Арсенал запази мечтата си жива след спираща дъха драма срещу Борнемут

20:50
Арсенал запази мечтата си жива след спираща дъха драма срещу Борнемут

Арсенал стигна до драматичен и много важен обрат и победа с 3:2 над Борнемут на „Емиратс“ в двубой от 26-ия кръг на Премиър лийг. Лидерът във временното класиране изоставаше с 0:2, след като още в 11-ата секунда на мача Филип Билинг откри резултата. Маркос Сенеси (57') удвои след почивката, но въпреки това Арсенал успя да се пребори за така важния обрат, с който отново върна преднината си от пет точки пред Манчестър Сити. Томас Партей (62') намали, а Бен Уайт (70') изравни. Резервата Рийс Нелсън донесе победата на Арсенал в седмата минута на добавеното време. Така, след като преди няколко кръга тимът на Микел Артета направи впечатляващ обрат с 4:2 в гостуването си на Астън Вила, сега за втори път лондончани демонстрираха шампионски характер. Това е пета поредна победа за "топчиите" в първенството.

Микел Артета направи три промени в сравнение с мача с Евертън през седмицата. Най-голямата изненада бе, че Гранит Джака за първи път през този сезон остана на пейката в мач на Арсенал в Премиър лийг. Фабио Виейра започна на неговото място. Томас Партей се завърна след контузия, заменяйки Жоржиньо. Такехиро Томиясу пък бе предпочетен пред Бен Уайт отдясно на отбраната. Еди Нкетия не  беше в групата, тъй като е контузен.

Джо Ротуел и Антони Семеньо бяха титуляри за Борнемут.

Борнемут шокира домакините още след първия съдийски сигнал. Гостите изпълниха център, Уатара проби отдясно, след което центрира остро в наказателното поле. Соланке пропусна топката, която стигна до Билинг, който стреля покрай бившия вратар на Борнемут Аарън Рамсдейл. Засада нямаше, така че Арсенал се оказа изоставащ в резултата след само девет секунди игра. Това е вторият най-бърз гол в историята на Висшата лига. 

Лондончани можеха да отговорят мигновено. В четвъртата минута Нето изби с максимални усилия хубав удар на Йодегор, топката стигна до Сака, но неговият изстрел премина встрани. Минута след това Нето отново се намеси блестящо, избивайки нов шут на Йодегор, нанесен от границата на наказателното поле. Борнемут оцеля в тези ситуации и задържа преднината си.

Домакините продължиха да атакуват яростно, като много активен бе Букайо Сака. Именно един блокиран удар на английския национал обаче постави началото на контраатака, при която Билинг изведе Уатара сам срещу Рамсдейл. Стражът на Арсенал обаче излезе бързо и направи изключително спасяване.

Нова лоша новина застигна домакините още в 22-рата минута, тъй като Тросар трябваше да напусне принудително заради контузия. Емил Смит Роу зае мястото му.

В 35-ата минута Арсенал можеше да получи дузпа, след като Мефам игра с ръка, скачайки за една висока топка. ВАР прегледа ситуацията, но явно бе преценено, че контактът е в областта, покрита от ръкава на фланелката на футболиста. Така наказателен удар не последва, като само няколко сантиметра спасиха играча на Борнемут. При всички положения обаче решението бе спорно. 

До почивката гостите организираха още две опасни контраатаки, но Соланке не успяваше да даде решаващото подаване. В добавеното време Вийера като че ли бе фаулиран от Сенеси в наказателното поле. ВАР прегледа и тази ситуация, но отново дузпа не бе отсъдена. 

Второто полувреме започна също с натиск на Арсенал. В 54-тата минута Мартинели проби на скорост и хубаво задържа, след което обаче реши да стреля сам и ударът му премина над вратата. Тук бразилецът можеше да потърси и подаване. Малко след това Мартинели бе на път да се откъсне, но Нето излезе извън наказателното поле и се намеси много добре. Така се стигна до 57-ата минута, когато Борнемут нанесе втори тежък удар на своя съперник. Сенеси, който бе изпуснат от Партей, засече с глава центриране на Ротуел от корнер – 0:2.

В 62-рата минута Стивънс за малко не прати топката в собствената си врата, след като пресече центриране на Сака отдясно. При последвалия корнер Смит Роу свали с глава центрирането на Сака. Партей се оказа непокрит и стреля отблизо покрай Нето – 1:2.

Само няколко минути след това обаче Борнемут можеше да възстанови преднината си, но Рамсдейл се намеси добре и спаси удар на Соланке до близката греда.

В 69-ата минута Бен Уайт, който на почивката замени Томиясу, изравни резултата с първия си гол за Арсенал. Рийс Нелсън, който пък се появи в игра минута преди това на мястото на Смит Роу, центрира отляво към далечната греда. Там Уайт стреля от движение. Нето се разтегна и изби, но технологията на голлинията сигнализира на главния рефер, че има гол – 2:2.

Арсенал натисна още по-яростно. В 73-тата минута гредата лиши домакините от пълен обрат, след като удар на Сака рикошира преди това в Стивънс и срещна гредата. ВАР отново прегледа ситуацията за евентуална игра с ръка на бранителя на Борнемут, но и тук не последва нищо.

В 79-ата минута отново домакините претендираха за дузпа, след като удар на Йодегор срещна лакътя на Сенеси. ВАР отново не даде сигнал, че трябва да има наказателен. При последвалия корнер може би за пети път технологията обърна гръб на Арсенал. Този път Билинг игра с ръка малко пред голлинията. Дузпа обаче отново нямаше.

Натискът на Арсенал даде резултат в седмата минута на добавеното време. Поредното центриране на Йодегор от корнер бе изчистено, но попадна на крака на Нелсън, който със страхотен удар от около 25 метра простреля Нето за крайното 3:2.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация