Райо Валекано шокира Барса в Мадрид (видео)

01:37
Райо Валекано шокира Барса в Мадрид (видео)

Барселона изигра един от най-посредствените си мачове от началото на сезона и загуби с 1:2 гостуването си на Райо Валекано в 31-ия кръг на Ла Лига. И двата гола за домакините отбеляза Франсиско Гарсия (19', 53'), докато за каталунците се разписа Роберт Левандовски (83').


По този начин Барселона пропусна да се откъсне на 14 точки пред втория Реал Мадрид след загубата на "белия балет" от Жирона с 2:4. Райо Валекано пък започна да си връща добрата форма, която демонстрираше през по-голямата част от сезона и вече не е толкова далеч от местата, даващи право на участие в европейските клубни турнири.

 

Очаквано каталунците започнаха по-добре мача и се настаниха мигновено в половината на домакините. Момчетата на Чави Ернандес обаче не съумяха да измислят нещо креативно в преден план през тези начални минути и се ограничиха с преса пред наказателното поле на Райо.


В 11-ата минута каталунците най-накрая успяха да измислят нещо по-интересно и стигнаха до ъглов удар, при чието изпълнение обаче не стигна до застрашителен удар по посока вратата на Димитриевски.


За сметка на това домакините се окопитиха добре и от време на време изнасяха топката в предни позиции. Те също не съумяваха да изненадат с нещо Тер Стеген и отбраната пред него.


Барселона демонстрира на няколко пъти липса на концентрация в средната линия и лесно бе пробита на два пъти. Вторият път се оказа фатален. В 19-ата минута Серхио Камейо демонстрира страхотен поглед върху играта, намирайки Фран Гарсия, който засече топката от движение и я прати в долния десен ъгъл на Тер Стеген.


Каталунците реагираха като попарени и засипаха вратата на Димитриевски с удари. Алонсо, Левандовски и Гави неколкократно в следващите 10 минути си опитаха късмета с изстрели от различна дистанция или остри центрирания, но късметът на гостите им изневери в завършващата фаза.


Половин час след началото домакините имаха претенция за дузпа, обвинявайки Гави, че е играл с ръка, но съдията отказа да посочи бялата точка.


Само три минути по-късно играчът на гостите отново бе замесен в неприятна ситуация. Той опита да стигне до една топка и влезе лошо в краката на противников играч. Съдията този път отсъди нарушение, но при последвалия пряк свободен удар играчите на Райо Валекано не затрудниха Тер Стеген.


Малко преди почивката Барселона най-накрая намери път към вратата на Райо Валекано, но отново развръзката в полза на каталунците. В 42-ата минута Роберт Левандовски прати топката в мрежата на Димитриевски, но страничният съдия вдсигна флага си, а после и при преразглеждането на ситуацията чрез системата VAR се потвърди, че попадението не е било изрядно.


За сметка на това в изтичащите секунди от редовното време на първата част домакините можеха да накажат съперниците си за втори път. Серхио Камейо се извиси, за да отиграе с глава към средата на вратата добро високо подаване, но в опита му липсваше сила и ударът бе отразен с лекота стража на каталунците.


В добавеното време Рафиня също опита късмета си за Барселона, но ударът му от границата на наказателното поле бе уловен от Димитриевски и така домакините се оттеглиха на почивката с гол преднина.


Райо Валекано изненада приятно и не се прибра да пази резултата след това и първото положение след подновяването на играта бе именно в тяхна полза. Алваро Гарсия навлезе в половината на каталунците и центрира, но не успя да намери в наказателното поле свой съотборник като защитниците на гостите изчистиха в корнер.


Пет минути след подновяването на играта гостите също погледнаха към вратата на съперника. Алехандро Балде центрира топката в наказателното поле, но един от защитниците предотврати опасността и прати топката в ъглов удар.


В 53-ата минута Райо Валекано нанесе съкрушителен удар по амбициите на Барселона да си тръгне поне с точка от този мач. Франсиско Гарсия стигна до една топка на границата на накзателното поле след груба грешка в отбрана на каталунците и заби топката в мрежата за втори път в мача.


Играчите на гостите след това демонстрираха липса на всякаква идея да се измъкнат от неприятната ситуация в която се вкараха и все по-рядко преминаваха централната линия със съществени опити да застрашат вратата. За сметка на това домакините даже можеха и да направят преднината си класическа, но единствено късметът попречи на Серхио Камейо да се разпише и той прати топката съвсем малко встрани от лявата греда.


Чак в 68-ата минута Барселона се поотърси от шока след второто попадение и най-активният за каталунците през втората част - Рафиня, завъртя топката коварно в наказателното поле, но тя прескочи купа от играчи и стражът на домакините се ориентира най-добре, скочи и улови, осуетявайки опитът на гостите за пореден път.


Три минути по-късно подобно на събитията от края на първата част съдийският колектив спря устремът на Левандовски. Полякът бързо напредна и получи пас, но страничният флаг вдигна флагчето си, сигнализирайки за засада.


В 83-ата минута Роберт Левандовски най-накрая успя да разпечата вратата на Димитриевски. Той имаше късметът да стигне до една отбита топка и да се възползва до край от открилата се възможност, промушвайки коженото кълбо в средата на мрежата.


В продължението на мача каталунците се хвърлиха с всички сили да търсят изравнителният гол. Първият опит дойде от Жорди Алба, който центрира от далечен свободен удар, но не го направи по най-прецизния начин и защитниците на Райо се справиха.


Малко лед това Рафиня влезе на скорост в наказатленото поле, освободи си пространство и стреля, но ударът му мина встрани от дясната греда.


След това като че ли силите на Барселона свършиха и домакините се изнесоха в половината на съперника. Те дори можеха да вкарат трети гол, с който да направят успеха си още по-изразителен. Шавария, Паласон и Санчес отправиха няколко опасни центрирания, но защитата на Барселона се справи.


Това обаче нямаше значение, защото каталунците така и не успяха да изнесат топката, за да организират смислена атака с точен завършващ удар и в крайна сметка загубиха мача.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари