Успешно начало за Григор Димитров в Мадрид

17:00
Успешно начало за Григор Димитров в Мадрид

Григор Димитров елиминира 56-ия в световната ранглиста Грегоар Барер със 7:6(6), 7:6(2) във втория кръг на “Мастърс”-а в Мадрид.

Мачът не беше особено типичен за клей, защото освен тоталната доминация на сервиращите имаше малко дълги разигравания. В тайбрековете Гришо показа по-голямата си класа, а имаше и още някои моменти от двубоя, в които той вдигна зрителите на крака с феноменални отигравания.

Жребият не беше благосклонен към българина, който в следващия кръг ще играе със световния номер 1 Карлос Алкарас или Емил Руусувуори.

Първи сет

Гришо започна позитивно на свой сервис и завърши с ас, като единственото разиграване беше спечелено от него след пресилен форхенд на съперника. Димитров се постара да заличи изоставането си с 4-0 в следващия гейм, но точно в дюса Барер пласира два перфектни начални удара и успя да изравни резултата.

Гришо отново спечели набързо три точки, след което имаше нужда от две разигравания, в които да вкара в употреба форхенда си по обратния диагонал. Независимо че отново вкара интрига в гейма на посрещане, българинът отново не можа да стигне до точка за пробив - 2:2.

Моментен спад във форхенда на топ ракетата ни направи така, че съперникът се облагодетелства с шанс за брейк, но той пък беше отразен с ас по диагонала в полето за предимство. В крайна сметка с още един отличен начален удар в същата посока се стигна до 3:2.

Тенденцията в сервис-геймовете на Барер се запази и той отново се нуждаеше от две поредни отлични подавания в заключителната част, за да удържи устрема към пробив на съперника - 3:3.

Григор продължаваше да демонстрира липса на концентрация в някои изпълнения след своя сервис, но красивите му форхенди по къси диагонали му осигуряваха предимство - 4:3. Барер повиши нивото на агресия и риск в изпълнението на правите удари и съумя да извлече позитиви, за да изравни на 4:4 без драматични моменти.

Димитров направи "туинър" за спечелване на точката за 40-0 и изправи публиката на крака, а другите три отидоха на сметката му практически без игра след солидни сервиси - 5:4. Гениална къса топка на българина го изведе до 30-30, но отново два поредни силни начални удара на Барер го отдалечиха от неприятностите - 5:5.

Григор си гарантира тайбрек с нов убедителен сервис-гейм на нула. Французинът се добра до "дългия гейм", а Гришо го започна с ас по правата. Стигна се до бърз мини-пробив, след като форхенд на Барер докосна мрежата и излезе далеч в аут. Българинът изгуби предимството си при 3-2, след като пресили прав удар в близост до мрежата по обратния диагонал. Същото обаче веднага направи и Барер за 4-2, а бекхенд-уинър по правата изведе българина до аванс от 5-3. Обратен удар в мрежата обаче на Димитров отново заличи преднината му от мини-пробив при 5-4, а още две негови грешки го изправиха пред защитаване на сетбол. Гришо го отрази с невърнат начален удар, а в следващия момент вече той имаше възможност за затваряне на сета. Барер направи двойна грешка и оспорваната първа част приключи позитивно - 7:6(8) за 58 минути.

Втори сет

Барер започна успешно втория сет със сервис-гейм на нула, а по същия убедителен начин се справи и Гришо, за да продължи доминацията на подавачите. Статуквото се запази и в следващите геймове, без някой да може да внесе значима интрига.

17-aта непредизвикана грешка на Димитров доведе до 15-15, а по същото време съперникът му беше направил същия брой. За съжаление, моментният срив на българина продължи до степен, в която той трябваше да защитава две точки за пробив. Гришо се справи със задачата, благодарение на началния си удар, а пресилен форхенд го принуди отново да отразява брейк-бол, което се получи със същия прийом. Четвъртата възможност на Барер също беше неутрализирана с форхенд по правата на българина, а решителната точка в негова полза за 4:4 приличаше много на онзи мачбол срещу Алекс де Минор.

Григор поведе с 15-30, но точно тогава Барер реализира три уинъра и обърна гейма в своя полза - 4:5. Развитието на сета се припокри с първия, като французинът отново си гарантира тайбрек и Димитров трябваше да сервира за оставане. Гришо се справи и зрителите се подготвиха за нов тайбрек, а българинът спечели първото разиграване и дръпна с мини-пробив. С атрактивен форхенд-уинър от смач зад основната линия Григор увеличи преднината си на 3-0, а пресилен прав удар на Барер осигури още един мини-брейк при 4-1. На сервис отново българинът беше безупречен и набързо стигна до пет мачбола и се възползва още от втория с бекхенд-уинър от ретур за 7:6(6), 7:6(2) за 1 час и 58 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация