Реал Мадрид е новият клубен световен шампион

23:03
Реал Мадрид е новият клубен световен шампион

Реал Мадрид написа поредна страница от великата си история, след като към пребогатата си колекция от трофеи прибави още един рекорден такъв. Европейският шампион спечели Световното клубно първенство след 5:3 над Ал Хилал Рияд (Саудитска Арабия) на финала в Мароко и вече има осем такива купи. Три от тях са от времето, когато този трофей на ФИФА беше известен като Mеждуконтиненталната купа. 

“Кралете” са рекордьори по този показател, като най-близо до тях с по четири са Милан и Байерн Мюнхен.

Финалът в Рабат се превърна в голов спектакъл, в който тимът на Карло Анчелоти заби цели пет, но пък и допусна три. От 13-тата минута нататък обаче испанците винаги водеха в резултата.

Винисиус Жуниор (13’) и Федерико Валверде (18’) набързо осигуриха надежден аванс, преди Муса Марега (26’) да намали, при какъвто резултат дойде и почивката. След нея нови две попадения за “лос меренгес” в рамките на няколко минути - на капитана Карим Бензема (54’) и отново на Валверде (58’), видимо решиха всичко. Аржентинецът Лусиано Вието (63’) обаче скоро намали. После Винисиус (69’) реализира втория си гол, но Вието (79’) пак остави някакви надежди на футболистите на Ал-Хилал - 3:5. Техният шанс да се доближат до сензацията беше пропуснат от Марега в 81-вата, когато той не успя да вкара на празна врата от 3-4 метра.

“Белите” бяха на турнира като шампион на Европа за сезон 2021/2022 г., а Ал-Хилал в ролята си на първенец на Азия за 2021 г. Изданието на азиатската Шампионска лига за 2022 г. все още не е завършило. Иначе и двата тима са действащи шампиони на страните си - Испания и Саудитска Арабия.

Преди това на турнира в Мароко Ал-Хилал елиминира последователно Уидад (Казабланка) и Фламенго, а Реал се включи чак на полуфиналите, където се справи с египетския Ал Ахли.

Бензема се завърна в състава на Карло Анчелоти, след като заради травма пропусна два двубоя. Едер Милитао и Марко Асенсио, които също лекуваха контузии, бяха на пейката. Даниел Карвахал започна отдясно на защитата.

Отборът от Саудитска Арабия излезе с петима чужденци в състава си, сред които най-известен е бившият нападател на Порто Муса Марега. Идион Игало, който преди време стигна чак до Манчестър Юнайтед, се появи като смяна.

Европейският отбор започна много по-добре и след няколко опасни атаки стигна до гол в 13-тата минута. Тогава Бензема изведе Винисиус зад защитата и бразилецът с лекота реализира за 1:0.

Съперникът можеше да изравни само минута по-късно, когато Лусиано Вието стреля опасно по земя, но топката излезе в аут. 

Много скоро - в 18-ата минута, Реал удвои преднината си. Тогава Феде Валверде прониза вратаря на саудитите с удар от въздуха. 

Бързо постигнатият аванс накара европейците да заиграят още по-изнесени напред, в резултата на което те бяха наказани. В 26-ата мощният Марега се измъкна от засадата още на центъра, напредна и "разстреля" Андрий Лунин за 1:2. 

Азиатският отбор стигна до добро положение в последните секунди на първата част, но Вието се забави с удара.

След подновяването на играта Реал бързо стигна до трети гол. Това стана в 54-тата, когато французинът засече отлично подаване на Винисиус. 

Както и през първото полувреме, Реал бързо добави още един гол след предишния, с което авансът нарасна на 4:1. Пак Валверде се оказа голмайстор, след като в 58-ата той се възползва от пас на Карвахал. 

След като вече всичко като че ли беше ясно, Анчелоти даде почивка на Бензема, заменяйки го след час игра. Тогава напусна и Орелиан Чуамени, който тъкмо беше получил тежък удар в крака. 

Ал Хилал обаче не се беше отказал и в 63-тата Вието вкара второ попадение за отбора. И този гол в мрежата на Лунин падна след измъкване зад защитниците в бяло и сблъсък очи в очи с вратаря. 

Головото надстрелване в Рабат продължи с попадение на Винисиус Жуниор за 5:2 в 69-ата минута. 

И това обаче не беше всичко, защото Вието намери начин да порази мрежата на Реал още веднъж - в 79-ата. Две минути след това шампионът на Саудитска Арабия пропусна четвърти гол.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация