Икономична победа за Барселона в поредния кръг на Ла лига

21:38
Икономична победа за Барселона в поредния кръг на Ла лига

Лидерът Барселона прибави нови три точки към актива си след домакински успех с 1:0 над Валенсия в среща от 24-тия кръг на Ла Лига. Рафиня беше точен в 16-ата минута. Срещата можеше да протече много лесно за каталунците, но в 55-ата те пропуснаха дузпа чрез Феран Торес, а секунди след това удариха и греда. В 59-ата пък Роналд Араухо беше изгонен с директен червен картон за нарушение като последен в защита, което обърна развоя на срещата. 

В 86-ата Франк Кесие извърши нарушение в наказателното поле на Марк-Андре тер Стеген, но реферите или не го забелязаха, или го подминаха, лишавайки тима на Валенсия от дузпа. В случая беше отсъден корнер, а такъв нямаше, защото халфът на Барса изобщо не игра с топката.

Така каталунците вече имат 10 точки аванс пред Реал Мадрид, който довечера гостува на Бетис. Това беше победа №20 за "блаугранас" в първенството от 24 възможни. Осем от победите са с по 1:0.

В редиците на домакините Роберт Левандовски, Усман Дембеле и Педри са контузени, а Гави беше наказан. В крайна сметка се оказа, че Рафиня е само с четири жълти картона и беше в стартовите 11 заедно с Ансу Фати и Феран Торес в атака. Санкциониран обаче беше и наставникът Чави Ернандес (5 жълти картона), заради което днес тимът беше воден от неговия брат и асистент Оскар Ернандес.

Валенсия прави много слаб сезон и се намира в зоната на изпадащите. Тимът беше записал шест поредни загуби във всички турнири, но пък в миналия кръг в шампионата, с новия си треньор Рубен Бараха, пречупи Реал Сосиедад за 1:0. Скандалният юноша на Барса Илаиш Мориба беше титуляр за “прилепите”, а Единсон Кавани е контузен. 

Може би изненадващо тимът от Валенсия започна по-добре и до 6-ата минута вече беше създал две опасности пред Тер Стеген. 

Скоро след това обаче домакините взеха нещата в свои ръце и натиснаха. В 16-ата минута те дори поведоха в резултата, когато Бускетс направи блестяща асистенция към Рафиня, който с глава насочи топката във вратата на излезлия напред Мамардашвили - 1:0.

Голът даде още по-голяма увереност на "блаугранас", които в последвалите няколко минути стигнаха до нови два-три шанса. Играчите на Валенсия изглеждаха смутени и трудно организираха нещо смислено. Удари отправиха Фати, Рафиня отново, Феран Торес и др. Впечатление направиха няколко колебливи изяви на Мамардашвили, който по принцип е сред най-стабилните играчи на "прилепите" през сезона. 

И все пак отборът на Валенсия намери начин да изненада домакините след добра атака в 34-тата. Тогава включилият се в предни позиции Тиери Корея засече с глава и топката мина в опасна близост до вратата. 

В 37-ата Рафиня се отличи с перфектно центриране към Ансу Фати, който обаче не съумя да засече с глава на 8-9 метра от голлинията. 

Две поредни грешки на футболисти на Барса за малко да доведат до изравняване в 39-ата минута. Тогава Феран, в стремежа си да подаде към другия фланг, така ритна топката, че тя се оказа в наказателното поле на отбора му. Там Тер Стеген не я отигра правилно и тя попадна у Самуел Лино, който веднага шутира, но над гредата. 

На почивката Кесие замени Френки де Йонг.

Играта на Барса не се промени по никакъв начин, като не се беше променила и тази на отбора на Валенсия. При една от поредните акции на каталунците се стигна до дузпа, отсъдена за игра с ръка на Уго Гийамон след удар на Жул Кунде.

Ансу Фати и Феран Торес влязоха в спор кой да изпълни, като в крайна сметка с тази задача се нае Торес. Той обаче не уцели вратата, а минутата беше 55-а.

Направи впечатление, че веднага след пропуска на Феран точно Ансу беше първият, който го окуражи.

Буквално минута по-късно Фати получи добро подаване и стреля в страничната греда. 

Последва решаваща намеса на бранителя на Барса Андреас Кристенсен, който в 57-ата спаси може би сигурен гол, парирайки удар на Уго Дуро.

Нещо обаче вече се беше пречупило в играта на "лос кулес" и в 59-ата Кунде допусна грешка, връщайки топката назад. Това даде шанс на Дуро да се запъти сам срещу вратаря, което пък принуди останалият последен в защита Араухо умишлено да го фаулира. Логично уругваецът получи директен червен картон. 

Веднага Ансу Фати беше пожертван за сметка на нов защитник в лицето на Маркос Алонсо. Паралелно с това и Рубен Бараха вкара играч с по-офанзивни функции - Саму Кастийехо. 

Последва по-атакуваща игра на гостите, но пък не се стигаше до кой знае какви положения. За последните десетина минути Барса заигра с трима централни бранители, след като се появи и Ерик Гарсия. 

В 86-ата се стигна до друг важен момент от двубоя. Тогава при ситуация в наказателното поле на Барса Кесие препъна Фран Перес, но главният съдия Хавиер Алберола не отсъди дузпа, а корнер. Повторенията ясно показаха, че халфът на домакините не играе с топката, но пък и съдиите от ВАР не реагираха.

До края Тер Стеген се намеси още само веднъж след силен удар на Джъстин Клуйверт.

След като отпадна от евротурнирите, Барселона вече ще получи повече време за почивка, защото до края на месеца го очакват само два мача - срещу Атлетик Билбао след седмица и срещу Реал Мадрид за първенство на 19 март.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация