Ювентус с много важен успех като гост на Аталанта (видео)

16:09
Ювентус с много важен успех като гост на Аталанта (видео)

Ювентус победи като гост Аталанта с 2:0 в ключов мач за класирането в топ 4 от 34-тия кръг на Серия “А”.  Направилият дебют като титуляр 19-годишен англичанин Самуел Айлинг-Джуниър се превърна в герой за гостите и се разписа в 56-ата минута с първия си гол за "Старата госпожа", а Душан Влахович отбеляза втория гол за тима си в седмата минута на даденото от съдията продължение на редовното време. "Бианконерите" бяха надиграни през първото полувреме, но направиха силна втора част, през която и изковаха успеха си. 

Така Ювентус записа втора поредна победа в първенството, като излезе еднолично на второто място в класирането. Домакините пък могат да съжаляват за пропуснатите положения, след като на два пъти удари на техни играчи срещаха гредите на Войчех Шчесни. Това бе първата им загуба в последните пет мача и с нея те намалиха значително шансовете си за топ 4.

Треньорът Джан Пиеро Гасперини имаше известни кадрови проблеми, като нямаше да може да използва откритието на тима през сезона Расмус Хьойлунд, бившия играч на Лудогорец Хосе Луис Паломино, Адемола Лууккман, Ханс Хатебур, Матео Руджери и Лукаш Ворлички. Наставникът на “бергамаските” направи само две промени днес, като вкаралият гол срещу Специя в миналия кръг Луис Муриел бе оставен на пейката за сметка на халфа Едерсон, а Марко Спортиело се завърна на вратата за сметка на Хуан Мусо. Днес Дуван Сапата щеще да опитва да тормози защитата на Юве, подпомаган от играещите зад него Тюн Копмайнерс и Марио Пашалич.

Масимилиано Алегри пък нямаше да може да може да използва контузилия се в миналия кръг срещу Лече Матия Де Шилио и лекуващия травма Кайо Жорже, както и наказания Леандро Паредес.  Наставникът на “Старата госпожа” отново бе направил доста ротации в тима си и формацията си, като сред титулярите имаше цели седем промени в сравнение с мача срещу Лече. Единствено Шчесни, Данило, Николо Фаджоли и Анхел Ди Мария  бяха запазили местата си, като в защитата на Ювентус се завърнаха Хуан Куадрадо, Даниеле Ругани и Алекс Сандро. Адриен Рабио и Мануел Локатели  играеха на мястото на Леандро Паредес и Фабио Мирети, а в предни позиции разписалият се в предния кръг Душан Влахович отстъпи мястото си на Аркадиуш Милик. Изненадващото име сред стартовите 11 бе това на младото английско крило Самуел Айлинг-Джуниър, който замени на левия фланг Филип Костич.

Първата ситуация в мача бе за домакините, когато в 6-ата минута Войчех Шчесни изчисти лошо топката и тя попадна в Тюн Копмайнерс, който пробва далечен изстрел, но бе неточен. Осем минути по-късно Марио Пашалич също пробва късмета си с шут извън наказателното поле, но отново без успех. Първата ситуация за Юве дойде в 22-рата минута, когато Анхел Ди Мария стреля отдалеч, но не уцели вратата. В следващата атака на гостите пък Аркадиуш Милик стреля неточно с глава.

В 25-ата минута дойде най-чистата ситуация в мача. След центриране от корнер на Копмайнерс Джорджо Скалвини стреля с глава, но нацели страничната греда на Шчесни. Последваха добри минути за Аталанта, които притиснаха съперника си и няколко техни опасни удара бяха блокирани, след които "бергамаските" имаха претенции за дузпа. Те обаче не бяха уважени от рефера Даниеле Довери. Натискът на домакините продължи, след като Рафаел Толой и отново Скалвини отправи удари към Шчесни, но пак без успех. В края на първото полувреме след нова опасна атака Копмайнерс намери Пашалич, който от удобна позиция отново не намери очертанията на вратата.

През втората част Ювентус опита да поизнесе играта в по-предни позиции, и това веднага даде резултат. В 56-ата минута младият Самуел Айлинг-Джуниър открадна топката и пусна към Адриен Рабио, който проби отляво и пусна успореден пас. Йоаким Меле успя да избие, но топката попадна в талантливия 19-годишен англичанин, който отблизо довкара топката за 0:1 с първия точен удар за Ювентус и първия си гол за "Старата госпожа". Неприятностите за Аталанта продължиха, след като влезлият като резерва Жереми Бога се контузи след сблъсък с Адриен Рабио и бе принудително заменен. Междувременно за Юве в игра се появиха Пол Погба и Душан Влахович на мястото на Николо Фаджоли и Аркадиуш Милик.

Домакините опитаха да реагират на попадението, като понатиснаха съперника си, но станаха уязвими за контраатаките на Ювентус. При една такава Ди Мария намери Погба, който обаче стреля в ръцете на Марко Спортиело. В 70-ата минута влезлият резерва за Аталанта Луис Муриел отправи опасен шут към Шчесни, който обаче бе блокиран. Отново колумбийският нападател бе замесен в добра ситуация пред вратата на Ювентус три минути по-късно, след като стреля от разстояние, но топката мина встрани от целта. Натискът на домакините продължи, като в 75-ата минута Тюн Копмайнерс стреля опасно от пряк свободен удар, но Войчех Шчесни изби.

Луис Муриел продължи да тормози защитата на Ювентус, като отново негов шут бе блокиран, а далечен изстрел на Йоаким Меле за пореден път не намери очертанията на вратата. Последваха още няколко корнера и разбърквания пред вратата на Шчесни, но Аталанта така и не успяваше да изравни. След добра контра за Юве в 89-ата минута пък Адриен Рабио изведе Душан Влахович, който останал очи в очи със Спортиело пропусна, като стреля във вратаря. В следващата атака пък дойде и най-чистата ситуацията за Аталанта, след като далечен удар на Давиде Дзапакоста срещна страничната греда на гостите за втори път в мача. 

Феновете на домакините пък започнаха да обиждат Душан Влахович в края на срещата, който също не им остана длъжен, а заради цялостната ситуация главният съдия Довери предупреди, че може да я прекрати. В последните секунди на мача Шчесни излезе неразчетено, но грешката му не бе наказана. В седмата минута на даденото от съдията продължение Ювентус направи нова добра контраатака, като другата резерва Федерико Киеза намери Влахович, който с чудесен удар с десния крак реализира втория гол за тима си и си върна за обидите от феновете на Аталанта. Сърбинът се разписа във втори пореден мач и така реши всичко в мача, като не пропусна и да подразни домакинските привърженици, за което получи жълт картон.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация