Пламен Николов: Титлата не ни е фикс идея

13:36
Пламен Николов: Титлата не ни е фикс идея
Пламен Николов е един от отличниците в Литекс този сезон. Централният защитник се утвърди като несменяем титуляр не само в клубния си тим, но и в националния отбор. Ето как Пламен Николов вижда развоя на първенството и бъдещето на националния отбор в интервю за сайта на "оранжевите".

- Г-н Николов, може ли да се каже, че след победата над ЦСКА Литекс вече е в играта за титлата?

- По принцип не искаме да афишираме големи амбиции. Играем мач за мач. С тази победа подсказахме, че можем да се борим за титлата. Но не ни е фикс идея. Много пъти сме афиширали големи амбиции, но нищо не ставаше. Този сезон ще говорим по-малко.

- ЦСКА ли беше много слаб, или Литекс прекалено добър?

- Според мен ние играхме доста силно, доста агресивно. ЦСКА бяха затруднени. Не мисля, че те бяха толкова слаби. В медиите обаче обърнаха по-голямо внимание на това, че ЦСКА не играл силно. По-малко хора отбелязаха нашата добра игра. Това някак не е правилно.

- Каква е целта на Литекс това първенство?

- Отборът да показва хубави игри и красив футбол. Да радва малкото фенове, които идват в Ловеч. Надяваме се със силна игра да върнем публиката.

- Защо Литекс няма публика?

- Не мога да си го обясня. Градът е малък, но липсата на интерес е шокираща. С колеги от други клубове сме си говорили. И те се чудят защо при такива успехи няма достатъчно публика.

- Как гледате на другите водещи отбори?

- Според мен първенството е равностойно. Всеки малък отбор може да поднесе изненада. Ние бихме доста силни отбори, а паднахме от Пирин. ЦСКА и Левски са свалили нивото в сравнение с последните години. А Черноморец са го вдигнали много. Имат идеални условия и добър треньор. Вече няма осезаема разлика между аутсайдерите и фаворитите.

- Какво очаквате от гостуването на Черноморец?

- Излизаме за победа. Този мач се оказва от една страна важен. Все пак играят първия срещу втория. От друга страна е просто поредната среща. Ще дадем всичко възможно да бием в Бургас. Сега сме в отлична серия и се надявам да я продължим. Надявам се да не ви вдигнем носовете сега. Има още доста мачове до края на първенството.

- Какво толкова промени Ангел Червенков?

- Може би атмосферата в съблекалнята. Той действа по-добре на футболистите. Личи от резултатите. И при Станимир Стоилов играехме добре, но не успявахме да побеждаваме. Червенков може би има и шанс като треньор. Стоилов го нямаше. Иначе и двамата са много добри треньори.

- Вашето мнение за провала срещу БАТЕ?

- Това 0:4 въобще не отговаря на показаното. До 86-ата минута владеехме инициативата. Онзи гол за 0:1 ни прекърши. Беше въпрос на 5-6 минути да играем в Лига Европа. Едно подценяване на статично положение ни изигра лоша шега. Вторият гол падна бързо и това беше краят. БАТЕ е сериозен тим. В България се говореше, че белорусите са слаби, че са някакво отборче. Но се оказа, че не е така. И Левски го усети предишната година, и ние сега. Виждате резултатите на БАТЕ в Шампионската лига и Лига Европа.

- Утвърдихте се като титуляр в националния отбор.

- За всеки българин е честа да играе за националния отбор. Занапред ще трябва да продължа да доказвам в Литекс, че имам място в държавния тим. Смятам, че мога да го направя. Какво повече да ви кажа.

- Много бяхте критикувани за загубата в Кипър?

- С оглед резултатът бе нормално да ни критикуват. Друг е въпросът, че в България винаги се гледа негативното. Дори да бяхме паднали с 0:1, критиките щяха да бъдат същите. Не ни е приятно, че загубихме с 1:4, но това е футболът. Никой не е застрахован. А и Кипър не е случаен отбор.

- Каква е причината да не играем на световното първенство?

- Направихме добри квалификации, но изпуснахме точки срещу слабите отбори. Това е основната причина. Липсата на шанс също ни попречи. Надиграхме Ирландия, но не успяхме да ги бием.

- Станимир Стоилов или чуждестранен селекционер?


- Стоилов добре си върши работата, но много хора искат да седнат на тоя престижен пост. Медиите също подклаждат излишно напрежение. Стоилов трябва да остане. Селекционер от чужбина е възможно най-неправилното решение. Идва, работи, и си тръгва, когато реши.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация