Спартак спечели скъпоценни три точки срещу Септември във Варна

20:11
Спартак спечели скъпоценни три точки срещу Септември във Варна

Спартак Варна стигна до изключително важна победа с 2:0 над прекия си конкурент в битката за оцеляване Септември София. Двата тима изиграха доста интензивен двубой с положения и пред двете врати, но в крайна сметка домакините стигнаха до победата след две недобри отигравания на вратаря на гостите Димитър Шейтанов. Първо Денис Беланюк се възползва от грешка на стража и отбеляза (10’), а в самия край на мача, когато гостите атакуваха, ново грешно отиграване на Шейтанов доведе до това Ивей Ромееш да отправи истински снаряд и да вкара първото си попадение с фланелката на “соколите” (90’). Гостите имаха претенции и за дузпа в средата на втората част след игра с ръка на Виктор Митев в наказателното поле, но главният съдия реши да не отсъжда наказателен удар, въпреки че беше приканен от ВАР да разгледа положението на екрана край тъчлинията.  

Двата тима започнаха равностойно двубоя главно с битка в средата на терена и без опасни атаки. Още в първите минути Мартин Петков направи хубав пробив отляво и подаде остро в наказателното поле, но защитник на Спартак изчисти. 

Така се стигна до 10-ата минута, когато късметът се усмихна на домакините. Защитниците на Септември разиграваха помежду си и подадоха на вратаря Шейтанов. Стражът обаче не спря добре кълбото, а Денис Беланюк веднага го атакува. Шейтанов се опита да изчисти, но кълбото рикошира във футболиста на “соколите” и влезе във вратата на столичани - 1:0.

Малко по-късно Иван Йорданов стреля от солидна дистанция, а топката се отклони в главата на защитник на гостите. Това затрудни вратаря на Септември, но все пак той показа рефлекс и изби с върха на пръстите си. В 22-ата минута домакините изтърваха перфектна възможност за втори гол. След центриране от корнер Шейтанов скочи да улови топката, но я изпусна, а тя дойде право на гърдите на Пламен Димов. Капитанът на варненци се опита да я вкара в опразнената врата, но не нанесе най-добрия удар и така кълбото полетя над напречната греда.

До края на полувремето двата тима продължиха да показват високо темпо, като към края на първите 45 минути Спартак бе отборът, който отправи няколко опасни центрирания. До сериозни положения обаче не се стигна и така варненци се оттеглиха с аванс от един гол на почивката.

Второто полувреме започна с натиск на гостите, които търсеха изравняване в резултата. Повечето им удари обаче или бяха блокирани от защитници на Спартак, или бяха неточни. Постепенно “соколите” също започнаха да организират атаки и да се опитват да сложат точка на спора с второ попадение. В 58-ата минута хубав пробив отдясно доведе до това Денис Беланюк да получи в наказателното поле и да стреля от опасна позиция, но Шейтанов улови.

Само 2 минути по-късно обаче се стигна до любопитен момент в наказателното поле на домакините. При една от атаките на Септември Атанас Кабов направи опит за центриране, но топката се отклони в дясната ръка на Виктор Митев. Това доведе до преразглеждане на ситуацията с ВАР, а след това и главният рефер Васимир Ел-Хатиб отиде да гледа положението на екрана край тъчлинията. В крайна сметка обаче реферът не отсъди наказателен удар.

В следващите минути двата тима продължиха да показват високо темпо на игра, а атаки имаше и към двете врати. Все пак може да се каже, че гостите бяха една идея по-активни, но не застрашиха вратата на Дичевски. Спартак залагаше на контраатаки, които внасяха напрежение в пеналтерията на Шейтанов, но така и те не се стигнаха до опасен удар към вратата на своя противник.

В 84-ата минута Стоянов центрира остро отдясно, а Валентин Йосков скочи атрактивно и засече с глава. Дичевски обаче беше на точното място и улови без проблем.

Само минута по-късно Спартак можеше да реши всичко в тази среща. Грешка в разиграването на Септември позволи на домакините да организират опасна контраатака. Родни Антуи беше изведен отлично и оставен сам срещу Шейтанов. Нападателят напредна добре и опита прехвърлящ удар, който обаче премина на сантиметри от страничния стълб.

В 90-ата минута обаче Спартак сложи точка на спора. При една от атаките на домакините отляво Шейтанов успя да отнеме, но изчисти доста лошо и прати топката в краката на Иван Йорданов. Разстоянието до вратата бе голямо и националът реши да не опитва късмета си, а пусна подаване надясно към нахлуващия на скорост Ивей Ромееш. Панамецът директно от движение изпрати истински снаряд по посока вратата на гостите и вкара първия си гол с екипа на “соколите” - 2:0.

С тези три точки Спартак събира в актива си 16 пункта и вече е на 1 от предпоследния Хебър и на 5 от 14-ия Пирин. Септември от своя страна вече е в серия от 4 поредни загуби и остава на 13-ата позиция с 22 пункта.

СПАРТАК 2:0 СЕПТЕМВРИ

1:0 Денис Беланюк 10'
2:0 Ивей Ромееш 90'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация