Ливърпул продължава напред за ФА къп след успех над Уулвърхямптън

23:44
Ливърпул продължава напред за ФА къп след успех над Уулвърхямптън

Ливърпул се наложи с 1:0 като гост на Уулвърхамптън в преиграване от третия кръг на ФА Къп. Красиво попадение на Харви Елиът в 13-ата минута се оказа достатъчно за носителя на трофея да продължи напред. През второто полувреме и най-вече в заключитлените минути "вълците" сериозно притиснаха тима на Юрген Клоп, който този път показа стабилноста в защита.

Преди няколко дни "червените" допуснаха тежка загуба с 0:3 от Брайтън в Премиър лийг и се отдалечиха от топ 4 в класирането, а сега ще срещнат същия съпернк на 1/8-финалите за ФА Къп. Уулвърхамптън също не е в добра форма, но прекъсна поредицата от 4 срещи без победа с минимален успех с 1:0 срещу Уест Хам.

Ливърпул не успя да прескочи третия кръг на ФА Къп само веднъж в последните 11 години, но това се случи след загуба именно от Уулвърхамптън през сезон 2018/19. След това обаче мърсисайдци спечелиха 7 поредни победи срещу Уулвс и серията им беше прекъсната с драматичното равенство преди седмица.

Мениджърът на Уулвърхамптън Юлен Лопетеги не можеше да разчита на контузените Чикиньо, Педро Нето, Саша Калайджич и Бубакар Траоре. Атаката водеха Раул Хименес, Раян Аит-Нури и Адама Траоре, а играта на тима отново връзваха Жоао Моутиньо и Рубен Невеш, за когото се говори, че може да премине в Ливърпул до края на месеца. Под рамката застана друг португалец - Жозе Са. Диего Коща беше на пейката. 

При Ливърпул проблемите с травми са не по-малко. В лазарета остават Луис Диас, Роберто Фирмино, Диого Жота, Артур и Вирджил ван Дайк. Дарвин Нунес също не беше в състава. От контузиите си обаче се възстановиха Джо Гомес, Костас Цимикас, Наби Кейта и Фабио Карвальо, като и четиримата бяха титуляри. На вратата вместо Алисон започна Куивин Келъхър, в средата на терена до Кейта и Тиаго Алкантара стартира младата надежда Стефан Байчетич, а в предни позиции действаха Карвальо, Коди Гакпо и Харви Елиът. 

Срещата започна с хубав пробив на Адама Траоре и центриране към Хименес, но мексиканецът не съумя да насочи топката в очертанията на вратата. Малко по-късно Жозе Са не се намеси убедително и изпусна топката пред погледа на Гакпо, но бързо реагира и предотврати опасността. В 12-ата минута Аит-Нури влезе в наказателното поле и опита удар, но Джо Гомес го блокира.

В ответната атака гостите изялзоха напред с магическо изпълнение на Харви Елиът. Младокът напредна през центъра и реши да потърси изненада с далечен удар, който завари неподготвен Жозе Са. Малко след гола Ливърпул беше близо и до втори, но Костас Цимикас стреля в аут. Тимът на Клоп определено доминираше и не даваше да домакините да създават нищо съществено пред Келъхър.

В 31-ата минута Коди Гакпо шутира неточно от малък ъгъл. Жозе Са беше видимо смутен и в наглед безобидна ситуация изкара топката в корнер. Не след дълго Фабио Карвальо беше изведен зад защитата и прати топката в мрежата, но попадението му беше отменено заради засада. При една от редките възможности за Уулвърхамптън Адама Траоре се отскубна от Цимикас, но ударът му мина над напречната греда. 

На почивката Лопетеги смени Декстър Лембикиса и Джо Ходж, а на техните места се появиха Нелсон Семедо и Матеус Нунеш. В редиците на "вълците" имаше известна активизация, но Ливърпул се отбраняваше спокойно. В 52-ата минута Наби Кейта не потърси комбинация със съотборник, а отправи изключително слаб удар, който по никакъв начин не затрудни Жозе Са. В ответната атака Келъхър спаси изстрел на Аит-Нури.

След час игра футболистите на Лопетеги направиха хубава комбинация и топката стигна до Траоре, но той я прати далеч извън очертанията на вратата. В средата на втората част Клоп предприе тройна смяна и на терена влязоха Мохамед Салах, Къртис Джоунс и Натаниел Филипс на местата на Гакпо, Милнър и Карвальо. Матеус Куня и Даниел Поденсе пък усилиха атаката на Уулвс.

В 70-ата минута Невеш пусна хубав диагонален пас към Адама Траоре, но той не намери добро продължение. Секунди по-късно Филипс фаулира Куня пред границата на наказателното поле и получи жълт картон. Зад топката застана Рубен Невеш, но неговият изстрел мина малко над гредата. Още по-добра бе възможността пред Хименес в 78-ата минута, но той беше изпреварен от Джо Гомес. Домакините обаче не получиха корнер. 

Натискът на "вълците" се усилваше, но така и липсваха чистите голови положения. В последните десетина минути в игра за домакините беше и Диего Коща. След негово хитро докосване Куня можеше да изравни, но не уцели вратата. В самия край на редовното време Къртис Джоунс беше близо до втори гол за Ливърпул. След това Матеус Куня още веднъж беше близо до изравняването, но изстрелът му с глава не създаде проблеми за Келъхър. До края мърсисайдци удържаха аванса си и в следващия кръг ще играят срещу Брайтън.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация