Ливърпул си пое глътка въздух след серията от неуспехи

00:35
Ливърпул си пое глътка въздух след серията от неуспехи

Ливърпул се доближи на шест точки от заветното четвърто място, и то с мач по-малко от Тотнъм, след като надви с 2:0 Уулвърхямптън Уондърърс на "Анфийлд" в отложен двубой от седмия кръг на Премиър лийг. Вирджил ван Дайк откри резултатa в 73-тата минута, a четири минути след това Мохамед Салах удвои. Това бе четвърти сблъсък между тези два отбора само от началото на 2023 година, като в предишната среща "вълците" разбиха своя съперник с 3:0.  Днес мърсисайдци взеха реванш за поражението на "Молиню". За тима на Юрген Клоп това бе четвърта поредна чиста мрежа в първенството, което е важно за увереността на отбора преди дербито с Манчестър Юнайтед в края на седмицата. 

Юрген Клоп направи цели шест промени в сравнение с нулевото равенство с Кристъл Палас. Добрите новини за домакините бяха, че Ибрахима Конате и Дарвин Нунес се завърнаха сред титулярите. За французина това бе първи мач след повече от месец отсъствие заради контузия. Костас Цимикас, Стефан Байчетич, Харви Елиът и Фабиньо също започнаха, което означаваше, че Клоп ротира цялата халфова линия на отбора. Наби Кейта не бе в групата, а новото попълнение Коди Гакпо остана на пейката за началото.

Лопетеги бе извършил една корекция в състава на Уулвърхамптън от равенството с Фулъм. Жоао Моутиньо замени контузения Матеус Куня. Педро Нето се завърна в групата за първи път след пет месеца, но остана сред резервите.

Двубоят започна по много динамичен начин и в първите минути и двата отбора създаваха интересни ситуации. Още във втората Салах нахлу в наказателното и опита двойно с Елиът, но след рикошет топката стигна до Байчетич. Неговият удар бе точен, но не бе проблем за Са. Веднага след това и Алисон трябваше да се намесва, избивайки шут на Моутиньо. При последвалия корнер Сарабия опита изстрел със задна ножица, който не се получи, но малко не достигна на Семедо да засече на далечната греда. 

В 20-ата минута Салах преодоля Буено и намери Жота, който опита да насочи топката към далечния ъгъл, но неточно. След това динамиката спадна значително и Ливърпул владееше топката, но не създаваше нищо интересно. Чак в 40-ата минута домакините създадоха добра възможност. Нунес центрира от аутлинията към Елиът, който засече с глава, но топката премина встрани от целта.

В добавеното време на първата част Ливърпул стигна до най-доброто си положение до момента. Нунес свали добре с гърди към Елиът, който стреля много точно от границата на наказателното поле, но Са успя да избие топката, която отиваше точно до лявата греда на вратата му.

Второто полувреме започна с няколко по-остри единоборства, които поизнервиха обстановката. В 59-ата минута подаване на Нунес бе отклонено на пътя на Жота, който излизаше очи в очи със Са, но точно на границата на наказателното поле Килман направи брилянтен шпагат, с който предотврати опасността.

В 66-ата минута топката най-сетне бе във вратата на Са. Жота проби в наказателното поле и в последния момент бе затворен от двама бранители, върху които португалецът връхлетя. Топката стигна до Нунес, който стреля добре покрай Са. След намесата на ВАР главният рефер Пол Тиърни изгледа повторение на ситуацията и реши да отмени гола заради нарушение на Жота срещу Килман. Решението изглеждаше по-скоро правилно, защото контакт имаше и бранителят падна на терена поради тази причина.

Ливърпул обаче се активизира и в 73-тата все пак взе аванс. Ван Дайк засече центриране от фаул на Александър-Арнолд. Са се намеси блестящо и изби, но топката стигна до Жота, който центрира успоредно на голлинията. Ван Дайк отново засече с глава отблизо и този път попадението официално бе факт.

Само четири минути след това Ливърпул реши всичко в своя полза. Цимикас проби отляво, направи двойно подаване по учебник с Гакпо, който се появи секунди преди това на мястото на Жота, след което гръцкият бранител центрира към близката греда. Салах засече отблизо за крайното 2:0.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация