Лапорта: Реал Мадрид е клубът, който често е бил фаворизиран от съдийските решения

14:15
Лапорта: Реал Мадрид е клубът, който често е бил фаворизиран от съдийските решения

Президентът на Барселона Жоан Лапорта отново отрече всякаква вина от страна на клуба по нашумялото дело “Негрейра”. На специална пресконференция босът на каталунците изложи своята версия за случващото се, като в същото време нападна големия враг Реал Мадрид.

“Блаугранас” официално са обвинени от прокуратурата в продължителна корупция, след като се разбра, че дълго време са плащали на бившия вицепрезидент на Съдийската комисия в Испания Хосе Мария Енрикес Негреира. Каталунците рискуват и изхвърляне от евротурнирите, защото УЕФА също разглежда случая.

Паралелно от Реал Мадрид се оплакаха, че са били ощетени от това вероятно предимство, на което клубът от “Спотифай Камп Ноу” се е радвал.

“В действителност Реал Мадрид е клубът, който често е бил фаворизиран от съдийските решения - заяви Лапорта.

“Сега са подали оплакване срещу нас, че били потърпевши. Напротив - те са извличали полза от режима в страната. В продължение на 70 години мнозинството от бившите председатели на Съдийската комисия са били или бивши директори, или футболисти, или членове на Реал Мадрид. Този клуб е вредил на футбола в продължение на десетилетия. Такова цинично поведение не съм виждал. Дано по време на процеса те да бъдат изобличени”, продължи президентът.

Испанската прокуратура окачестви потенциалното престъпление на “лос кулес” като продължителна корупция в областта на спорта. Срещу клуба обаче има обвинение и в некоректно управление и фалшифициране на търговски документи. Обвинени са бившите президенти на клуба Сандро Росел и Джосеп Мария Бартомеу, както и бившите изпълнителни директори Алберт Солер и Оскар Грау.

Причината за обвинението по случая с Негреира са плащанията на стойност 7,3 млн. евро, които от Барселона са направили към бившия вицепрезидент на местната съдийска комисия Хосе Мария Енрикес Негреира срещу предоставянето на “устни съвети”. Разследването по случая е започнало през май миналата година заради данъчните нередности на фирмата на Негреира Dasnil SL.

Официално въпросното обвинение гласи, че в ролята си на вицепрезидент Негрейра, срещу пари, е предприемал действия, според които Барселона да извлича полза от съдийски отсъждания в своите двубои. Въпросният човек, от позицията си, е имал думата при оценяването на реферите и взимането на решения кои от тях да се изкачват или падат в съответните им категории, както и кои да бъдат предлагани за международни арбитри.

На днешната пресконференция Лапорта представи заключение на вътрешна проверка в клуба, извършена от външна фирма, която е имала за задача да установи дали наистина е имало някакви провинение. Според доклада от нея всичко е било законно.

“Това акция, целяща нашето очерняне - убеден е Лапорта. - Няма нищо вярно с реалността. Получавали сме технически и други съвети от чисто съдийска гледна точка. Почти всички други клубове също се доверяват за такива неща на някой бивш арбитър. Това не е незаконно! Това е нещо нормално за всеки голям отбор. Всичко това ние не го отричаме и е документирано - има си фактури. Дори в документите, изпратени от данъчните на прокуратурата, се казва, че не е имало начин, по който ние да можем да влияем върху отсъжданията на съдиите. А и в крайна сметка, ако нещо е ставало, то е било по времето на предишно ръководство”.

Президентът дори показа пакет от 629 доклада и 43 диска с видеозаписи, които са изготвени от Негрейра като част от споразумението с него.

“Не е случайно, че тази кампания беше организирана в момент, когато най-накрая станахме силни, играем добре и сме лидери в първенството. Искат да ни разклатят. Това се случва и в момент, в който отказахме да сме част от сделката за разпределение на средствата от телевизионните права в Испания. Никога обаче кампания срещу нас не е била от полза на никого. За 123 история клубът винаги е бил модел за феърплей - не само на терена, а и извън него във всички спортни отдели на клуба. Никога не сме правили нищо с цел да извъртаме нещата в наша полза. Това е поне, което аз знам. Ако някой вътрешен човек го е правил сам, то ние като клуб сме потърпевши.”

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация