Остри критики към ФИФА заради супермодел

16:46
Остри критики към ФИФА заради супермодел

Назначението на супермодела Адриана Лима от страна на Международната футболна федерация (ФИФА) за глобален посланик на феновете в годината на провеждане на Световното първенство за жени е „объркващо“ и отправя грешно послание към играчите и привържениците, заяви бившият член на Изпълкома на централата Моя Дод, цитирана от агенция „Ройтерс“.

Бразилката Лима ще „развива, промотира и участва в различни глобални инициативи“ в полята на посланик на ФИФА, обявиха от ръководството на централата в понеделник.

Австралийката Дод, бивша футболистка, член на комитета по успешната кандидатура на Австралия за съдомакинство на Световното първенство заедно с Нова Зеландия, коментира, че това назначение по-малко от пет месеца преди турнира е неадекватно.

„Публичният образ на модела изглежда странно за организация, която твърди, че иска да окуражава и подкрепи момичетата и жените“, заяви Дод, която е сред първите жени, член на ръководството на ФИФА, в публикация в социалната мрежа LinkedIn.

„Попитах дали посланикът на ФИФА ще отправя послания за външния вид и здравословното хранене. Какво ще представя този посланик пред състезателките и привържениците, които обичат играта, защото ни показва какво значи равенството. Когато момиче играе футбол, светът я вижда различно. Вместо да получава комплименти за добрия си външен вид или красиви рокли, тя е оценявана за изявите си на терена. Хората й се възхищават за това, което може да направи, вместо за начина, по който изглежда. Как един супермодел се вмества в това е наистина объркващо“, казва Моя Дод.

Наскоро тя критикува ФИФА за липсата на разбиране към женския футбол и напомни думи на Адриана Лима в интервю от 2006 година за списание GQ, че абортът е „престъпление“.

От Международната футболна централа засега не коментират изявлението.

Представител на Лима заяви, че позицията на супермодела се е променила в 17-те години от интервюто до момента.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация