Паола Егону: Научихме се в магазина да не си пъхаме ръцете в чантите, за да не ни обвинят в кражба

16:10
Паола Егону: Научихме се в магазина да не си пъхаме ръцете в чантите, за да не ни обвинят в кражба

В интервю за "Венити Феър", една от най-добрите волейболистки в света - италианката Паола Егону, разкрива, че цял живот е била жертва на расизъм.

Отваряйки душата си, тя разказва за ада, през който е минала, тревогите, страховете, любовните проблеми...

Припомняме, след като спечели бронза на световното първенство миналата година, 23-годишната Егону намекна, че се оттегля от националния отбор заради расизъм. 

В социалните мрежи се появи видео, на което тя плаче, докато говори с агента си.

"Това е последният ми мач в националния отбор, уморена съм...", каза тогава съкрушената Паола.

Тя е родена на 18 декември 1998 г. в италианския град Читадела. От началото на този сезон носи екипа на турския гранд Вакъфбанк.

За съжаление тази велика спортистка, спечелила куп титли и медали със "скуадра адзура", от малка преминава през истински ад заради цвета на кожата си. 

Още в детската градина учителката й казала, че мирише лошо и веднъж ѝ забранила да ходи до тоалетна.

Волейболистката не крие, че тормозът в детската градина е оставил последствия.

На въпрос дали семейството ѝ е изправено пред расизъм в Италия днес, Егону не крие:

"Случва се мама да поиска кафе и нарочно да й го сервират студено. Боли ме, че тя не се ядосва, смята, че е нормално“, разкрива италианката и допълва:

Научихме се в магазина да не си пъхаме ръцете в чантите, за да не ни обвинят в кражба. Дори днес, ако имам телефон в джоба си и трябва да изпратя съобщение, чакам да изляза навън".

Десницата, която е на власт в Италия за първи път от началото на Втората световна война, особено плаши младата Егону.

Това ме плаши повече от всичко. Чудя се защо на върха има хора, които работят в свой собствен интерес, а не в интерес на хората. Когато прочетох някои изказвания от лагера на Джорджа Мелони за абортите, не можех да повярвам. Ако една партия, ръководена от жена, няма силата да защитава други жени, тогава няма надежда".

Егону говори открито за най-съкровените си желания и страхове.

"От малка исках да изпълня ролята си на майка, но едва наскоро разбрах, че това може да се сбъдне. Преди не можех да си представя, че някой ще иска да има дете от мен", казва италианката и добавя:

"Израснах в среда, където стандартът за красота е преди всичко да си бял. Децата могат да бъдат много жестоки. Винаги съм била най-високата, с друг цвят на кожата, а и тези къдрици, които мразех... В един момент си обръснах главата и след това ме дразнеха и подиграваха, защото нямах коса. Животът е гаден, чувствах се като лайно".

На въпрос дали е влюбена в полския волейболист Михал Филип, тя е откровена:

"Той не ми е гадже. Излизахме известно време, но това приключи."

Италианката изтъква, че иска до себе си човек, който има самочувствие и иска да я следва без страх.

"Спортистите изневеряват. Всички са женени, имат деца, а след това ги хващате да прекарват вечер с други момичета. Немислимо... Да инвестирате време във връзка с човек, а след това да го изхвърлите в тоалетната? Това е ад за нас, жените", казва волейболистката.

Със спокойствието, с което забиваше на терена, звездата призва преди време, че си пада и по жени. И дори имаше дори годеница - волейболистката Катажина Скорупа. Родителите ѝ преживяха трудно онзи момент.

"Притесняваха се какво ще кажат роднини, приятели, съседи... Не ме интересуваше. Целунах момиче публично. Реакциите не бяха приятни. Проблемът е, че хората не си гледат работата. Има толкова много традиционни нефункциониращи семейства, но те осъждат еднополовите двойки, които отглеждат деца с любов. Това е скапан свят. Надявам се Апокалипсисът да дойде скоро", категорична е Паола.

На въпрос дали изказванията не се прекалени, тя продължава:

"Със сестра ми понякога се чудим дали е подходящо да раждаме деца. Знаете ли, че ако синът ми е с черна кожа, той ще изпита същия ужас като мен. Ако е мелез, още по-зле. Ще бъде твърде черен за белите и твърде бял за черните. Струва ли си да родиш дете и да го обречеш на нещастие", чуди се Паола.

Превод: btvsport.bg

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация