Обвиниха треньора на ПСЖ в расизъм - не искал мюсюлмани и тъмнокожи в отбора си

18:45
Обвиниха треньора на ПСЖ в расизъм - не искал мюсюлмани и тъмнокожи в отбора си

Настоящият наставник на Пари Сен Жермен Кристоф Галтие беше изобличен като расист. Той беше описан като сериозен противник на мюсюлманите и тъмнокожите футболисти. 

През миналия сезон Галтие беше начело на Ница, а според бившия директор във въпросния клуб Жюлиен Фурние още от лятото на 2021 година, когато е бил назначен, треньорът открито е недоволствал от тези играчи в тима си. Той твърдял, че толкова много футболисти в тима не било хубаво заради Ница като град. Отделно той се оправдавал, че въпросните състезатели не били в пълноценна форма, когато им се налагало да променят хранителни си навици по време на Рамазан.

Френският журналист Ромейн Молина пръв разпространи имейл, изпратен от бившия директор на Ница Фурние до Дейв Брейлсфорд, който е директор в собственика на Ница - INEOS. В него той разказва как Галтие е настоявал за продажба на мюсюлмани и тъмнокожи играчи.

“Жюлиен, трябва да осъзнаеш в какъв град живеем. Нашият отбор не отразява това, което хората тук искат да виждат. Той не отразява и това, което аз искам да виждам. Не става дума за спортно-техническите качества на футболистите, а за религията и цвета на кожата им”, споделил Кристоф Галтие на своя шеф.

“Снощи бях на ресторант и всеки идваше да ми каже, че отборът ни бил пълен с черни футболисти”, добавя настоящият наставник на ПСЖ.

На среща в офиса на Жюлиен Фурние е бил и синът на Галтие, който споделил как баща му се възмущавал, че местната джамия била пълна с играчи на Ница.

На 31 май 2022 година, по време на среща, на която е трябвало да се планира трансферната политика на Ница за новия сезон, Галтие е пожелал раздялата с поне петима такива играчи - Жан-Клер Тодибо, Юсеф Атал, Хишам Будауи, Амин Гуири, Марио Лемина и др. Освен това треньорът се възпротивил срещу възможността да бъде привлечен Озан Кабак, който е турчин.

В крайна сметка скоро след това Кристоф Галтие напусна Ница, за да поеме Пари Сен Жермен.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация