Милан взе крехка преднина пред Наполи, но всичко ще се реши на "Диего Марадона"

00:12
Милан взе крехка преднина пред Наполи, но всичко ще се реши на "Диего Марадона"

Италианският първенец Милан постигна трудна победа с 1:0 над убедителния лидер в Серия "А" Наполи в първия мач помежду им от 1/4-финалите на Шампионската лига. Исмаел Бенасер вкара единственото попадение в 40-ата минута. “Партенопеите” завършиха в намален състав след изгонването на Андре-Франк Замбо Ангиса в 78-ата минута. Реваншът е на 18 април (вторник) на “Диего Армандо Марадона” в Неапол.

Стефано Пиоли избра абсолютно същия стартов състав като този при победата с 4:0 в Неапол отпреди 10 дни. Така наставникът извърши пет промени сред титулярите си след разочароващото нулево реми като домакин на Емполи. В защита младият Малик Тиау отстъпи мястото си на опитния Симон Кяер. В средата на терена пък Томазо Побега бе заменен от Раде Крунич. Най-много промени имаше в предни позиции, където само героят Бенасер запази ролята си на плеймейкър. Така отдясно и отляво на атаката започнаха съответно Браим Диас и Рафаел Леао вместо Алексис Салемакерс и Анте Ребич, а в центъра на нападението този път не беше Дивок Ориги, а Оливие Жиру. 

Лучано Спалети пък направи само две промени в състава си от болезнената скорошна загуба от “росонерите”. Тази вечер като дясно крило действаше Ървинг Лосано за сметка на Матео Политано. По-важната промяна обаче бе в центъра на нападението. Тъй като Виктор Осимен и Джовани Симеоне са контузени, а Джакомо Распадори не беше готов за титуляр, от първата минута стартира Елиф Елмас в ролята на “фалшива деветка”. Така в халфовата линия място намери Пьотър Жиелински, който при успеха над Лече с 2:1 беше резерва. Триото в нападение бе допълнено от звездата Хвича Кварацхелия.

Както е по традиция в най-важните мачове на Милан, тифозите на стадиона организираха специална хореография. От “Курва Суд” изобразиха как дявол се готви да сграбчи Пулчинела - характерен персонаж за неаполитанската комедия дел арте. От двете страни на тази сцена пък беше изписано: “Съдбата ни е в нашите ръце”. Междувременно, в едната от съседнита трибуни беше образуван надпис: “Това е Милан”, а в северната можеше да се види трофея на Шампионската лига и числото 7, колкото пъти “росонерите” са го печелили.

Гостите определено започнаха мача по-силно и още преди да е изминала първата минута, те имаха чудесна възможност да открият резултата. Тогава грешка в домакинската защита доведе до удар на Кварацхелия, но капитанът Давиде Калабрия успя да го изчисти, а добавката на Марио Руи се оказа неточна. В четвъртата минута Андре-Франк Замбо Ангиса опита далечен шут, който беше избит от Майк Менян в корнер. Той беше изпълнен късо, като последва центриране към другия капитан - Джовани Ди Лоренцо, чийто изстрел с глава мина покрай вратата. В 12-ата минута Жиелински също нанесе удар от далечна дистанция, но и този път Менян успя да го избие в корнер. Малко след това Ди Лоренцо отново игра с глава, но и в този случай не намери целта. В 23-тата минута Жиелински направи нов опит да се разпише от голямо разстояние, но отново не сполучи. Две минути по-късно дойде първата голова възможност пред "росонерите". Тогава Леао направи дълъг дрибъл, но ударът му по земя мина покрай далечната греда. В яда си португалецът изрита едно от флагчетата за корнер и така го строши, което прекъсна за кратко играта.

Последва дълго затишие, но домакините изчакаха подходящия момент, в който да нанесат своя удар. Това стана в 40-ата минута, когато проведоха убийствена контраатака с главно действащо лице Диас. Тогава испанецът финтира двама противникови играчи в своята половина и направи продължителен рейд, докато не стигна наказателното поле. Там той пусна пас към Леао, който се опита да му върне топката. Диас се размина с нея, но тя стигна до Бенасер, чийто силен удар се оказа неспасяем за Алекс Мерет и така “Дявола” поведе с 1:0. В добавеното време Сандро Тонали получи възможност да стреля в наказателното поле, но си спечели само корнер. След друг ъглов удар в секундите преди почивката "росонерите" се разминаха с втори гол, тъй като напречната греда спря мощен изстрел с глава на Кяер.

В 50-ата минута Елмас стреля с глава, но Менян изби топката в корнер. При последвалото му изпълнение Ди Лоренцо за трети път в мача нанесе удар с глава, но го направи в обсега на вратаря, който улови топката. Малко след това капитанът на гостите пробва нов изстрел, който беше блокиран от Кяер. В 71-вата минута Жиру опита задна ножица, която се оказа много несполучлива. Междувременно, Замбо Ангиса си изкара два бързи жълти картона за нарушения срещу Тео Ернандес и така беше изгонен от игра в 74-тата минута. 

Малко след това Крунич опита слаб удар, който излезе в аут. В 78-ата минута Ким Мин-Жае получи жълт картон, заради който ще пропусне реванша в Неапол. В 87-ата минута Ди Лоренцо отново се доказа като най-опасния играч на "партенопеите" в двубоя, като отправи коварен шут, който обаче беше отразен от Менян. Секунди по-късно резервата Матиас Оливера стреля с глава, но топката профуча малко над вратата. Последва далечен удар на Леао, който завърши в обятията на Мерет. Последният пропуск в мача беше именно на португалеца в добавеното време.

Така Милан записа втора поредна победа над Наполи през този месец и е една стъпка по-близо до полуфинал в турнира.

МИЛАН - НАПОЛИ 1:0

1:0 Бенасер 40'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация