Реал спечели "Ел Класико" и ще спори за трофея на Евролигата

23:44
Реал спечели "Ел Класико" и ще спори за трофея на Евролигата

Отборът на Реал Мадрид е финалист в Евролигата във втора поредна година. Както и през миналия сезон (б.р - тогава победа с 86:83 за Реал в Белград), така и сега баскетболистите на “кралския клуб” се наложиха над Барселона със 78:66 (18:18, 18:24, 22:13, 20:11) след обрат през второто полувреме. По този начин тимът на Чус Матео ще се изправи срещу Олимпиакос на Александър Везенков в неделя вечер от 20:00 часа българско време, когато започва директният спор за трофея в най-престижната клубна европейска надпревара. Три часа по-рано пък започва срещата за бронзовите медали между Барселона и Монако.

По този начин най-успешния клуб в турнира достига за 20-и път до финала на надпреварата, като е печелил трофея 10 пъти и в още 9 случая е оставал със сребърните медали. Реал ще се опита да достигне до първото си злато от сезон 2017/18 насам, когато успя да победи Фенербахче на финала, благодарение на страхотните изяви на тийнейджъра Лука Дончич. Иначе през миналата година мадридчани отново се бориха за трофея, но отстъпиха драматично пред Анадолу Ефес с 57:58. 

В днешния двубой Барселона разчиташе изключително много на страхотната си стрелба от тройката през първото полувреме, когато каталунците вкараха 9 от 14-те си опита. През вторите 20 минути обаче момчетата на Шарунас Ясикевичус попрекалиха с далечните стрелби и развалиха главоломно процента си, като в крайна сметка приключиха срещата с 14/39 зад дъгата. От другата страна пък Реал успя да изравни резултата чрез убедителния Валтер Таварес, а след това "старото куче" Серхио Родригес пое диригентската палка и изведе отбора си към победата с редица важни отигравания в офанзивен план. 

Проблем за лидера в испанското първенство бе и ужасяващото представяне на най-скъпоплатения състезател в европейския баскетбол - Никола Миротич. Черногорецът с испански паспорт завърши срещата с едва 3 точки при 1/10 стрелба от игра, като първият му кош от полето дойде в края на последната четвърт. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Реал Мадрид бе по-агресивният и активен отбор в откриващите минути, като тимът на "лос бланкос" сътвори серия от шест безответни точки в началото на двубоя, за да вземе ранен аванс от 0:6. Възпитаниците на Чус Матео продължаваха да диктуват събитията в първата четвърт, преди Томаш Саторански да върне отбора си на четири разлика с първата си тройка в мача за 6:10. Каталунците продължаваха да се събуждат и записаха втората си последователна тройка, след като Алекс Абринес реализира за 9:10 при преполовяването на първата четвърт. 

Феерията от успешни далечни стрелби за символичните домакини продължи с още два поредни снаряда, като по този начин Барселона излезе напред при 15:11. Мадридчани отговориха на канонадата от другата страна с тройка на Найджъл Уилямс-Гос, като при оставащи две минути до края на откриващия период резултатът бе почти равен - 15:14 в полза на каталунците. Играта "кош за кош" се запази до последната секунда, като крайният резултат след първите 10 минути игра бе 18:18. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Равностойната игра се запази и в началото на втората четвърт, като в първите три минути от периода разликата нито веднъж не прескочи две точки в полза на някой от двата отбора - 22:22 след забивка на неостаряващия Руди Фернандес. "Лос кулес" обаче продължаваха да нижат тройка след тройка и успеваемостта им вече беше 7/11 след точния изстрел на Кайл Курич за 25:22. Труден, но точен изстрел на Рокас Йокубайтис принуди треньорския щаб на символичните гости да поиска таймаут при 27:22. 

Момчетата на Шарунас Ясикевичус методично увеличаваха разликата в резултата, която достигна седем точки при 32:25, преди Марио Хезоня да стопира пропадането на Реал с важен изстрел за 32:27 в средата на втория период. Каталунците не спираха да бележат тройки и успеваемостта им до края на първото полувреме нарасна до 9/14 от далечно разстояние, но в самия край на втората четвърт Серхио Люл съкрати изоставането на Реал Мадрид до шест точки на почивката при 42:36.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

С десетата си тройка в мача отборът на Барселона отново се доближи до това да направи аванса си двуцифрен. Тогава обаче започнаха и проблемите за тима на Шарунас Ясикевичус, който не успя да отбележи стрелба в рамките на следващите около пет минути игра. Центърът на мадридчани Валтер Таварес се развихри и почти собственоръчно помогна на "лос бланкос" да изравнят резултата при 47:47, а след това Джанан Муса увеличи серията на "белите" до 12 поредни точки, като по този начин се стигна до пълен обрат в срещата при 47:51. 

Устремът на възпитаниците на Чус Матео продължи с тройка на Найджъл Уилямс-Гос и така в един момент символичните гости достигнаха до преднина от седем точки при 47:54 на влизане в последните две минути игра от третия период. Въпреки кризата баскетболистите на Барса все още можеха да разчитат на стрелбата си от тройката, която ги вадеше от огъня и им позволи да изостават със само три точки на старта на последната четвърт - 55:58 в полза на Реал Мадрид.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Вече се усещаше напрежението във финалния период, в първите минути на който бяха отбелязани само три точки - ключова тройка на Нико Лапровитола за 58:58. Тимът на Ясикевичус продължаваше да опитва да достига до нов обрат чрез стрелбата от далечно разстояние, която обаче този път изневеряваше на "лос кулес" и Реал отново поведе с четири поредни точки от Серхио Родригес (след неспорстменско нарушение на Лапровитола). По подобие на петия мач с Партизан, отново едно от "старите кучета" в състава на мадридчани водеше отбора си към успеха. Родригес не можеше да спре да вкарва във финалната част и с още пет последователни негови точки разликата набъбна до седем при 60:67 с оставащи около 4 точки до края на редовното време. 

Чачо отново се отличи с важно отиграване, след като намери под коша непокрития Таварес за 61:69 в полза на Реал Мадрид. От другата страна пък Никола Миротич реализира първия си кош от игра чак към края на последната четвърт, но така съхрани надеждите на тима си при 63:69 с оставащи 2:45 до края на редовното време. Стрелбата вече не работеше по добре познатия за Барса начин от първото полувреме, докато мадридчани вече можеха спокойно да се възползват от натрупаните фалове на съперника и да увеличат разликата си до двуцифрените размери при 63:73 с оставащи 1:39 до края. Тройка на Марио Хезоня гарантира финала на Реал Мадрид - 66:76 в последната минута, като крайният резултат бе оформен при 66:78.

Валтер Таварес завърши със страхотен дабъл-дабъл от 20 точки и 15 борби за отбора на Реал Мадрид. Марио Хезоня се разписа с 14 точки и 9 борби, Серхио Родригес наниза ключови 12 точки плюс 5 асистенции, а Найджъл Уилямс-Гос постигна 10 точки.

Алекс Абринес поведе колоната за Барселона с 16 точки. Нико Лапровитола реализира още 12 точки, а Кайл Курич добави още 11 от пейката. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация