Промяна в трансферния правилник от 1.1.10 година

20:29
Промяна в трансферния правилник от 1.1.10 година
Новият трансферен правилник, който влиза в сила от 1 януари, предвижда доста сериозни промени в родния футбол.

За първи път се въвежда и разтрогване на договор по вина на футболиста. В момента този термин не съществува, а има само виновен клуб и взаимно съгласие. Така вече ще могат да се гонят пияндетата от отборите, а не да се крият зад контрактите си. При това положение те ще дължат компенсация на отбора за продължителността на договора.

При прекратяване на отношенията вече ще може да се подписва споразумение за компенсация, което фактически обезсмисля малко арбитражния съд, чиято основна работа е точно това. Така клубовете ще могат предварително да спазарят колко пари ще дадат за прекратяване на договора.

От следващия сезон футболистите ще минат и на граждански контракти, а не, както е сега, на трудови. Те обаче също ще се депозират задължително в НОИ и НАП. Това се прави, за да се избегнат противоречията със законодателството у нас.

БФС например се опитва да пренебрегне Кодекса на труда и Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК). Според изискванията на ГПК например арбитражният съд е незаконен. Заради това например ЦСКА обжалва във Върховния административен съд решението за Херман Пиетробон и очаква да спечели.

За първи път у нас ще се разрешава и преотстъпването на чужденци. Така ще се отблокират доста клубове, които останаха с играчи извън ЕС, след като бе ограничен техният брой.

Футболист ще бъде преотстъпван и за един полусезон, а не, както е в момента, за цял.

Промяната, че свободен агент, който е разтрогнал между двата трансферни периода, да не може да подписва контракт до началото на следващия, обаче не е приета. По този начин например Левски успя да картотекира Димитър Телкийски, който скъса договора си с Амкар Перм.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

pafata
31.10.2009 11:39

Стига си гледал в чуждия двор. "Трансферите" на Спас Делев и Мишел Платини да не би да са редовни?

Samoletski
30.10.2009 22:24

"Промяната, че свободен агент, който е разтрогнал между двата трансферни периода, да не може да подписва контракт до началото на следващия, обаче не е приета. По този начин например Левски успя да картотекира Димитър Телкийски, който скъса договора си с Амкар Перм." Значи трансфера на Телкийски си остава нелегален. Един вид да им се отнемат всички точки спечелени от мачовете в които той е играл. За съжаление това е България, перуката е президент на БФС и това никога няма да стане.