Байерн смаза Борусия Дортмунд в дебюта на Тухел начело на баварците

21:34
Байерн смаза Борусия Дортмунд в дебюта на Тухел начело на баварците

Байерн Мюнхен записа перфектен старт при новия си треньор Томас Тухел и излезе начело в Бундеслигата, след като срази досегашния лидер Борусия Дортмунд с 4:2 на своя терен в среща от 26-ия кръг. За пореден път на “Алианц Арена” голямото дерби на германския футбол се превърна в неравностойна битка, която “червените” печелят с лекота.

Куриозен автогол на вратаря на Дортмунд Грегор Кобел в 13-тата минута даде аванс на домакините. Пет по-късно Томас Мюлер удвои, а в 23-тата отново той покачи на 3:0. Кингсли Коман реализира четвъртото попадение за баварците в 50-ата минута. Гостите върнаха един чрез Емре Джан от дузпа в 72-рата минута, а минута преди края точен беше и Донийл Мален. Двата гола за Борусия обаче дойдоха, след като всичко отдавна беше ясно. десет мача за първенство.

Това е девета поредна победа за Байерн над Борусия в Мюнхен в шампионата при голова разлика от 37:8. Преди този дуел футболистите в жълто-черно бяха в отлична серия в Бундеслигата от девет успеха в последните десет кръга, но този път нямаше и помен от това. Отделно домакините пропуснаха още поне четири-пет чисти положения.

С тази победа Байерн се превръща във фаворит за титлата, макар разликата с вестфалци да е само две точки. До края остават осем кръга, а мюнхенци ги очакват и битки в Шампионската лига. Отделно двата отбора все още са в турнира за Купата на Германия, където през идната седмица предстоят четвъртфинали.

В дебюта си Тухел заложи на 9 от 11-те футболисти, с които Нагелсман започна в последния си мач - срещу Байер (Леверкузен). Наставникът промени схемата на игра на такава с четирима защитници. 

Бившите футболисти на Байерн Никлас Зюле и Емре Джан бяха титуляри за Борусия. Джуд Белингам очаквано беше в халфовата линия.

Двубоят започна с активна игра от страна и на двата тима. Гостите първи стигнаха до възможност за гол, след като в 7-ата минута Марко Ройс получи добър пас в наказателното поле и стреля, но Матайс де Лихт изби. 

В 12-тата минута реферът Марко Фритц показа и първия жълт картон - на Джан от Борусия. 

Секунди по-късно Байерн излезе напред след куриозен гол. От зоната пред своето наказателно поле защитникът на тима Упамекано опита далечно подаване към Сане. Топката се запъти право към излезлия напред вратар Грегор Кобел, който обаче не успя да я уцели добре и тя спокойно влетя в мрежата му за 1:0. Това беше записано като автогол на швейцарския страж, защото се оказа, че той е докоснал кълбото.

Стражът на Дортмунд спаси опасен удар на Горетцка с глава в 17-ата. Секунди след това халфът на "червените" отново стреля, но този път топката рикошира в тялото на футболист на съперника. 

От последвалото центриране от корнер нищо не можеше да помогне на Кобел, защото Мюлер отклони кълбото в мрежата за 2:0. 

Всичко като че ли се реши в 23-тата, когато Мюлер беше точен още веднъж - за 3:0. И този път Кобел не се намеси по най-удачния начин, след като изби удар на Сане право към Мюлер, който веднага се възползва. 

След това Байерн намали темпото, но съперникът беше изпаднал в шок и не успяваше да стори нищо смислено. В същото време домакините спокойно чакаха да накажат "жълто-черните" още веднъж. Чупо-Мотинг и Коман шутираха опасно, но този път Кобел спаси. 

В последните секунди на тази първа част Коман излезе сам срещу вратаря, задмина го, но се подхлъзна и падна. 

На почивката треньорът на Борусия Един Терзич направи две смени, вкарвайки Донийл Мален и Салих Йозджан. Рафа Герейро се завърна вляво на защитата. 

Всякакви надежди на дортмундци за завръщане в мача обаче бяха "убити" още в 50-ата минута, когато Коман завърши точно подаване на Сане - 4:0.

Гостите вече се бяха предали и почти всяка атака пред тяхната врата носеше сериозна опасност. Гол на Чупо-Мотинг не беше признат заради засада, а камерунецът имаше още един шанс, но тогава малко не му достигна да реализира. 

Чак в 67-ата минута тимът на Борусия успя да застраши Ян Зомер, като в случая Мален стреля силно и опасно, но стражът отрази. 

Пет по-късно гостите стигнаха до гол. Тогава Джан реализира наказателен удар, отсъден за нарушение на Серж Гнабри срещу Белингам. 

Попадението обаче не промени нищо, защото играчите от Дортмунд нямаха сили да атакуват. Джамал Мусиала дори пропусна да покачи на 5:1, след като се оказа сам срещу Кобел. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация