Везенков и Олимпиакос се класираха за финала на Евролигата

22:39
Везенков и Олимпиакос се класираха за финала на Евролигата

Отборът на Олимпиакос се класира за финала на Евролигата за първи път от сезон 2016/17 насам! Тимът на старши треньора Йоргос Барцокас, в чиито редици е и най-полезният играч в турнира Александър Везенков, достигна до битката за титлата, след като елиминира Монако със 76:62 (14:20, 15:21, 27:2, 20:19) в първия полуфинал за деня в зала "Жалгирио Арена" в Каунас. Така в неделя от 20:00 часа българско време Олимпиакос ще се изправи срещу Реал Мадрид или Барселона на финала на надпреварата в опит да добавят четвърти трофей от най-престижната европейска надпревара в своята витрина. 

Везенков, който през вчерашния ден бе определен за MVP на основната фаза от сезона, се представи на изключително високо ниво през второто полувреме и поведе отбора си към знаменития обрат. Спортист №1 на България за миналата година завърши срещата като най-резултатен сред всички състезатели в срещата със своите 19 точки, към които добави 6 борби, 3 асистенции и 1 открадната топка за коефициент на полезно действие от 19. При стрелбата си лидерът на "червено-белите" бе 5/8 от зоната за две точки, 2/6 от тройката и 3/4 от наказателната линия, като фантастичното му движение без топка и страхотните му пресечки неведнъж матираха защитата на дебютиращите на Финалната четворка монегаски. 

Гръцкият колос изглеждаше обречен след представянето си през първото полувреме, в което тимът направи изключително голям брой грешки и като цяло не успяваше да си осигурява лесни стрелби срещу агресивната защита на опонента. След почивката обаче всичко се промени - старт от 14:0 в третата четвърт осигури пълен обрат на Олимпиакос, като до края на четвъртината тимът допусна само 2 точки в коша си - 27:2! Във финалния период Везенков и компания поддържаха преднината си и заслужено достигнаха до финала. 

Така "червено-белите" се класират за девети път в историята си за финала на надпреварата, която за последно са печелили през 2013-а, когато треньор на тима отново е Йоргос Барцокас. Александър Везенков пък се превърна в първия българин, достигал до финалния сблъсък в Евролигата. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Най-полезният състезател за сезона Александър Везенков постави начало на гонитбата между двата тима, след като отбеляза първата точка в мача от наказателната линия. "Червено-белите" обаче така и не можеха да достигнат до кош от игра в първите няколко минути от срещата, докато от другата страна тимът на Монако започна двубоя по-освободено и с минисерия от шест поредни точки успя да достигне до аванс от 1:6. За съжаление, Везенков не успя да реализира първите си два опита от далечно разстояние, като неговата офанзивна липса бе запълнена в тези моменти от Айзея Кенън и Костас Папаниколау - 6:10 в полза на символичните гости от Монако. 

Проблемите на отбора на Йоргос Барцокас бяха свързани най-вече с изстрелите от тройката, тъй като гръцкият колос пропусна пет от първите си шест стрелби зад дъгата. Звездата на монегаските Майк Джеймс също побърза да открадне вниманието само за себе си, след като реализира осем поредни точки за отбора си. Независимо от това обаче Олимпиакос реагираше отлично, като Везенков отбеляза първата си стрелба от тройката, а след това се отличи и с асистенция за още един точен изстрел от ръката на Папаниколау - 14:18 към края на откриващия период. Частта завърши с фантастична асистенция на Ели Окобо към връхлитащия към коша Чима Монеке, който оформи крайното 14:20 след първите 10 минути с мощна забивка. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Влиянието на влезлия от резервната скамейка Костас Слукас се усети по възможно най-бързия начин, тъй като именно креативният плеймейкър асистира на два пъти към Везенков и Шакийл МакКисик, като по този начин момчетата на Йоргос Барцокас изравниха резултата при 22:22. Спортист №1 на България за миналата година все още беше единственият състезател на символичните домакини, който не беше напускал терена от началото на двубоя. Именно той бе замесен и в следващата успешна акция на "червено-белите", след като асистира за кош на Тарик Блек за 24:25. 

Отборът на Олимпиакос обаче започна да трупа твърде много грешки в нападение, а освен това още в средата на четвъртината извърши и петото си отборно нарушение, като оттук до края на първото полувреме монегаските получаваха шанс да стрелят от наказателната линия за всеки фал срещу тях. Джордан Лойд и компания се възползваха от това и отново достигнаха до преднина от шест точки при 25:31 в своя полза. 

Лидерът на Монако Майк Джеймс се завърна на паркета с много трудна успешна стрелба от средно разстояние, като по този начин бившият играч на Бруклин Нетс се превърна в първия състезател с двуцифрен актив в мача, а също така вдигна аванса на своите до седем при 26:33. Нападението на Олимпиакос вървеше доста мудно, като отборът вече имаше 8 грешки на своя актив. След поредната такава пък гардът на символичните гости Ели Окобо също се развихри и с цялото самочувствие на света реализира тройка в транзиция, за да осигури първата двуцифрена преднина на отбора си - 28:38. С три точни наказателни изстрела от Майк Джеймс пък Монако си осигури най-голямата преднина в мача досега - 12 точки при 29:41 на полувремето.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Благодарение на две поредни безупречни пресечки от Александър Везенков и Костас Папаниколау отборът на Олимпиакос записа отличен старт на третата четвърт и по този начин "червено-белите" се доближиха на седем точки от съперника си при 34:41. Монако нямаше вярно отиграване в първите близо три минути от началото на второто полувреме, докато от другата страна Мустафа Фал увеличи серията на своите и така дистанцията между двата тима бе скъсена до само четири точки при 37:41. Дори и прекъсването на Саша Обрадович не можа да помогне на монегаските, тъй като Олимпиакос продължаваше да трупа точки на своя актив. 

Първо капитанът Костас Папаниколау реализира тройка за 40:41, а след това Александър Везенков вдигна хилядите фенове на "червено-белите" на крака при 43:41, фиксирайки серия от 14:0 в полза на символичните домакини. Клубът от Княжеството най-сетне отбеляза първия си кош от игра за второто полувреме след успешна изява на Донатас Мотиеюнас, но след това защитата на гръцкия колос продължаваше да не позволява нито една лесна или отворена стрелба на своя съперник. 

Олимпиакос продължаваше да демонстрира впечатляващо организиран баскетбол в дефанзивен план, който позволяваше на лидерите в редовния сезон да структурират по-лесно своите нападения. Така серията на символичните домакини достигна внушителното 22:2, а общият резултат вече сочеше 51:43 в полза на Олимпиакос. Поредна фантастична пресечка на Везенков завърши с нови две точки за него, като той вече имаше 15 точки на сметката си. Така отборът на Саша Обрадович завърши третата четвърт със само 2 точки в актива си, а Янулис Ларенцакис изригна, за да оформи резултат 56:43 в полза на "червено-белите" преди началото на последната четвърт - 27:2 в полза на Олимпиакос в третата четвърт!

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

След като Майк Джеймс тотално се загуби на терена, а неговата липса трябваше да бъде запълнена от Ели Окобо, който помогна на отбора да се задържи в мача и да изостава със "само" девет точки в първите минути от последния период - 58:49. Монегаските не смятаха да се предават толкова бързо и дистанцията бе скъсена до седем точки, преди Слукас отново да намери пресичащия Папаниколау за 62:53 в полза на Олимпиакос с оставащи пет минути до финалната сирена. 

Все пак тимът на Йоргос Барцокас не си позволяваше излишни спадове и поддържаше преднината си в рамките на 10-тина точки, като използваха ръстовото предимство на Мустафа Фал, който изведнъж достигна до 12 точки в личния си актив - 66:55. С два успешни наказателни удара на Александър Везенков разликата се задържа в рамките на 13 точки при 70:57, а след това отново той бе на точното място в точното време, за да узакони победата на своя тим - 72:59 при оставащи 77 секунди до края на редовното време. Крайният резултат бе оформен при 76:62 в полза на Олимпиакос.

Веднага след Везенков в реализаторската листа за Олимпиакос се нареди Костас Папаниколау със своите 15 точки и 8 борби. Мустафа Фал също се представи страхотно днес, финиширайки с 12 точки, 4 борби и 4 асистенции. 

Ели Окобо и Майк Джеймс се отличиха с по 17 точки за отбора на Монако, докато Джордан Лойд прибави още 11 точки и 7 борби. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация