На Реал му трябва една година, за да мачка

12:42
На Реал му трябва една година, за да мачка
Ако го нямаше Фабио Капело, витрините на Милан и Реал Мадрид нямаше да са пълни с толкова трофеи. Той спечели няколко ценни отличия по време на годините си при "белите" от Мадрид и при "росонерите" от Милано, чийто реванш в Шампионската лига снощи не гледа пряко, защото имаше планирана от месеци важна вечеря. Капело даде специално интервю за Франко Артури от "Гадзета дело Спорт", поместено в "7 дни спорт".

- Капело, ако скамейките на Милан и Реал на "Сан Сиро" бяха празни, на коя щяхте да седнете?

- През първото полувреме при едните, през второто - при другите, защото имам прекалено хубави спомени и от двата отбора.

- И ако вие бяхте треньор за една вечер и на двата отбора, какво щяхте да кажете на възпитаниците си преди мача?

- На скамейката на съперника не искам да сядам, но на моите момчета ще посоча нашите силни места и ще подчертая слабостите на противника. Ако бях от Милан, щях да предупредя да внимават с Кака и с този познат и вечно млад Раул. Ако бях от Реал, щях да кажа да се пазят от Пато и Роналдиньо, който срещу белите от Мадрид дава винаги максимума от себе си.

- Вярно ли е, че в Мадрид ценят много Милан?

- Бих казал, че по-скоро Мадрид уважава много Милан, защото този клуб в последните години спечели най-много. Затова мнението за миланския гранд в Испания и Англия е високо. Ето нещо, което в Италия не успяваме да оценим по подобаващ начин.

- Реал вземат Кака от Милан, а после падат от росонерите у дома. Как си обяснявате този факт?

- Дайте време на горкия Пелегрини - все пак е нов и трябва да изгради нов отбор. Аз също при втория ми престой в Мадрид се нуждаех от пет месеца, за да тръгна по верния път. В последния кръг Реал спечелиха (2:0 с Хетафе), въпреки че бяха с човек по-малко, нали така?

- Милан в Мадрид игра с 9 играчи над 30 години. Възможно ли е това?


- Това ме изненадва, но с оглед на резултатите, се вижда, че са добри.

- Реал Мадрид инвестира 250 милиона на трансферния пазар и след това загуби с 0:4 от третодивизионен отбор. Възможно ли е това?

- Има мачове, които имат значение, и такива, които не са толкова важни. Разбира се, загубата си остава позор, като имаме предвид световната слава на Реал.

- Ако бяхте на мястото на Флорентино Перес, пак същия състав ли бихте изградили?

- Президентът е човек, който винаги купува нападатели и футболисти за спектакъл. Отборите трябва да са по-балансирани. Флорентино обаче искаше да даде импулс на тима и го направи по този начин.

- А ако бяхте на мястото на Галиани и Берлускони, същия Милан ли щяхте да изградите?

- Винаги трябва да се държи сметка на финансовото положение и наличността в касата на клуба. Ако трябва да се покриват загуби, цялата политика се преориентира в тази посока.

- Имаше период, в който Реал Мадрид не беше печелил Шампионската лига 30 години, а сега от 5 г. не може да прескочи 1/8-финалите. Случайност ли е това?

- Ще кажа само, че в момента Реал има нужда от една година, за да се превърне отново в доминираща сила. Все още им е рано да налагат хегемония.

- Милан спечели само една титла на Италия в последните 10 години. Случайност ли е това?

- Да, но спечели Шампионската лига. Очевидно отборът е съставен от играчи, които се представят много по-добре в Лигата. За Серия "А" се иска много повече последователност, внимание и желание.

- Бяхте треньор на Зеедорф, Бекъм и Раул в Реал. Все още ли са така фини и изтънчени на терена?

- Струва ми се, че е точно така и до днес. Разбира се, не може да се иска от тях да са титуляри във всички мачове, но в трудните моменти могат да ти помогнат много.

- Когато ви взеха в Милан, ви лепнаха етикета, че сте послушник на президента. При първия ви престой в Реал след пет кръга вестниците написаха за вас: "Изпратете го далеч от границата". А когато спечелихте титлата при второто ви пребиваване в Мадрид, ви изгониха, защото тимът не играел достатъчно атрактивно. Италианците и испанците не са ли малко луди, когато стане въпрос за футбол?

- Всички сме еднакви, важното е да има уважение към хората. След като пристигнах в Реал, веднага се наех да подготвя специален режим на хранене и на тренировки за играчите. За което тогава казаха, че "побърквам Мадрид". Важното е да затвърдиш определена футболна култура.

- Сбъркахте ли, че се върнахте в Милан след първия ви престой в Мадрид?


- Абсолютна грешка, но бях обещал на президента Берлускони.

- Капело, Липи, Моуриньо - кой е по-симпатичен?


- Ооо, не мога да кажа. Според мен и тримата сме симпатични на феновете ни, когато печелим.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари