Успешно начало за Григор в Рим

21:15
Успешно начало за Григор в Рим

Григор Димитров се изправя срещу Стан Вавринка във вълнуващ дуел от втория кръг на “Мастърс”-а в Рим.

Жребият отреди потенциален дуел между Гришо и Новак Джокович в следващия кръг и топ ракетата ни изпълни своята част от условието, а 22-кратният шампион от “Големия шлем” трябва първо да елиминира Томас Мартин Ечевери.

Григор се справи рутинно в първия сет срещу Вавринка и направи ранен пробив за 1:0, който се оказа достатъчен. Спад от около 15 минути във втората част обаче направи интригата доста по-сериозна, като българинът загуби ново ранно предимство с брейк и трябваше да преминава през тайбрек. В него обаче швейцарецът направи три непредизвикани грешки от форхенд, а солидният сервис и форхенд на Димитров му гарантира победата.

Гришо вече има 6 победи и 7 загуби срещу Вавринка, като спечели осми от общо вече 13 тайбрека помежду им.

Първи сет

Гришо дръпна с 0-30 в самото начало, преди Вавринка да забие първия си невърнат сервис и да намали изоставането. В следващото разиграване швейцарецът пласира дълбок лифтиран бекхенд по диагонала и провокира неточност от съперника за 30-30. С форхенд по обратния диагонал обаче Григор си заслужи точка за пробив, демонстрирайки и добра работа с краката. Контакт с мрежата прати топката в аут и българинът поведе с ранен брейк - 1:0.

Димитров продължи инерцията си с печеливш смач от задната линия и първи ас по правата в полето за предимство - 30-0. Още един отличен начален удар беше последван от форхенд-уинър, а воле на мрежата завърши перфектния гейм за първата ни ракета - 2:0.

Вавринка повиши нивото на сервиса си и спечели три бързи точки, преди и да зарадва феновете с бекхенд-уиниър по диагонала - 40-15. Пресилен форхенд на швейцареца доведе до 40-30, но сгрешен ретур на българина приключи гейма - 2:1.

Гришо продължаваше да ниже сервиси с над 200 км/ч и това му носеше позитиви, както и лесни и бързи точки. При 30-15 той записа форхенд-уинър по правата, а още един неотразен начален удар направи резултата 3:1. Чудесен минаващ бекхенд през средата на мрежата осигури на Димитров аванс от 15-30, но той след това сбърка ретур за 30-30. Дойде ред и на Вавринка да реализира печеливш обратен удар, а Григор усети момента за атака на мрежата и завършващ форхенд - дюс. В крайна сметка обаче чрез сечен бекхенд швейцарецът успя да измъкне гейма, макар и не без доста проблеми и изразходена енергия - 3:2.

Прекрасна размяна на бекхенди по късите диагонали беше спечелено на мрежата от Гришо за 15-15, а после той издебна правилния момент, за да излезе напред и да матира съперника с форхенд. Два поредни страхотни серсиса на българина отново му позволиха да се откъсне в резултата за 4:2.

Добрата защита на Григор му издейства добра преднина от 0-30, а грешките с правата страна на ракетата на Вавринка не спираха - троен брейк-бол. Великолепен бекхенд-уинър по диагонала на Вавринка елиминира първия шанс, а после той имаше късмет с форхенд тип контрапие на линията. Неотразен начален удар вкара гейма в дюс, а мощен бекхенд по правата свърши работа за авантаж. С невърнат сервис швейцарецът все пак запази интригата в първия сет - 4:3.

Гришо не изглеждаше смутен от изпуснатия шанс за пробив в предишния гейм и продължи със солидното си представяне - два поредни аса за 40-0. В крайна сметка българинът набързо поведе отново с 5:3 и вървеше към рутинно спечелване на сета.

Вавринка не позволи особена интрига в своя следващ сервис-гейм и свърши минималната си задача да стигне до 5:4, но предимството продължаваше да бъде изцяло в полза на топ ракетата ни. Гришо направи нелепа непредизвикана грешка от водеща позиция край мрежата и загуби първото си дълго разиграване, но с неотразен първи сервис стигна до 30-15. Бекхенд-слайс в аут на швейцареца осигури два сетбола на Димитров и той се възползва още от първия с неотразен втори сервис - 6:4 за 37 минути.

Втори сет

Отново първият сервис-гейм на Вавринка беше проблематичен, но с непредизвикана на Гришо успя да стигне до 30-30. Когато обаче двамата разменяха форхенди, българинът беше безкомпромисен и с уинър стигна до шанс за брейк. Ново такова надиграване беше спечелено от Димитров и той отново започна сета по възможно най-положителния начин - 1:0.

Гришо по изключително убедителен начин затвърди пробива си на нула и почти прати съперника в нокдаун - 2:0. Фантастична къса от воле на българина му позволи да се закачи и за следващия гейм при 30-30, но Вавринка пласира най-добрите си форхенди от началото на срещата досега. С голяма доза късмет и целене на линиите швейцарецът все пак си издейства намаляване на резултата на 2:1.

От 30-0 Григор допусна да се стигне до 30-30, макар и с доста голяма доза късмет на съперника. С 218км/ч обаче следващият ас дойде в подходящ момент, но пък веднага се получи и двойна грешка за дюс - първи такива ситуации в мача. Прекрасен форхенд по обратния диагонал обаче осигури авантаж на българина, но той прати топката в мрежата непредизвикано с бекхенд, за да се стигне до ново равенство. Добър ретур затрудни Гришо и го провокира да пресили със задната страна на ракетата, което означаваше, че трябва да защитава за първи път шанс за брейк. Този път Вавринка сбърка с бекхенд при опит за уинър по правата, а нова грешка с обратния удар осигури авантаж на Димитров. Сервис-форхенд завърши близо деветминутния гейм в полза на топ ракетата ни за 3:1.

Бе време и за един безпроблемен сервис-гейм на Вавринка, който набързо намали изоставането си на 3:2, а и записа първия си ас в мача. Швейцарецът започна да изостря значително ударите си и имаше успеваемост в намирането на лините, а пък Гришо отново позволи интрига в сервис-гейма си при 30-30 и нисък процент на вкаран първи начален удар. Грешка от форхенд на българина в продължително разиграване го постави в беда при шанс за брейк на съперника. Стан пак намери линията късметлийски и върна пробива след нова неточност на Димитров - 3:3.

С бърз гейм на сметката си Вавринка напълно обърна хода на събитията и поведе за първи път в мача с 3:4. Григор се посъвзе след около 15-минутния спад и започна отново да прави солидни сервиси и форхенди, с които спря серията на противника - 4:4.

Грешка от бекхенд бе последвана от такава с форхенд и Вавринка се оказа в позабравено положение при 15-30 на свой сервис, а после той отново пресили с предната страна на ракетата и трябваше да защитава два брейк-бола. Те обаче се изпариха с два неотразени начални удара, а швейцарецът спечели следващото продължително разиграване отново с бекхенди на линията и мощен форхенд с промяна на посоката. Невърнат сервис обърна гейма от 15-40 за Вавринка и той поведе с 4:5.

С контрапие от форхенд и прекрасно воле на мрежата Гришо си върна не само доброто настроение, но и позитивния ритъм в играта. Сервис-мрежа и ново деликатно воле, този път от бекхенд, приключиха гейма за 5:5, защото Вавринка не можа да направи успешен лоб.

Григор се възползва от слабо деми-воле на съперника и реализира минаващ форхенд за 15-30, но швейцарецът наниза изумителен форхенд-уинър по къс диагонал от дъното на корта. Българинът сбърка невнимателно ретур и изостана с 40-30, само че и противникът му направи неточност пред опразнената права, за да се стигне до дюс. Феноменално разиграване на Вавринка му донесе аванс от 5:6 и сваляне на напрежението, а и Гришо допринесе с две непредизвикани грешки.

Най-после и Димитров реализира бекхенд-уинър по правата, за да заслужи комплименти от съперника и да поведе с 30-0. Независимо че първият сервис не влизаше, той поддържаше добра дълбочина на форхендите и съумя сравнително безпроблемно да вкара сета в тайбрек - 6:6.

Вавринка започна с непредизвикано сбъркан форхенд, за да подари мини-брейк на Гришо - 1-0. Българинът набързо спечели двете си подавания и дръпна с 3-0, а противникът пак сгреши с предната страна на ракетата и резултатът стана още по-впечатляващ при 4-1. Димитров продължаваше да разхожда опонента по ширината на корта с отличните си форхенди и заслужено се оттегли на пауза при 5-1, а скоро спечели и следващата точка за 6-1 и пет поредни мачбола. Григор сбърка два ретура и се стигна до 6-3, но на свой сервис затвори мача - 6:4, 7:6(3) за 98 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация