Димитър Костадинов: Ако Стоилов и Ивков лъжат, да подадат оставка, ако Сираков лъже – да депозира ак

17:32
Димитър Костадинов: Ако Стоилов и Ивков лъжат, да подадат оставка, ако Сираков лъже – да депозира ак

Ако Стоилов и Ивков лъжат, да подадат оставка, ако Сираков лъже – да депозира акциите си. Това обяви председателят на Сдружението „ Левски на левскарите“ на днешната си пресконференция по повод актуалните теми в клуба. Той призова хората, които лъжат, да напуснат „сините“, след като през изминалата седмица се стигна до разминаване в твърденията на мажоритарния собственик Наско Сираков и старши треньора Станимир Стоилов относно получените оферти за футболисти на Левски през зимата, а изпълнителният директор Ивайло Ивков говори за принципни разминавания със Сираков.

„Вероятно с позицията, която ще изразим, ще си навлечем гнева на голяма част от левскарите. Голяма част от тях вярват, че проблемите се решават със заравяне на главата в пясъка. Решението им беше отлагано твърде дълго време. Мисията на привърженците е да търсим истината и да изобличаваме тези, които я потъпкват. Трябва да поставим въпроса за истината в настоящето. Ще настояваме този въпрос да бъде изчистен, както и истината за миналото да бъде изяснена и да се разбере как стигнахме до тук“, започна Костадинов.

„В края на подготовката старши треньорът Станимир Стоилов разкри, че е имало оферти за наши футболисти на стойност 6 милиона лева, а изпълнителният директор Ивайло Ивков потвърди за това. Мажоритарнитят собственик Наско Сираков окачестви тази информация като класическа лъжа. След вчерашното му участие в националната телевизия стана ясно, че това не е лъжа. Там стана ясно и че едва ли не от НАП са провалили сделката за Хосе Кордоба. Лошо впечатление ни направи, че вероятно премълча за други оферти със сходна сума. Той окачестви това като опасност за втора Казанска афера - това не ми прозвуча добре, особено от главно действащо лице в аферата „Джо Диксън““.

Той призова ръководните фактори в Левски да подадат оставка, ако лъжат привържениците на столичани. „Призоваваме Стоилов и Ивков, ако ни лъжат, да подадат оставки без никакви претенции към клуба. Не ни подобава да бъдем следвани от лъжци. Ако се окаже така, че мажоритарният акционер ни е излъгал за пореден път, да депозира акциите си и да станат собственост на нашия клуб. Така левскарите ще можем заедно с генералния спонсор, който пое отговорност да поеме заплатите на клуба и да продължи да води преговорите с НАП. Така ще можем да продължим битката за спасяването на Левски. Очевидно някой лъже в Левски, нека се разбере кой е той и веднъж завинаги да спрат тези недостойни и неправилни неща“.

„Един добър управленец би трябвало да приеме добра оферта, макар и не най-добрата, за да спаси клуба. На мен ми се струва некоректно, тъй като и аз съм акционер, защото собственикът взима решение, което не може да покрие, и иска ние да ги покриваме. Това е за пореден път. Цялата левскарска общност вади от джоба си след всеки собственик. Причината да не погасяваме задължения към НАП е освобождаването на щаба на Хубчев и прословутото име Наисиру Мохамед. Съмнявам се, че това е бил най-правилният ход. Изгледах пресконференцията му, когато встъпи в длъжност, сметката показва, че задълженията са скочили два пъти“.

„Господин Сираков има инициатива за учредяването на Сдружението, беше част от инициативите. Стигна се до решение, че идеята е добра. Учредихме Сдружението и той е част от учредителите. Случи се така, че той се отдръпна и не участва в живота на Сдружението. Това са негови решения и нямаме право да го принуждаваме какво да прави. Той заяви, че според него Сдружението е начинът за спасение на клуба и ако с Мъри не успеят да убедят левскарите, това ще е най-големият му личен провал. Единственото му условие беше да е член №1“, продължи председателят на Сдружението.

„Господин Сираков определя себе си като пазител, не като собственик. Това за да стане истина, трябва да депозира акциите си в клуба. По демократичен начин ще изберем нов Надзорен съвет. Ясно е кои са тези хора – Станимир Стоилов и Ивайло Ивков. Това е работещият тандем, но не им се дава възможност да работят. Ще намерим начин за финансиране, заедно с генералния спонсор. Нека опитаме заедно да си спасим отбора. Излишен е този спор. Сираков е звезда на Левски, голмайстор, няма смисъл да влиза в борба за акции. Всички знаем как ги получи. Разбира се, ако се окаже, че той е човекът, който ни лъже и ни подвежда непрестанно“.

„Първото нещо, с което встъпи в роля като собственик, заяви, че ще пренесе 35% от акциите на едно съмнително лице, слава Богу, не се случи. Ще припомня аферата „Диксън“. Той многократно заяви, че ако има конкретна оферта, свъзана с намеренията на Юнайтед Груп, че ще покаже първо на нас. Сега не може да обясни защо няма сделка, но моралните и финансовите щети остават. Всички левскари са разочаровани, обезверени. Устремът на левскарите от кампанията „ Левски е вечен“ спря, нормално е, след като се казва, че клубът ще бъде изстрелян в друга орбита. За капак на това, оправданието е, че чакаме чужд инвеститор. Щетите кой ще ги оправи? Ние с дарителски акции отново“.

Костадинов беше категоричен, че на феновете им трябват лидери и водачи, които да използват тяхната емоция. „Лошото управление води до финансови проблеми. Левски е феномен. Трябват ни лидери и водачи, които да използват нашата емоция. Това не е обикновен бизнес. Ние сме готови на всичко. Даваме пари буквално за нищо. Правим го, защото за нас това е идеологическа доктрина, близка до религия. Сираков беше избран от феновете. Обърна се към организираните привърженици, сега изведнъж станахме под 1%“.

„Ако ни подвежда, трябва да поеме отговорност. Срок не поставяме, истината ще излезе наяве. Знаем колко е отговорно това, което правим и какви могат да са последствията. Ще водим битка до край. Свободен, независим и печеливш Левски за нас е цел. Ние сигнализираме за този проблем и опитваме да стигнем до решение още от юни миналата година. Разговорите с господин мажоритарния акционер липсват. Още на 20 юни преведохме 100 000 лева в полза на клуба, за да се погасяват задължения към НАП. Беше ни отговорено, че порочната практика и увеличаване на задълженията няма да продължи. Винаги има какво да се случи. Когато събираме по 200 лева, няма как да обясним, че плащаме стари задължения, излиза, че крадем пари. Последва среща на 8 ноември, на която изпълнителният директор лиспваше, което показа накъде вървят нещата. Нямаше ясна рамка и план как да се погасят задълженията. За пари за трансфери не се коментираше, което е абсурдно, все пак сме футболен клуб. Направихме среща с членовете на организацията, на която Сираков не дойде, там гласувахме три варианта за излизане от ситуацията. План А беше успешни преговори със стратегическия инвеститор. План Б беше ръководството на намери решения и ако не успеят, да преминем към План В - мажоритарният акционер да депозира акциите си“, добави още той.

„Девет месеца чакаме да падне нещо от небето. Е, то не падна. Аз лично ще гласувам за Наско Сираков за президент и председател на Надзорния съвет. В нашите среди са най-качествените хора в България - Стоилов и Сираков. Трябва да им се даде време да изкарат клуба от батака и да не им се пречи. В името на Левски всичко е възможно. Не си обяснявам как Сираков не намери повече от един спонсор, не изключваме генералния спонсор, напротив, разчитаме на тях. Поели са ангажимент към НАП и старши треньора. Сираков допусна стратегически грешки, ще ги покрием, до безкрай ще ги покриваме, но да поеме отговорност. Не може вечна търпимост и вечни прошки. Левски е огромна отговорност. Грешките трябва да бъдат поети като отговорност. Не знам как е възможно Надзорният съвет да ограничава правата на акционерите. Изпълнителният директор отсъства от преговорите. Сега излязохме с "добрата" новина, че НАП се разпорежда с парите на Левски. Имаме съмнения, че не дойдоха спонсори заради Сираков. Настояваме мажоритарният акционер да отстрани изпълнителния директор, ако той лъже. Защо не взима това решение? Искаме истината по идеологически причини. Трябва да водим битката на живот и смърт. На първо място е истината“.

„Това, което виждаме, не можем да го премълчаваме. Искаме отговори от месец юни. Отново към нас се обръща висшето ръководство с някаква кампания, която се случвала за първи път. Липса на координация. Всички ние научихме, че сделката, която чакахме, е един балон. Ако бяхме страхливи и нерешителни, да си пазим имената, щяхме да мълчим. Знаем проблемите от много отдавна, още преди встъпването на Сираков. Знаем как проблемите ескалират. Не сме съгласни всички ние да живеем в една заблуда. Знаехме, че розовият балон ще се спука. Колкото по-късно, толкова по-лошо. Всичко започна след отпадането от евротурнирите. Нещата се виждат и на стадиона като резултат. Мечтаем, но друго е да можеш да го постигнеш. Съжаляваме, но след като ние трябва да гасим пожара, няма как да мълчим. Ще си поемем обидите и квалификациите. Не искаме акциите на Сираков, не искаме чужда собственост, друг е въпросът как ги придоби. Заслужи ги с това, че е звезда и легенда и излезе с името си, но да не лежим на това три години“.

„Досега акции не сме искали, но с времето узряхме и разбрахме как могат да се случат нещата. В Левски вече има истински лидери, доказани и способни хора. Най-сетне привърженциите ще влезем в ролята на съпортъри. Много малко хора в България и по света са способни на това, което те могат. Най-добрите решения са съсредоточени в тези левскари - Станимир Стоилов и Ивайло Ивков. Не може да си само левскар и да не си добър в професията си, но те очевидно се справят. Излишно е да говорим за успехите на Стоилов. Ивков е най-добрият изпълнителен директор в новата история на клуба. Отдавна се каним кога да задаем тези въпроси. Сираков нарече работата на Стоилов и Ивков опасност за втора Казанска афера. Също така, замълча за други оферти. Господин Сираков също е левскар. Убеден съм, че е възможно отново да сме заедно, но трябва да се променят отношенията. Най-малкото, което ни притеснява е да загубим помещението на Сдружението. Това не е водещо. Съмнявам се господин Сираков да се занимава с такива дребни неща“, завърши Костадинов. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация