Революционна промяна в тениса

22:15
Революционна промяна в тениса

Съдиите на линиите в състезанията за мъже от Тура на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТP) ще бъдат заменени с електронна система (Electronic Line Calling Live) от 2025 година, съобщиха от организацията. Технологията ELC Live ще бъде използвана за определяне на топките, които са попаднали извън линиите на корта по време на разиграванията в мачовете от квалификациите и от основната схема на турнирите на всички настилки.    

"Това е знаков момент за нашия спорт, който не е приет без внимателно и задълбочено обмисляне. Традициите са в основата на тениса и съдиите на линиите са играли важна роля в продължение на дълги години. Но в същото време ние сме длъжни да приемаме иновациите и съвременните технологии. Нашият спорт заслужава максимално прецизно съдийство и се радваме, че от 2025 година ще можем да го осигурим за всички състезания от Тура", коментира президентът на АТP Андреа Гауденци.    

Подобна система беше тествана за първи път на турнира "Следващата генерация" в Милано през 2017 година. В последствие тя беше използвана и в други състезания на доброволна база, особено по време на пандемията от COVID-19, доказвайки своята ефективност.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация