Настоящият шампион на Италия изнесе урок по футбол на бъдещия шампион на Серия "А"

00:00
Настоящият шампион на Италия изнесе урок по футбол на бъдещия шампион на Серия "А"

Италианският шампион Милан изнесе футболна лекция на лидера в Серия "А" Наполи, побеждавайки го с убедителното 4:0 на „Диего Армандо Марадона“ в най-вълнуващия двубой от 28-ия кръг в Калчото. „Росонерите“ изиграха най-силния си мач през сезона, като автори на попаденията бяха Рафаел Леао (17', 59'), Браим Диас (25') и Алексис Салемакерс (67'). Така те продължиха доброто си представяне в последните си няколко мача като гости на „партенопеите“, като не са губили в Неапол от август 2018 г. насам. Стефано Пиоли пък записа едва втори успех над колегата си Лучано Спалети в 14-те двубоя помежду им.

Самият Спалети предприе три промени в своя състав след победата с 4:0 над Торино. Като десен бек започна Марио Руи вместо Матиас Оливера. Другите две промени бяха в атака, където контузеният Виктор Осимен беше заменен от Джовани Симеоне, а на десния фланг атакуваше Матео Политано за сметка на Ървинг Лосано. Нападателното трио беше допълнено от Хвича Кварацхелия, който действаше отляво.

Както се очакваше, Пиоли се върна към схемата 4-2-3-1, като направи цели пет промени сред титулярите си след загубата с 1:3 от Удинезе. Пиер Калюлю липсваше поради контузия, но капитанът Давиде Калабрия беше сред стартовите 11 за първи път от 5 февруари насам. Малик Тиау пък беше заменен от Симон Кяер. Последната промяна в защита беше завръщането на Тео Ернандес за сметка на Фоде Бало-Туре. В предни позиции Диас беше изместен на десния фланг, което прати Салемакерс на пейката. Това даде възможност на Раде Крунич да играе като плеймейкър, а Леао си остана вляво на атаката. В нейния център този път беше Оливие Жиру вместо контузения Златан Ибрахимович.

Първият точен удар дойде още в третата минута, когато Алекс Мерет трябваше да се намеси при изстрел на Диас. Симеоне отговори с шут, който прелетя над вратата. В 17-ата минута Диас се справи с двама противникови играчи, след което изведе Леао с хубав пас, а португалецът веднага прехвърли вратаря с топката и даде аванс на своя тим с първия си гол за "росонерите" от 14 януари насам.

В 25-ата минута Исмаел Бенасер центрира в наказателното поле, където Ким Мин-Жае се опита да изчисти топката, но тя отиде при Диас. Испанецът финтира Руи и нанесе удар, при който топката рикошира в Мин-Жае и влетя в мрежата за втория гол в полза на гостите. Три минути по-късно Станислав Лоботка стреля от разстояние, но Майк Менян успя да избие удара. В 43-тата минута Диас се опита отново да се разпише, но този път шутът му се оказа неточен. В добавеното време Пьотър Жиелински нанесе далечен удар, който беше отразен от вратаря.

В 50-ата минута Милан организира опасна контраатака, но завършващият удар на Жиру мина покрай вратата. Симеоне веднага отвърна с шут от голяма дистанция, който се оказа далеч от целта. В 56-ата минута Менян успя да спаси опасен изстрел на Руи. Три минути по-късно Сандро Тонали отне топката от Жиелински в центъра на терена и пусна дълъг пас към Леао, който финтира Амир Рахмани и с мощен шут вкара втория си гол за вечерта.

Това обаче не се оказа достатъчно за „росонерите“ и в 67-ата минута Калабрия подаде топката на Салемакерс, който премина с нея през цялата домакинска защита и накрая я промуши между краката на Мерет за 4:0 в полза на своя тим. Шест минути по-късно белгиецът отново се проверя между няколко бранители и можеше да вкара още един красив гол, но този път Мерет отрази удара му. В 76-ата минута Крунич блокира изстрел с глава на Кварацхелия, чийто втори опит излезе в аут. В оставащото време резервите Джакомо Распадори и Ървинг Лосано не успяха да вкарат почетен гол за неаполитанците, а на Мерес отново му се наложи да се намесва при удар на Салемакерс.

Така Милан прекъсна серията си от четири мача без победа във всички турнири, с което събра 51 точки в актива си и се изкачи на третото място в класирането, задминавайки градския съперник Интер и Рома, които са с по един пункт по-малко. Въпреки загубата Наполи остава убедителен лидер със 71 точки или с 16 повече от втория Лацио. През този месец предстоят още два сблъсъка между „партенопеите“ и „росонерите“, но в четвъртфиналната фаза на Шампионската лига: на 12 април на „Джузепе Меаца“ и на 18 април на „Диего Армандо Марадона“.

НАПОЛИ - МИЛАН 0:4

0:1 Леао 17'
0:2 Диас 25'
0:3 Леао 59'
0:4 Салемакерс 67'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация