Барса надигра Реал Мадрид и грабна Суперкупата (видео)

00:28
Барса надигра Реал Мадрид и грабна Суперкупата (видео)

Барселона записа нова запомняща се победа над големия враг Реал Мадрид след убедително 3:1 във финала за Суперкупата на Испания, който се игра в Рияд. Това е първи трофей за отбора без Лионел Меси и дебютен за Чави Ернандес като наставник на каталунците, след като той застана начело на тима преди 14 месеца. Също с него на поста “лос кулес” наказаха шампионите и през миналата пролет - 4:0 в Мадрид за първенство.


Финалът в Саудитска Арабия сега се превърна в рецитал на тима от “Спотифай Камп Ноу”. Гави вкара за 1:0 в 33-тата минута, а след това направи две асистенции към Роберт Левандовски (45’) и Педри (69’). Чак в добавеното време Карим Бензема реализира за своите. Отделно Лева удари греда при 0:0, а Усман Дембеле пропусна сам срещу вратаря в началото на втората част.


Реал се представи крайно слабо, като нямаше удар във вратата чак до 70-ата минута. Карим Бензема пък можеше да се разпише в 18-ата.


Така Барса печели суперкупата на страната за първи път след 2018-а година, като е лидер по този показател с 14 трофея. Реал е втори с 12.


Финалът започна нервно с няколко по-остри сблъсъци, заради което бързо се получи напрежение. В 7-ата минута пък Араухо можеше да нанесе първия опасен удар, след като малко не му достигна да засече центриране на Педри от фал. 


В 9-ата пък уругваецът опасно посече Винисиус Жуниор край тъча, но се измъкна без картон. 


Натискът на Барса беше очевиден и в 13-тата Левандовски стреля от извън наказателното поле. Куртоа плонжира и изби, след което топката срещна страничния стълб. Шанс при добавката получи Балде, но той шутира над гредата.


Чак след това Реал Мадрид се разигра и в 18-ата Бензема получи отличен шанс да опъне мрежата с глава, но насочи кълбото извън вратата.


"Блаугранас" си върнаха инициативата и в 33-тата Гави реализира за 1:0. Тогава той завърши бърза акция, минала през Дембеле, Педри и Левандовски. 


Реал Мадрид не успя по никакъв начин да отговори на този гол, като в играта на отбора на Карло Анчелоти си личеше голямо напрежение.


Каталунците се възползваха от това и секунди преди паузата Гави и Левандовски излязоха сами срещу Рюдигер и Куртоа, като полякът завърши на празна врата след перфектна асистенция на своя съотборник - 2:0.


На почивката Анчелоти смени Камавинга с Родриго. Барса обаче имаше първия шанс за попадение, след като в 51-вата Дембеле беше изведен сам срещу Куртоа под ъгъл, но белгиецът отрази.


Само четири минути по-късно стражът на Реал трябваше да блокира с тяло и изстрел на Левандовски от малък ъгъл. 


Последваха няколко атаки за Реал, при които футболистите в бяло стигаха до наказателното поле, но там губеха топката, като дори не успяваха да нанесат изстрел. 


Отборът на Чави стигна до третото си попадение в 69-ата, когато Гави пак асистира, но този път на Педри, който също като Лева нямаше как да сгреши на празна врата - 3:0.


Чак в следващата атака Тони Кроос нанесе първия удар на Реал в очертанията на вратата. В 79-ата пък чак на Тер Стеген му се наложи да се намесва решаващо, за да не допусне гол. 


Едва в заключителните десетина минути Реал Мадрид показа високо ниво, но стигна само до един гол, вкаран от Бензема в добавеното време. 

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация