Манчестър Сити си поигра с огъня, но все пак взе своето срещу Лийдс

19:05
Манчестър Сити си поигра с огъня, но все пак взе своето срещу Лийдс

Манчестър Сити постигна важна победа с 2:1 в домакинството си на Лийдс в мач от 35-ия кръг на Премир лийг. Това бе поредна важна крачка на “гражданите” към спечелване на титлата, като увеличиха преднината си пред Арсенал на четири точки. Триумфа шампионите дойде след две попадения на Илкай Гюндоган (19’, 27’), а Родриго (85’) намали изоставането на йоркширци.

Домакините поеха инициативата в срещата още от началния съдийски сигнал, но срещаха доста добре подредена отбрната на гостите, която е типична за новия мениджър на тима Сам Алардайс. Първата наистина добра възможност пред “гражданите” дойде след четвърт час игра, когато Де Бройне получи на дясното крило и пусна по земя в наказателното поле към Хулиан Алварес, но той стреля над вратата. Около минута по-късно Холанд също бе изведен великолепно зад гърба на централните защитници, но ударът му бе париран от стража Роблес.

Футболистите на Джосеп Гуардиола успяха да излязат напред в резултата в 19-ата минута при почти идентична комбинация, но този път Риад Марез се оказа в добра позиция на крилото, след което пусна успоредно около границата на пеналта, а там Илкай Гюндоган с много точно изпълнение напрви стража на гостите безпомощен.

Играчите на Манчестър Сити имаха великолепна възможност да удвоят преднината си в 25-ата минута, когато отново дълго разиграване в половината на Лийдс в крайна сметка бе изострено от Гюндоган с пас около точката за дузпа към Кевин Де Бройне, той успя изключтително елегантно с едно докосване да върне към нахлуващия Ерлинг Холанд, а ударът му премина на сантиметри покрай левия стълб на Роблес. Само около минутка по-късно обаче отново германският полузащитник получи почти идентично подаване като това при първия гол, след което този път с удар в десния ъгъл покачи на 2:0.

Домакините продължиха да налагат все по-интензивно своята воля на терена и само в рамките на следващите няколко минути те пропуснаха още няколко великолепни положения за трети гол. При едното стражът на гостите сгреши фатално при висока топка и единствено самопожертвователните намеси на защитниците спряха топката да влезе в мрежата за трети път.

“Гражданите” удариха греда в самото начало на втората част, но впоследствие свири засада при подаването зад гърба на отбраната. Постепенно Лийдс започна да поглежда малко по-смело по посока на вратата на Манчестър Сити и да прави, макар и трудни опити да я атакува. Макар че все пак играчите на Джосеп Гуардиола продължаваха да държат нещата в свои ръце. Точно след изминаването на час игра Ерлинг Холанд получи в добра позиция около границата на пеналта, но изстрелът му срещна лявата греда на Роблес.

Постепенно остротата на случващото се на терена се притъпи, а гражданите разиграваха продължително, като основно пасовете им в завършващата фаза целяха подавания към Холанд около границата на наказателното поле, където норвежецът трябваше да се справя със сгъстената отбрана.

В 83-ата минута Фил Фоудън осъществи прекрасен пробив от крилото, след което навлезе в пеналта, където бе фаулиран от Паскал Струйк. Футболистите на Манчестър Сити предоставиха възможност на Илкай Гюндоган да изпълни 11-метровия наказателен удар, за да запише първия хеттрик в кариерата си. Германският халф застана зад топката, но стреля в лявата греда. Минута след това Крисенсио Съмървил се пребори с глава за топката, прати я към Родриго, а той с удар по тревата от границата на пеналта намали резултата на 2:1.

В последните минути на двубоя футболистите на шампионите показаха повечето си опит и класа и успяха да задържат топката в свое владение и да не дадат възможност на Лийдс да застраши сериозно вратата на Едерсон. По този начин Манчестър Сити вече има 82 точки и е водач в класирането пред Арсенал, който разполага със 78 и утре гостува на Нюкасъл. Лийдс продължава тежката си битка за оцеляване, като в момента се намира точно над чертата с 30 точки.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация