Барселона спечели първия манш на Ел Класико за Купата на краля (видео)

00:01
Барселона спечели първия манш на Ел Класико за Купата на краля (видео)

Отборът на Барселона надви Реал Мадрид с 1:0 на “Сантиаго Бернабеу” в първи мач от полуфиналите за Купата на Испания. Едер Милитао имаше нещастието да си отбележи автогол в 26-ата минута. Реваншът в каталунската столица е на 5 април, като правилото за повече отбелязани голове на чужд терен не важи и тук.

Тимът на Чави Ернандес се оказа изключително прагматичен и си тръгна от столицата като победител, независимо че домакините бяха далеч по-активните. Футболистите в бяло завършиха с 64% владение на топката срещу почти двойно по-малко за големия враг, а и отправиха цели 13 удара към вратата. Нито един от тях обаче не беше в очертанията, докато “блаугранас” завършиха с два точни. Те стигнаха до гол в ситуацията при първия, а при втория само късметът спаси Тибо Куртоа, тъй като Ансу Фати неволно спря запътилата се към мрежата топка след шут на Франк Кесие в 72-рата.

Това беше трето издание на “Ел Класико” през сезона, като Реал беше спечелил първото за първенство у дома през есента, а през януари каталунците си го върнаха с успех във финала за Суперкупата на страната, игран в Саудитска Арабия. Преди реванша за Купата на краля сега предстои още един дуел между тях - на “Спотифай Камп Ноу” от Ла Лига на 19 март. Иначе в исторически план на това съперничество Реал вече има само две победи повече - 101 срещу 99. 

В другия полуфинал за Купата на краля Осасуна надви Атлетик Билбао с 1:0 като домакин в първата среща.

Федерико Валверде беше натоварен с по-офанзивни функции за Реал, като заедно с Винисиус Жуниор действаше най-близо до Карим Бензема в атака. Начо Фернандес започна на левия фланг на отбраната, а в халфовата линия триото беше Камавинга-Кроос-Модрич. 

От Барса Педри, Усман Дембеле и Роберт Левандовски пропуснаха срещата заради травми. Тъй като Андреас Кристенсен не е в оптимална форма, наставникът Чави заложи на Маркос Алонсо като централен защитник, а Феран Торес и Рафиня бяха единствени нападатели в стартовите 11.

Двубоят започна с явно превъзходство на състава на Карло Анчелоти. Домакините натиснаха и създадоха няколко опасности, а в 12-тата попадение на Бензема не беше признато заради засада на нападателя. 

Каталунците успяха бързо да парират активните действия на съперника. В 24-тата минута се стигна до интересна ситуация, при която Де Йонг и Вини Жуниор се хванаха здраво и паднаха на земята. Съдията Хосе Луис Мунуера Монтеро реши да предупреди официално футболиста на домакините, което доведе до бурно недоволство.

Две минути по-късно Барса излезе напред в резултата. Франк Кесие излезе сам срещу Куртоа, но последва рикошет, при който топката беше отбита от Милитао в посока неговата врата, където пък Начо Фернандес не съумя да избие и тя влезе в мрежата. Първоначално съдиите маркираха засада, но след намесата на ВАР беше отчетено, че такава няма и съответно това е редовен гол - 1:0 за гостите. 

Попадение вдъхна увереност на отбора от "Камп Ноу", докато за домакините стана по-трудно да организират добри атаки. И все пак четири минути преди паузата Карвахал се включи в атака и получи отличен пас в наказателното поле, но ударът му беше неточен. 

След това пък Валверде опита хитро да залъже Тер Стеген и вместо да центрира, директно стреля във вратата. Германецът обаче не подцени ситуацията и спаси с лекота. 

В началото на второто полувреме футболистите на Реал допълнително се изнервиха заради един подминат корнер в тяхна полза, когато топката не беше излязла след центриране на Вини Жуниор, както и след нова невъздържана проява на Гави, заради което той получи жълт картон. 

В 58-ата Вини Жуниор центрира опасно към далечната греда, където Тер Стеген отново беше на мястото си. Като цяло след подновяването на играта домакините доминираха, докато съперникът трудно минаваше центъра. 

В 67-ата Анчелоти реши да вкара още един нападател в лицето на Родриго, а Камавинга зае мястото на Начо вляво на защитата. 

Веднага след това гостите организираха добра атака, но по другото крило. Последва центриране към Торес, но той не достигна до топката. Чак в 70-ата пък "лос кулес" стигнаха до едва втория си удар към вратата, като в случая този беше неточен. 

В 72-рата шансът спаси Реал, след като Кесие шутира, но топката се отби в тялото на застаналия точно пред вратата негов съотборник Ансу Фати, който междувременно беше заменил Рафиня. 

По-късно Анчелоти вкара младия Алваро Родригес, който донесе точката срещу Атлетико Мадрид в предишния двубой. Друга от смените обаче - Родриго, беше най-близо до гола, след като в 90-ата стреля опасно с десния крак, но в аут. 

До края остана време за дежурния жълт картон и на треньора на Барселона Чави, който пък вече има пет такива в Ла Лига и ще бъде наказан.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация