Симона Халеп поиска да бъде реабилитирана пред тенис общността

22:34
Симона Халеп поиска да бъде реабилитирана пред тенис общността

Бившата номер 1 в световната ранглиста Симона Халеп призова Международната федерация по тенис (ИТФ) да й даде шанс да изчисти името си, след като беше временно отстранена през октомври заради положителен тест за допинг.

Румънката, която е шампионка от "Уимбълдън" и Откритото първенство на Франция беше тествана по време на миналогодишното Открито първенство на САЩ и нейните проби А и Б потвърдиха наличието на забранения кръвен бустер "роксадустат".

Халеп отрича съзнателното приемане на забранени вещества и каза, че има доказателства, че малки количества от лекарството против анемия са влезли в тялото й поради разрешена добавка, която е била замърсена.

В интервю за "Тенис Мейджърс", първото й, откакто научи за положителния допинг тест, Халеп каза, че досега й е било отказано правото да бъде изслушана от независим съд.

"Не исках да излизам и да говоря, защото беше много емоционално", каза Халеп, която по това време описа допинг пробата като "най-големия шок в живота си".

"Всъщност не можах да се справя много добре. Но сега чувствам необходимостта да говоря на глас с моите фенове и с обществеността, защото съм сигурна че те наистина искат да знаят защо всичко отнема толкова време и аз наистина почувствах нужда да го направя", каза тя пред "Тенис Мейджърс".

Халеп добави, че е изпратила доказателства за заразената добавка на ITF през декември и се е надявала, че нейният случай ще бъде разгледан от независим трибунал през февруари, но това е било отложено и е била назначена нова дата през март.

"ИТФ поиска изслушването на 24 март да бъде отменено. Не се съгласих с това, защото както гласи правилото, играч, който е временно отстранен, има право на изслушване по бързата процедура. Но всичко отнема толкова много време. Помолих ИТФ да отмени наказанието ми, за да мога да играя, но те също отказаха", разкри румънката.

Халеп добави, че е направила 10 теста след положителния си резултат, като всички те са била отрицателни. Сега тя се надява да има изслушване през май, но се опасява, че то също може да бъде отменено.

"Вярвам, че не е честно да прекараш осем месеца, без дори да бъдеш изслушан. Емоционално е, целият период не беше лесен. Не моля за специално отношение. Просто моля да бъда изслушана. Колко още ще отнеме това?", каза 31-годишната тенисистка.

Халеп казва, че се е насърчила от подкрепата на публиката и на нейния треньор Патрик Муратоглу, който е бил до нея през всяка стъпка от процеса.

Тя заяви, че е решена да се върне и отново да се бори за големи титли.

"Това ме направи да се чувствам по-силна, искам да се върна и да работя по-усилено, за да бъда отново на нивото, на което бях преди, и дори по-високо. Досега това е най-трудната битка, с която съм се сблъсквала в живота и в кариерата си. Наистина искам да играя отново, защото обичам този спорт и искам отново да се боря за големите титли", каза румънката.

Веществото "роксадустат стимулира производството на червени кръвни клетки подобно на забранения "еритропоетин" (ЕПО).

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация