другата страна на паркета българският воин в лицето на Александър Везенков даде всичко от себе си в първия си финал в най-престижната клубна европейска надпревара. Лидерът на Олимпиакос завърши срещата с изумителните 29 точки, 9 борби, 4 асистенции и 1 чадър, като по този начин той изравни вечния рекорд на Шейн Ларкин за най-много отбелязани точки във финал на Евролигата. При стрелбата си най-полезният играч на сезона бе 9/13 от зоната за две точки, 2/8 от тройката и 5/5 от наказателната линия за коефициент на полезно действие от 34. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Битката за трофея започна с шестминутна пауза заради технически проблеми на секретарската маса в залата. Още в самото начало на срещата Александър Везенков се опита да донесе първата преднина в мача на своя тим, но за съжаление пропусна. Стрелбата на българския национал не беше на ниво в първите минути от срещата, но пък рожденикът в днешния ден Айзея Кенън изригна с две поредни тройки. Реал Мадрид също отговаряше от другата страна, като след добри изяви на Валтер Таварес и Найджъл Уилямс-Гос резултатът бе равен при 9:9 след откриващите четири минути игра. Най-сетне дойде и моментът Везенков да блесне на най-голямата европейска сцена. Българинът излъга по-младия си съперник Ели Ндиайе и реализира кош плюс нарушение, за да донесе триточков аванс на гръцкия гранд при 12:9. Веднага след това се стигна до нещо подобно, като Ндиайде отново не успя да опази най-полезния играч на сезона и така националът ни наниза петата си поредна точка за 14:9 в полза на Олимпиакос. 

Баскетболистите на Реал изглеждаха разконцентрирани в началото, а рециталът на Кенън от далечно разстояние продължи с третата му тройка за 17:10. Веднага след това гърците отново направиха добра защита и на последвалата бърза атака Везенков отбеляза седмата си точка в мача за 19:10, предизвиквайки таймаут от щаба на мадридчани. Прекъсването не даде особено добър резултат за символичните гости, тъй като Костас Папаниколау и Везенков увеличиха дистанцията между двата тима на 12 точки при 24:12. Все пак отборът на Чус Матео върна една от сериите на своя съперник и скъси дефицита си до седем точки при 24:15 след първата четвърт, в която Везенков постигна 9 точки, 2 борби и 1 асистенция.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Възходът в представянето на "лос бланкос" продължи и в началото на втората част, като испанският колос отвърна със серия от 3:9 в началото на втория период, за да скъси разликата до едно притежание при 27:24. И в този момент обаче Александър Везенков се намеси с ключова борба в нападение, като впоследствие бе фаулиран и реализира два пъти от наказателната линия - 29:24 в полза на Олимпиакос. Символичните домакини се опитваха да се възползват максимално от зоновата защита на своя съперник и с мълниеносните си пасове почти винаги намираха свободни хора по периметъра за отворени стрелби. Така се понатрупаха и доста пропуски за тима на Барцокас, а героите на Реал Мадрид от полуфинала - Валтер Таварес и Серхио Родригес, изведоха отбора си до пълен обрат при 29:31. Така се стигна до осмата смяна на водачеството от началото на мача, а с атрактивно изпълнение на резервния център на Олимпиакос Джоел Боломбой равенството бе върнато на таблото при 34:34. 

До този момент Везенков бе единственият човек на паркета, който все още не беше получавал почивка в мача. Везенков увеличи личния си точков актив до 13, но Реал Мадрид просто не можеше да пропусне зад дъгата във втория период - 38:42 в полза на символичните гости след тройки на Фабиен Козер и Антъни Рандълф. Момчетата на Йоргос Барцокас по всяка вероятност трябваше да се опитат да подобрят играта си в защита, като след две последователни успешни защити и нови две точки от Везенков плюс тройка на Шакийл МакКисик се образува ново равенство при 45:45, като именно и това бе крайният резултат след първите 20 минути игра, в които Александър Везенков записа 15 точки, 5 борби и 3 асистенции.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

След като мадридчани продължаваха да бележат от далечно разстояние, Александър Везенков се намеси и записа триточково изпълнение, за да върне водачеството в ръцете на Олимпиакос при 51:50. Айзея Кенън пък отговаряше собственоръчно на високата успеваемост при стрелбата от далечно разстояние и с петата си тройка от шест опита "червено-белите" поведоха с 54:52 след изиграването на първите три минути и половина игра. Много важен фактор в третата четвърт бе това, че испанският тим извърши петото си отборно нарушение при оставащи 6:08 минути до края на периода и така при всеки следващ фал състезателите на гърците имаха възможност да изпълняват наказателни удари. 

Везенков все още не можеше да отбележи първата си тройка в мача, като до момента бе 0/5 от далечна дистанция, но така или иначе развихрилият се Кенън добави още две точки към актива на своя тим - 57:52 в средата на четвъртината. Дълго време обаче символичните домакини не успяха да се възползват от факта, че са в "бонус", като ветеранът Серхио Родригес намали разликата до три точки при 57:54. Везенков обаче разгада зоновата защита на "белите" и я разби през най-слабата й страна - фала, за да реализира от средно разстояние през ръката на Таварес за 59:54. След това обаче тимът на Чус Матео достигна до изравняване при 59:59, наказвайки пропуск на Везенков и грешка на Папаниколау. С важна минисерия от четири поредни точки обаче Олимпиакос се озова напред с 63:59 преди началото на последната четвърт.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Най-полезният играч на сезона в Евролигата Александър Везенков показа защо е най-добрият играч в европейския баскетбол през настоящия сезон. Първо с фантастична пресечка към коша националът ни завърши след асистенция на Костас Слукас, а след това с цялото самочувствие на света българският национал наниза първата си тройка в мача, и то от деветия метър - 68:61 в полза на Олимпиакос. Фабиен Козер върна тройката след таймаута за "белите", но Шакийл МакКисик се погрижи да възстанови аванса от шест точки на Олимпиакос при 70:64. Везенков използва набраната инерция и с втората си поредна успешна стрелба от тройката задържа аванса на своя тим при 74:67, преди магическо изпълнение на Серхио Родригес да свали дистанцията до четири при 74:70 с оставащи пет минути до финалната сирена. 

Напрежението се покачваше с всяка следваща минута, а Реал Мадрид пропусна няколко възможности да намали дефицита си, като при една от тях Везенков попречи на Марио Хезоня и така овладя деветата си борба в мача. След това пък на Чус Матео му бе отсъдено техническо нарушение и Александър Везенков отбеляза 29-ата си точка в мача, като така изравни вечния рекорд на Шейн Ларкин за най-много точки във финален мач. Валтер Таварес съкрати две точки от изоставането на своя отбор, преди Айзея Кенън да реализира от средно разстояние за 78:72 в полза на Олимпиакос при оставащи 2:10 до края на редовното време. 

Неудържимият Серхио Родригес направи резултата 78:74, но след това Кенън се отличи с ключово отиграване в защита срещу Валтер Таварес и така донесе ново притежание на "червено-белите". Отново Родригес избухна с изключително важна тройка за 78:77, а след това Мустафа Фал пропусна да върне триточковата преднина на Олимпиакос. Така Реал Мадрид разполагаше с притежание, а великият Серхио Люл донесе победата на своя отбор с трудна стрелба от средно разстояние през ръката на 218-сантиметровия Мустафа Фал. В последното си нападение в мача Олимпиакос не можа да стигне до победен кош със сирената, тъй като опитът на Костас Слукас не намери целта - 78:79 в полза на Реал Мадрид.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация