ПСЖ наниза пет безответни гола на Аячо

00:09
ПСЖ наниза пет безответни гола на Аячо

Отборът на Пари Сен Жермен разби Аячо с 5:0 в домакинството си от 35-ия кръг на френската Лига 1 при официалното завръщане на Лионел Меси след изтърпяното наказание. Головете за парижани отбелязаха Фабиан Руис (22'), Ашраф Хакими (33'), Килиан Мбапе (47', 54'), като гостите си вкараха и един автогол чрез Мохамед Юсуф (74').

С успеха Меси и компания си върнаха преднината от 6 точки на върха, докато със загубата Аячо официално загуби и теоретичните си шансове за оставане в елита, като до края на сезона момчетата на Оливие Панталони биха могли да се изкачат до 17-ото място, но ако Нант спечели дори точка в предстоящата си среща от кръга и тези шансове ще отидат в небитието.

Голямата новина при домакините е завръщането на Лионел Меси след изтърпяното наказание. Иначе на вратата, както винаги през настоящия сезон е Донарума, а пред него в отбрана ще действат Маркиньос (с капитанската лента), Серхио Рамос и Данило Перейера. На крилата са Ашраф Хакими и Хуan Bернат, а на Меси в нападението ще помагат Килиан Мбапе и Юго Екитике.

Обреченият на изпадане Аячо започва амбициозно в схема 4-3-3. На вратата е Бенжамен Лероа, а пред него основната тежест в последната линия на отбраната от могъщото трио на парижани ще пазят Фернанд Майембо и Клемен Видал. Mатийо Котадьор ще бъде основната фигура в халфовата линия, а триото, с което треньорът Оливие Панталони ще пробва да порази донарума е съставено от нападателите Муса Сумано, Кевин Спадануда и Мунаим Ел Идриси.

Парижани започнаха мача с изнесена преса в половината на съперника, а самият Меси се включи с две опасни центрирания в първите пет минути, до които обаче не стигна друг играч на домакините.

Първото реално положение дойде в 9-ата минута, когато Хуан Бернат от домакините подаде остро в наказателното поле и защитник на Аячо изчисти в ъглов удар, при чието изпълнение обаче Лионел Меси не бе достатъчно прецизен и прескочи всички играчи в наказателното поле.

В 14-ата минута за първи път и гостите погледнаха към съперниковата врата. Микаел Барето се извиси над защитниците и пласира мощния си удар с глава в средата на вратата, но Джанлуиджи Донарума беше подготвен и предотврати отбелязването на гол.

20 минути след началото домакините все още не можеха да стигнат до опасно положение и тогава Юго Екитике се строполи в наказателното поле на Аячо. Играчите на шампионите скочиха с претенции към съдията да отсъди дузпа в тяхна полза, но това не се случи и дори отказа да преразгледа ситуацията чрез системата VAR.

Само две минути по-късно обаче дойде и попадението за Пари Сен Жермен. Фабиан Руис получи чудесен шанс вътре в наказателното поле и заби топката в горния ляв ъгъл.

Малко след гола Килиан Мбапе разтревожи щаба на парижани след като падне и имаше съмнения за контузиа, но след намеса на медицинския екип нападателя се върна в игра.

Това подейства мотивиращо за неговите съотборници и много скоро поведоха с 2:0. Голът отново бе отбелязан от футболист, който не играе на върха на атаката. Това бе Ашраф Хакими, който който намери пространство в наказателното поле и заби топката ниско в центъра на мрежата.

Играчите на Пари Сен Жермен за момент трябваше да спрат празненствата си, защото ситуацията бе преразгледана от системата VAR заради съмнения за игра с ръка, които обаче бяха опровергани и съдията зачете попадението.

След това парижани продължиха да контролират мача и дори пропуснаха няколко изгодни възможности да се откъснат на почивката с класическа преднина като най-близо до попадението бе Килиан Мбапе, който роби в наказателното поле и падна след единоборство със съперников играч, но съдията даде сигнал, че дузпа няма, а отсъди ъглов удар.

Аячо също можеше да вкара гол и съответно да се върне в мача, но високо скоростната контраатака на гостите завърши с центриране в наказателното поле от ляво, което не бе засечено от връхлитащ футболист в бяло и червено.

Пари Сен Жермен започна второто полувреме взривоопасно и Килиан Мбапе свърши две минути след подновяването на играта онова, което не съумя да стори в края на първото полувреме. Нападателят на парижани стигна до една отскочила топка в наказателното поле и я насочи ниско в средата на вратата.

Дръпвайки с една на пръв поглед недостижима преднина, домакините намалиха темпото и логично гостите потърсиха начин да стигнат до почетен гол. В рамките на 60 секунди те стигнаха до два корнера, като при втория Мохамед Юсуф стреля опасно извън наказателното поле, но ударът му мина встрани от лявата греда.

Донарума видя, че гостите се бавят с връщането си в своята половина и бързо изпълни аута. Така топката много скоро стигна до Килиан Мбапе, който олучи топката, след като един от защитниците не успя да изчисти, и изненада вратарят на Франсоа - Жозеф Солакро, който не внимаваше достатъчно и допусна коженото кълбо да влезе във вратата му за четвърти път от началото на мача. Това бе съответно и гол №26 за Мбапе от началото на кампанията, което му даде сериозно предимство от два гола на върха в класацията за голмайстор във френската Лига 1.

В средата на полувремето Аячо пропиля най-добрата си възможност. Барето овладя добър пас в дясната част от половината на домакините, напредна и стреля, но ударът му профуча над вратата.

Подобно на предишния път, в който гостите опитаха да вкарат, отново твърде скоро след това парижани вкараха нов гол. Този път Маркиньос напредна в наказателното поле, стреля и прати топката във вратата на Аячо за четвърти път. На повторението обаче се видя, че е имало рикушет в крака на играча на гостите Мохамед Юсуф и в крайна сметка попадението бе зачетено на негова сметка като автогол.

Три минути след петия гол на парижани се стигна до грозни сцени на терена и двата отбора се сбиха. Меси при една от малкото си изяви през втората част извърши нарушение и това предизвика гнева на гостуващите играчи и започна истинско меле, което бързо бе разтървано и съдията наложи авторитета си с четири бързи картона. По един жълт и по един червен за играчи от двата отбора. Първо бе изгонен от игра Ашраф Хакими, който прочее днес се появи за първи път след изтърпяно наказание и сега ще трябва да изгледа още един мач от трибуните. След това жълти картони получиха и Маркиньос от Пари Сен Жермен и Венсан Маркети от Аячо.

Най-интересна бе ситуацията при изгонването на Тома Мангани от гостите. Именно той бе в основата на скандала, след като хвана за гушата Хакими, но това обягна първоначално на рефера и той му показа само жълта картон. След това обаче ситуацията бе преразгледана чрез системата VAR и Мангани също потегли към душовете.

Това бе и последното интересно нещо, което се случи на терена. И двата отбора имаха няколко положения в оставащите минути от срещата, но нито едно от тях не бе достатъчно застрашително, за да се промени още веднъж резултата преди края и парижани заслужено победиха с 5:0.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация