Григор Димитров беше достоен опонент на световния №2

22:47
Григор Димитров беше достоен опонент на световния №2

Григор Димитров осигури шоу и интрига във втория сет срещу шампиона от миналата година Карлос Алкарас, но все пак отстъпи в третия кръг на “Мастърс”-а в Мадрид с 2:6, 5:7 за 92 минути игра.

Първи сет

Алкарас започна впечатляващо с брилянтен форхенд по обратния диагонал, но във второто им разиграване от основната линия Димитров демонстрира търпение и дочака грешка за 15-15. Въпреки че за трети път успя да запише солиден ретур, испанецът отново пресили форхенд и се стигна до 30-15. Гришо затрудни два пъти съперника си с дълбоки бекхенди, но сгреши в опита си по правата със задната страна на ракетата - 30-30. Двойна грешка осигури брейк-бол на Алкарас и той стана факт след форхенд в аут на българина - 0:1.

Два поредни неуспешни ретура на Григор осигуриха лесни точки на съперника за 30-0, а Алкарас реализира нов форхенд-уинър веднага след сервиса си. От водеща позиция в разиграване българинът направи нова грешка от форхенд и изостана с 0:2.

Гришо сбърка и от бекхенд (отново в мрежата), след което използва най-после солиден сервис, за да вземе бърза точка - 15-15. Грешките му от форхенд обаче продължаваха, а Алкарас демонстрира и отличното си покритие на корта, за да контраатакува по ширината на корта с топспин и да стигне до нови два брейк-бола. Неотразен начален удар спаси първия, а вторият се изпари след грешка от форхенд на испанеца - дюс. Ас номер 1 на Григор му осигури авантаж и после той приключи гейма с чудесна атака на мрежата и смач за 1:2.

Гришо пласира два поредни отлични бекхенд с топспин и дълбочина, но Алкарас намери начин да контраатакува с вече пословичния си скоростен форхенд. Испанецът направи грешка за 15-15, но българинът "върна жеста" с нов обратен удар в мрежата. Ас на световния номер 2 го изведе до 40-15, а геймът приключи след пореден негов форхенд-уинър в момент, когато отново Григор го беше притиснал зад основната линия.

Димитров направи грешка на мрежата, оставяйки топка на съперника, която обаче хвана линията и се стигна до 0-15. Първата ни ракета записа неотразен начален удар (към момента обаче процентът му на първи сервис беше само 50), а после Алкарас сбърка къса топка. Гришо отново пласира отлично подаване и поведе с 40-15, след което двамата зарадваха зрителите с атрактивно надлъгване на мрежата. Испанецът го спечели с невероятната си бързина за 40-30, а още един невърнат сервис направи резултата 2:3.

Гришо реализира първия си форхенд-уинър по обратния диагонал след успешен ретур и дръпна с 0-15, но в следващия момент беше изненадан от сервис в тялото и пресили връщането на топката - 15-15. Чудесна къса от форхенд на Алкарас му позволи да поведе с 30-15, а още един невърнат сервис доведе до 40-15. В крайна сметка с подсечен бекхенд в близост до мрежата испанецът увеличи преднината си на 2:4.

Бритлянтно воле от бекхенд на мрежата възнагради Гришо с аванс от 30-0 и затвърди впечатлението, че все по-често се стреми да излиза напред след подаванията си. За съжаление, той сбърка смач за 30-15, а Алкарас записа ретур-уинър с висока парабола и тежък топспин, който заблуди българина - 30-30. Григор пресили форхенд и изведнъж от рутинна ситуация за 40-0 се стигна до шанс за пробив на съперника. Подсечен бекхенд в аут на Димитров поднесе възможност на шампиона от миналата година да сервира за мача - 2:5.

Григор бомбардира съперника с три поредни бекхенда, но после удари топката с рамката и я прати в трибуните, за да поднесе 17-ата точка за Алкарас от основната линия. Две поредни неотразени подавания на испанеца му осигуриха три сетбола, а още една такава точка приключи първата част на сблъсъка - 2:6 за 35 минути.

Втори сет

Гришо стигна до 30-15 след ново излизане на мрежата и неуспешен минаващ удар на съперника, а после записа и невърнат сервис за 40-15. Ас донесе гейма на българина за 1:0, като той вкара четири от петте си първи начални удара.

Димитров пресили поредния форхенд-ретур, но после спечели едно от редките си разигравания от основната линия за 15-15. Нов сервис в тялото затрудни Григор - 30-15, а още едно неотразено подаване вече го отдалечи още повече в резулата при 40-15. Бекхенд в мрежата на бившия номер 3 в света приключи гейма - 1:1.

Две поредни излизания на мрежата на Гришо без да трябва да докосва топката там му донесоха аванс от 30-0, а той матира противника с подсечен бекхенд по правата за 40-0. Невърнат сервис сложи край на най-бързия и безпроблемен гейм в полза на нашия тенисист - 2:1.

Алкарас записа лесни точки с начален удар за 30-0, след което не намери линията при отговор на хубав и дълбок форхенд по диагонала на Григор. Българинът направи поне три допълнителни удара, за да запише уинър срещу невероятно защитаващия се противник, за да внесе интрига в гейма при 40-30, но стана жертва на поредния шамар от форхенд по правата зад основната линия - 2:2.

Григор вдигна публиката на крака с феноменална къса и след това лоб, след като Алкарас допринесе за шоуто със свое контриращо отиграване. При 40-0 двамата продължиха с атрактивните изпълнения в близост до мрежата, като за съжаление този път Димитров не можа да завърши, но само защото съперникът спаси поне три поредни удара, които срещу друг тенисист щяха да са уинъри. Изумителен и инстинктивен подсечен бекхенд на българина му осигури гейма за 3:2.

Алкарас и Гришо продължиха с шоуто на мрежата и в следващия гейм - нова порция елегантни волета край филето, които екзалтираха публиката, а успеваемостта беше поделена при 15-30. Чудесен бекхенд на Димитров бе последван от форхенд-уинър по обратния диагонал, а наградата му бяха два брейк-бола. Първият беше отразен след надблъскване между двамата от основната линия и поредния мощен форхенд на Алкарас, но във втория случай испанецът пресили по диагонала - пробив и 4:2 за Григор.

За съжаление, испанецът маскира по прекрасен начин къса топка и дръпна с 0-30 в следващия гейм, а удар с рамката му издейства предимство в разиграване и се стигна до 0-40. Алкарас се извини на Гришо, но беше възнаграден с три шанса за рибрейк. Той стана факт с нов изумителен форхенд по обратния диагонал от наглед беззащитна позиция за 4:3.

Григор рискува два поредни пъти с ретура си и в единия случай сполучи, благодарение и на допълнение с форхенд по къс диагонал - 15-15. Алкарас записа невърнат сервис, а после бе хванат на контрапие от бекхенд на българина за 30-30. Ас по правата в полето за равенство доведе до 40-30, а невърнат начален удар възстанови равенството - 4:4.

Гришо не разчиташе на първия си сервис, но въпреки това успя да спечели гейма сравнително бързо и безпроблемно, за да си върне аванса от 5:4. Той два пъти подред пресили подсечен бекхенд и изостана с 30-0 при посрещане, а два поредни невърнати начални удара на Алкарас направиха 5:5.

Григор предложи ново фанстастично воле и завърши до мрежата за 15-0, след което направи втората си двойна грешка в мача - 15-15. Неточност от бекхенд доведе до 15-30, а форхенд в мрежата направи гейма още по-опасен - двоен брейк-бол за испанеца. Първият сервис не влизаше и това спомагаше за развитието, а трета поредна непредизвикана грешка на Димитров направи пробива факт - 5:6.

Алкарас реализира прекрасен бекхенд по обратната права за 15-0, а после изпълни инстинктивен "туинър" край мрежата, но Гришо не се разсея и го матира с печеливш обратен удар. За съжаление, непредизвиканите неточности на българина продължаваха и се стигна до 30-15, а световният номер 2 наниза аз по диагонала в полето за предимство и си осигури два мачбола. Пресилен негов форхенд след смел ретур на Димитров неутрализира първия, но вторият беше материализиран с чудесна къса топка - 2:6, 5:7 за 92 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация