Испания има своя нов шампион

23:58
Испания има своя нов шампион

Барселона е новият шампион на Ипспания! Каталунците триумфираха с титлата в Ла Лига за първи път от 2019 г. насам след като разби Еспаньол с 4:2 в гостуването си от 34-ия кръг на първенството. Попаденията за "блаугранас" отбелязаха Роберт Левандовски (11', 41'), Алехандро Балде (20') и Жул Кунде (53'), а головете за домакините отбелязаха Хавиер Пуадо (74') и Хоселу (90'+ 2').

Луис Гарсия пуска балансиран състав в опит за спечелването на безценни точки. На вратата е Фернандо Пачеко, а напред отборът ще действа в схема 3-2-3-2. Триото Леандро Кабрера, Сесар Хасиб Монтес и Серхи Гомес ще опита да пази последната линия на отбраната, а Сержи Дардер в халфовата линия ще опита да изнася топката. На върха на атаката ще действат двама нападатели - Мартин Брейтуейт и Хоселу.

Очертаващите се шампиони от своя страна тръгват към атака на титлата със схема 4-3-3. На вратата е несломимият Марк - Андре тер Стеген, който бе в изключителна помощ на “блаугранас” през този сезон да станат отбора с най-добра защита и едва 11 допуснати попадения. Пред него защитниците Роналд Араухо и Андреас Кристенсен ще уплътняват отбраната, а Серхио Бускетс в халфовата линия ще тормози противника. На върха на атаката е триото Рафиня, Левандовски и Гави, което ще направи всичко по силите си да бъде достатъчно резултатно и да дари Барселона с дълго чаканата титла.

Срещата започна нервно и още преди изминаването на 120 секунди реферът Рикардо Де Бургос се принуди да покаже първия жълт картон. Той бе за Жул Кунде, който скочи опасно и блъсна във въздуха противников играч.

След това страстите не се успокоиха, но и започнахме да виждаме футболни положения освен физически сблъсъци. Това доведе и до първата реална голова опасност в мача. Тя бе за гостите и дойде в 6-ата минута, когато Жул Кунде направи къс пас към Гави, който от своя страна остана очи в очи с вратаря, но неговият удар мина на сантиметри от лявата греда.

Пет минути по-късно обаче късметът не бе на страната на домакините и Барселона поведе в резултата. Роберт Левандовски получи убийствено подаване, озовавайки се сам срещу вратаря, и хладнокръвно отигра в центъра на вратата.

В 18-ата миниута стадион "РСДЕ" отново бе взривен от опасно влизане на Жул Кунде в краката на Брейтуейт. Футболистът на Барселона все пак прибра крака си на време, което бе забелязано от съдията и не вдигна втори жълт картон.

Две минути по-късно настъпиха нови неприятности за домакините. Педри изпрати прецизно подаване в наказателното поле, където дебнеше Алехандро Балде, който стигна до топката и стреля от движение, за да матира Фернандо Пачеко за втори път в мача.

В 25-ата минута Левандовски отново създаде неприятности за отбраната на Еспаньол. Той получи подаване на границата на наказателното поле и насочи топката към долния десен ъгъл, но Пачета бе на мястото си и изби в ъглов удар.

Половин час след началото Еспаньол стигна до нов опасен удар, който бе осуетен от Тер Стеген, който изби в ъглов удар, при чието изпълнение стражът на домакините отново се извиси над всички и хвана топката без проблем.

Нова порция напрежение имаше в 39-ата минута, когато Гави извърши нарушение, получи жълт картон и имаше кратко спречкване около тъч линията, което отново бе прекратено авторитетно от рефера.

Две минути по-късно като че ли всичко приключи. Рафиня отигра с прост успореден пас на крака на Роберт Левандовски в наказателното поле, който се нагласи и запрати топката в долния ляв ъгъл.

В добавеното време на първата част домакините от Еспаньол можеха да върнат един гол. Мартин Брейтуейт получи чудесен шанс след центриране, намерило го сам в наказателното поле, но неговият удар в долния ляв ъгъл беше слаб и топката отиде в ъглов удар. При изпълнението на корнера не случи нищо особено и бранител на гостите изчисти топката в предни позиции, което бе и последното действие от първото полувреме.

Второто полувреме започна значително по-спокойно от първото от гледна точка на страстите и двата отбора се концентрираха изцяло върху футболната страна от двубоя. Това доведе до позитивна развръзка за неутралния зрител, който видя първото голово положение преди да бяха изминали и 60 секунди от подновяването на играта. То бе за домакините и го изработи Бриан Оливан, който центрира опасно в наказателното поле, но топката бе изчистена от бранител на Барселона.

Натискът на Еспаньол продължи и в 50-ата минута на мача пред домакините се разкри нова възможност. Хоселу си освободи пространство в наказателното поле, за да засече перфектно центриране, но отправи удара си над напречната греда.

Така гостите видяха отворените пространства в половината на Еспаньол и решиха да се възползват подобаващо, за да накажат още веднъж своя съперник. Френки де Йонг изпрати превъзходно центриране в наказателното поле, Жул Кунде достигна до него и от точката на дузпата отигра мощно с глава във вътрешната страна на дясната греда, преодолявайки Фернандо Пачеко.

Скоро след попадението двата отбора си размениха по една опасност. Първо Педроса от домакините стигна до извеждащо подаване в обещаваща позиция, но един от защитниците внимаваше и му отне топката. 120 секунди по-късно пък Жул Кунде получи хитър извеждащ пас, но преди да стреля бранител в синьо и бяло му отне притежанието на топката.

Гостите започнаха да се забавляват и направиха няколко пропуски в халфовата си линия, което доведе до неколкократни контраатаки за Еспаньол. При първия такъв случай страничният рефер проспа съмнително положение и не вдигна флагчето си и Хавиер Пуадо пропиля огромен шанс, след като достигна до перфектен пас и нанесе мощен удар от упор.

При следващата такава опасност обаче домакините бяха безкомпромисни и най-накрая пробиха Тер Стеген. Отново Хавиер Пуадо премина през препятствията по пътя си и отблизо копна по брилянтен начин топката над стража на гостите за първото попадение на Еспаньол в срещата.

Голът даде импулс на домакините и след него имаха няколко възможности да отбележат още едно попадение. Най-близо бе Хоселу, който получи тънък пас на границата на пеналтерията и изстреля топката към долния десен ъгъл.

Разбира се, Барселона не стоеше безучастна и на свой ред имаше няколко възможности да удари за пети път в мача. Роберт Левандовски бе най-близо до това да се разпише в 81-ата минута, когато скочи в наказателното поле за една топка, но не бе достатъчно точен.

В оставащите минути на мача имаше още няколко положения и пред двете врати, като Еспаньол натисна в добавеното време и съумя да върне още един гол, с който направи загубата си по-почетна. Хоселу имаше късмет да застане на пътя на отбита топка. Той се възползва, промушвайки я в долния десен ъгъл, оставяйки вратаря напълно безпомощен.

След това съдията не остави още време за игра и директно даде последния си сигнал, с който узакони титлата на Барселона и даде старт на празненствата при "блаугранас".

При другата част от Каталуния обаче не е толкова празни. Еспаньол има точно 4 мача до края, за да измисли начин, по който да остане в Ла Лига и догодина. А програмата в оставащите дни от сезона никак не е лека. Играчите на Луис Гарсия ще трябва да гостуват в Мадрид на Райо Валекано, после да приемат Атлетико Мадрид, да изиграят пряк сблъсък за оцеляване с Валенсия и да решат всичко в последния кръг срещу Алмерия. Какво ще се случи, ще разберем на 4 юни, когато приключва сезонът. За момента единственото, което се знае е, че Ла Лига си има нов шампион и той се казва Барселона.

ЕСПАНЬОЛ 2:4 БАРСЕЛОНА

0:1 Роберт Левандовски 11'
0:2 Алехандро Балде 20'
0:3 Роберт Левандовски 41'
0:4 Жул Кунде 53'
1:4 Хавиер Пуадо 74'
2:4 Хоселу 90'+3

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация